Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЖитлоСтворення ОСББ: українські реалії та американська мрія
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Створення ОСББ: українські реалії та американська мрія

Досвід США свідчить, що найефективнішим механізмом управління спільним майном у багатоквартирному будинку є здійснення такого управління за допомогою об’єднання його співвласників. Україна лише на початку цього шляху.

Україна поступово переходить на новий рівень управління багатоквартирними будинками. З кожним роком все більше громадян відмовляються від послуг житлово-експлуатаційних організацій та беруть управління спільним житлом у власні руки через створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Примітно, за інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, станом на 1 жовтня ц.р. в Україні вже налічується 14 328 ОСББ. Це біля 19% від загальної кількості багатоповерхових будинків країни (74,9 тис. будинків).
 
При цьому у відомстві підкреслюють, що за січень-вересень 2015 року в регіонах було утворено 556 ОСББ, що приблизно дорівнює минулорічному показнику. 
 
Нагадаємо, протягом 2014 року в Україні було створено 562 таких об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Це значно менше (лише 3,9%), ніж передбачалося загальнодержавною програмою реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки, але також результат.
 
Найбільш активно впродовж останніх 9 місяців об’єднувалися співвласники багатоквартирних будинків Вінниччини та Дніпропетровщини. Найменш активно – Полтавщини та Чернігівщини. Зовсім не було створено ОСББ, цілком із зрозумілих причин, у Донецькій та Луганській областях.
 
У подальшому, переконані посадовці, ситуація зміниться у позитивну сторону, а саме - створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків набуватиме ще більшої популярності. Зокрема, на їхню думку, це станеться через нещодавні зміни у законодавстві – з 1 липня в Україні набув чинності Закон №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». 
 
«Надзвичайно важливий законопроект, руйнує монополію ЖЕКів, збалансований  з експертним середовищем законопроект» - так відкликався про цей документ у день його прийняття з трибуни Верховної Ради її Голова Володимир Гройсман.
 
Нагадаємо, Закон №417-VIII визначає особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, регулює правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління. Детальніше з текстом документу можна ознайомитися тут.
 
 
А поки Україна лише йде до свідомого управління багатоквартирним будинком його власниками, такі об’єднання активно керують житловим фондом не в одній країні. Правда, у світі їх називають по-іншому – кондомініуми.  Під цим поняттям у світі мають на увазі форму власності на житловий комплекс, при якій кожна окремо взята квартира належить за законом своєму власникові, а та територія, яка не є житловою, наприклад, сходові клітини, прибудинкова територія, хол, технічні поверхи і т. д., є спільною власністю всіх мешканців. Воно поширюється не лише на один будинок - до кондомініуму можуть входити цілі комплекси будинків.
 
Також у такій формі власності повністю відсутнє поняття оренди і виключена можливість обмеженого за часом володіння власністю. Вся нерухомість, на якій розташована будівля або комплекс будівель кондомініуму, належить власникам квартир. Всі питання з утримання загальної площі, наприклад, прибудинкової території, власники вирішують на зборах, які скликаються періодично у визначений час. Також на цих зборах може підніматися і вирішуватися питання про управління кондомініумом.
 
Примітно, вперше  кондомініуми з’явилися в 40-х роках минулого століття у США. Формувалися  вони у будинках, які раніше здавалися в оренду. Колишні власники будинків розпродавали свої будівлі повністю, поквартирно, орендарям та іншим особам, бажаючим отримати власне житло. В результаті будинок переходив у змішану власність безлічі нових власників квартир, які одночасно отримували право власності на частку в місцях загального користування. Для управління спільним майном у кодомініумі створювалася асоціація власників житла.
 
Вже з початку 80-х «конверсія» існуючого орендного житла в кондомініуми стала зменшуватися, і на перший план вийшли приватні компанії - забудовники. Будівництво кондомініумів перетворилося на надзвичайно вигідний бізнес: житло в таких будинках володіє абсолютною ліквідністю і приносить величезні прибутки забудовникам. Ось уже майже 20 років кондомініуми в США формуються в основному в будинках-новобудовах.
 
Створення в новому будинку організації самоврядування мешканців - асоціації власників житла, завжди використовується забудовниками та агентами з продажу житла як додаткова вигода, що надається покупцям квартир. Реклама житла в кондомініумах, будується саме на перевагах, які одержують члени асоціації власників житла: право голосу у всіх внутрішніх питаннях, можливість безпосередньої участі у справах асоціації, самостійний вибір керуючих і експлуатуючих організацій, право впливати на якість і вартість послуг, що надаються ними.
 
Всі положення, які стосуються прав і обов'язків домовласника в кондомініумі, викладаються у попередньому договорі купівлі-продажу, і кожен покупець квартири відразу усвідомлює себе членом асоціації.
 
 
Потрібно відзначити, що американці - дуже мобільна нація. Вони в значно меншій мірі прив'язуються до свого житла, легко змінюючи місце проживання за необхідності. Тому в США високо розвинений ринок комерційної оренди житла - квартир і будинків. Незважаючи на це більшість американців прагнуть придбати своє власне житло. Ідеальним вважається проживання у власному окремому будинку або власній квартирі, за умови, що вона відповідає високим вимогам якості. Це дозволило кондомініуму за час свого існування в Штатах завоювати величезну популярність серед населення.
 
Часто квартира в кондомініумі вибирається для проживання молодими сім'ями, оскільки працюючі подружжя зазвичай прагнуть мати квартиру і не мають можливості самостійно піклуватися про свій будинок. Існують також кондомініуми, де в основному проживають пенсіонери. Однак особливих закономірностей, які верстви населення хочуть квартири в кондомініумах, немає: все залежить від якості житла, його розташування та вартості. Тим не менш, на відміну від інших типів житла, саме кондомініум американці вважають уособленням якості, комфорту, можливості економії й надійності.
 
Наразі у Штатах житло, котрим опікується держава, становить лише близько 5% від усього житлового фонду країни і надається лише малозабезпеченим сім'ям.
 
Тож, за багато років існування кондомініуми в США показали свою високу ефективність як дієва форма управління колективною власністю багатоквартирних будинків. Маємо надію, Україна зможе у цьому також невдовзі переконатися.
 
До речі, про те, які кроки необхідно зробити співвласникам багатоквартирного будинку, котрі наважилися на створення ОСББ, та з якими нюансами їм доведеться зустрітися, ви можете прочитати тут.
 
Вадим Менаєв
 
Коментарі (0)