Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЖитлоЧи варто утеплювати будинок
Новини ЖКГ
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Чи варто утеплювати будинок

З одного боку, постійне зростання тарифів на опалення, з іншого – велика кількість реклами різних компаній, котрі гарантують зниження витрат на оплату тепла, з третьої – дії сусідів, які вже утеплили своє житло. Що ж робити - утеплюватися чи ні?!

Утеплятися або не утеплятися? - це питання сьогодні дуже актуальне. З одного боку, постійне зростання тарифів на опалення, з іншого – велика кількість реклами різних компаній, що займаються утепленням житлових будинків і гарантують зниження витрат на оплату тепла, з третьої – дії сусідів, які вже утеплили своє житло. Давайте спробуємо розібратися в доцільності тих чи інших дій.

Існуючі житлові будинки, особливо побудовані до 1994 року, мають досить низькі показники опору теплопередачі огороджувальних конструкцій (вікон, зовнішніх стін, горищних перекриттів тощо). Через ці конструкції значна частина теплової енергії йде в навколишнє середовище. Тепловтрати доходять до 50% енергії, що йде на опалення будинку. Сьогодні існують ефективні технології утеплення будівель, які здатні значно зменшити і навіть повністю запобігти цим тепловтратам. Коли ж їх застосовувати і чи необхідне їх застосування?
 
Насамперед, необхідно визначитися, чого ми хочемо досягти в результаті утеплення будинку (квартири). Як правило, кожен мешканець хоче, щоб в його квартирі були комфортні теплові умови і при цьому мінімальна оплата за такий комфорт. 
 
Якщо в зимовий час в квартирі постійно холодно, то мимоволі будуть виникати думки і бажання теплового комфорту. Причини ж постійної зниженої температури в приміщеннях можуть бути різні. 
 
По-перше, теплопостачальна організація може поставляти теплоносій до вашого дому з заниженими температурними параметрами. В такому випадку знижена температура буде у всіх квартирах будинку. Щоб виправити ситуацію, мешканцям необхідно вимагти від постачальника теплової енергії (навіть через судові органи) дотримання нормативних параметрів і компенсації за отримані незручності. 
 
По-друге, недотоп в окремих квартирах може виникати через розбалансованість внутрішньобудинкових опалювальних мереж. При цьому квартири, розташовані ближче до теплового вводу (теплового пункту), отримують теплоносій у опалювальні стояки з підвищеною температурою і у них занадто спекотно, а в стояки віддалених квартир надходить теплоносій із зниженою температурою і в них холодно. Усунути таке положення сучасними засобами досить просто. Досягається це за рахунок встановлення спеціальних балансувальних клапанів на всі стояки внутрішньобудинкових опалювальних мереж. Клапани в автоматичному режимі забезпечують подачу теплоносія з однаковими температурними параметрами у всі опалювальні стояки будівлі, незалежно від їх відстані від теплового вводу. Завдяки цьому всі квартири будинку отримують рівні температурні умови в приміщеннях.
 
 
Однією з причин відсутності теплового комфорту в приміщеннях може бути велика площа зовнішніх огороджувальних конструкцій з низькими теплотехнічними характеристиками, через що втрачається значна частина теплової енергії, що надходить на опалення. Як правило, подібна ситуація спостерігається в кутових квартирах. У такому випадку утеплення зовнішніх стін може допомогти виправити становище. Підвищення теплотехнічних якостей зовнішніх стін за рахунок їх утеплення дозволить уникнути небажаних тепловтрат і значно поліпшити тепловий комфорт у приміщеннях. При цьому слід зробити одне застереження. Необхідно утеплювати зовнішні стіни всіх квартир, що знаходяться на куті будівлі. Часткове утеплення (хтось утеплив, а хтось ні) може порушити температурно-вологісний баланс огороджувальної конструкції, що в підсумку призведе до перезволоження окремих приміщень і утворенню цвілі на внутрішній поверхні зовнішніх стін.
 
І одне загальне зауваження: в разі проблем з тепловим комфортом в квартирі, перш, ніж застосовувати будь-яке рішення щодо його поліпшення, потрібно запросити відповідних спеціалістів, які встановлять причини ваших проблем й дадуть кваліфіковані рекомендації, як з ними впоратися.
 
Друга мета, яку ставить перед собою кожен споживач – мінімізація витрат на опалення – жити в комфорті і за це платити якомога менше. Для того, щоб зусилля, пов'язані з утепленням житлового будинку (квартири) вплинули на зниження плати за опалення, потрібно виконати одну основну умову. Це наявність в будівлі обліку споживання теплової енергії та можливості його регулювати. Розглянемо основні ситуації, котрі найчастіше зустрічаються.
 
1. Будівля не має ні загальнобудинкового, ні поквартирного обліку споживаної теплової енергії, відсутня можливість регулювати це споживання – сьогодні це характерно для більшості існуючих будівель. 
 
Утеплення такої будівлі, безумовно, буде сприяти скороченню обсягу споживання енергії на опалення, але споживачі не зможуть відчути це скорочення у своїх квитанціях за опалення. Як платили до утеплення за квадратні метри опалювальної площі за тарифами теплопостачальників, так і будуть платити після утеплення будівлі. У цьому випадку відсутність обліку не дозволяє зафіксувати величину реального теплоспоживання будівлі до і після його утеплення.
 
2. На противагу попередньому варіанту, зовсім інші результати будуть у будівлях, які обладнані поквартирними засобами обліку і регулювання споживаної теплової енергії. 
 
 
Утеплення таких будинків відразу ж позначиться на зниженні оплати за теплову енергію. При цьому відсоток зниження безпосередньо залежатиме від того, наскільки були підвищені теплотехнічні характеристики огороджувальних конструкцій. Іншими словами: чим краще ми утеплили будинок, тим вище результати щодо зниження плати за опалення. Слід зазначити, що у такому випадку позитивних результатів може досягти кожен власник, утепливши тільки свою квартиру. Але як зазначалося раніше, таке «шматкове» утеплення може викликати інші проблеми, тому пріоритетним є утеплення всього будинку, а не окремих квартир.
 
Останнім часом стартували програми з масових встановленнь загальнобудинкових теплолічильників. Більше того, сьогодні це входить в обов'язки теплопостачальних організацій. Саме по собі це позитивне явище, оскільки дозволяє проводити оплату за реальне теплоспоживання, а не за усередненими показниками, що визначаються теплопостачальниками. Чи можна за рахунок утеплення при наявності загальнобудинкового обліку споживання теплової енергії заощадити на опаленні? Розглянемо найбільш типові випадки.
 
Варіант 1. Будівля обладнана загальнобудинковим теплолічильником, засоби регулювання теплоспоживання відсутні і його утеплили. 
 
У цьому випадку зниження оплати за опалення повністю залежить від теплопостачальної організації. Якщо теплопостачальник врахує зміни в теплоспоживанні будівлі і скоротить подачу теплової енергії з урахуванням зменшеного теплоспоживання, то якийсь позитивний результат можливий. Якщо ж подача тепла залишиться на тому ж рівні, як до утеплення, то, крім збільшення температури у приміщеннях і відкритих балконів та кватирок, іншого очікувати складно. Плата за опалення, як до утеплення, так і після буде однакова.
 
Варіант 2. Загальнобудинковий теплолічильник знаходиться у складі сучасного теплового пункту, обладнаного системою погодного регулювання і програматором споживання теплової енергії. 
 
Цей варіант дасть інші результати. Тут домовласник самостійно, незалежно від теплопостачальника, може регулювати і програмувати теплоспоживання будівлі, виходячи з реальних потреб і міркувань економії. Автоматика регулювання теплоспоживання в залежності від погодних умов сприяє збільшенню ефекту економії. У кінцевому підсумку все це матиме відчутний результат на зниженні оплати за опалення кожним споживачем такого будинку.
 
Ще більш значні результати можуть бути отримані, якщо такий будинок буде оснащений засобами регулювання теплоспоживання шляхом встановлення радіаторних терморегуляторів на кожному опалювальному приладі в будівлі. За умови, що всі мешканці будуть грамотно користуватися такими терморегуляторами: знижувати температуру в квартирах в нічний час, під час відсутності мешканців у квартирі і т. п., можна добитися значної економії теплової енергії по всьому будинку і, як наслідок, – значної економії витрат за опалення кожним споживачем.
 
У висновку підкреслимо, що утеплення будівель – дорогий захід, і при прийнятті рішення щодо його реалізації слід ретельно зважити всі за і проти. Краще, якщо в цьому допоможуть розібратися відповідні фахівці-енергоаудитори.
 
А тепер повертаємося до поставленого питання: утеплятися, або не утеплятися? Відповідь на нього має дати для себе кожен споживач теплової енергії. 
 
Алекс Гор
 
Коментарі (0)