Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГОСББОСББ вимагають рішення
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

ОСББ вимагають рішення

Кабінет Міністрів зобов’язаний повернутися до розгляду проекту постанови щодо надання пільг та субсидій мешканцям житлових будинків, у яких створено ОСББ, та прийняти її в редакції, запропонованій розробниками.

Громадянська мережа ОПОРА висловила своє занепокоєння та обурення у зв’язку із відмовою Кабінету Міністрів вирішити питання з відшкодуванням пільг та субсидій для мешканців будинків ОСББ. Ідеться про відхилення проекту Постанови Уряду «Про надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, у яких створено співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельні кооперативи)», підготовленої Міністерством праці та соціального захисту за участі Мінрегіону та Національної ради з питань сприяння створенню та діяльності ОСББ на виконання пункту 2 частини другої протокольного рішення засідання Кабінету Міністрів від 13 лютого 2013 року, - повідомляє прес-служба громадянської організації.

Протягом останніх років набули поширення випадки, коли управління праці та соціального захисту населення на місцях відмовляють в прийомі розрахунків або повертають вже прийняті від ОСББ/ЖБК розрахунки на відшкодування пільг. Від таких дій громадяни не отримують пільги та житлові субсидії. Аргументація таких відмов зазвичай така, що пільги та субсидії нібито поширюються лише на плату підприємствам (ЖЕКам), а не на внески в ОСББ і ЖБК. Хоча чинне законодавство України не ставить право громадян на отримання пільг та субсидій на витрати з утримання будинку та прибудинкової території в залежність від того, проживають громадяни в будинку, де створено ОСББ чи ні, а так само і в залежність від того, сплачуються відповідні витрати безпосередньо виконавцям житлово-комунальних послуг чи через ОСББ.

ОПОРА нагадала, що ОСББ не є і не може бути виконавцем житлово-комунальних послуг, відповідно, не мають «тарифів». ОСББ на сьогодні є єдиним механізмом, в якому самі споживачі на загальних зборах мають можливість визначати, скільки і за що їм платити. Тому механізм затвердження розміру внесків на загальних зборах в ОСББ — це саме той механізм, завдяки якому люди мають реальну можливість не допустити необгрунтованого підняття витрат на утримання будинку і прибудинкової території. І саме тому ОСББ не потребують «спущених зверху» «тарифів» - адже вони краще за чиновників знають свої потреби і витрати. Можливо, така незалежність ОСББ від чиновництва і стала дійсною, а не формальною, причиною того, що ось уже кілька років у багатьох містах ОСББ відмовляють у відшкодуванні пільг та субсидій, якщо ОСББ не прийдуть «на поклон» і не «затвердять» прийняті загальними зборами внески у місцевого чиновника.

Для врегулювання цієї проблеми було підготовлено проект Постанови КМУ «Про надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, у яких створено співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельні кооперативи)». Проектом передбачалося «установити, що для надання пільг та субсидій для відшкодування витрат на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій мешканцям житлових будинків, у яких створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельні кооперативи), застосовується розмір внесків, що спрямовуються на утримання будинків і споруд та прибудинкових територій (з розрахунку на 1 кв. метр загальної площі квартири), визначений загальними зборами об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (житлово-будівельного кооперативу)». Тобто, проект постанови передбачав надавати пільги та субсидії на розмір внесків на утримання, який визначений самими ж споживачами — власниками квартир у будинках ОСББ і ЖБК. Але, оскільки деякими чиновниками висловлювалося побоювання, що люди на загальних зборах в ОСББ і ЖБК будуть самі собі встановлювати внески вищі, ніж у сусідньому ЖЕКу (що вже саме по собі звучить дивно), в проект постанови під час її розробки було включено також застереження «але не більше найвищого тарифу на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, встановленого відповідним органом місцевого самоврядування». Натомість, Прем’єр-Міністр Микола Азаров вважає, що дана ініціатива сприятиме зростанню тарифів на житлово-комунальні послуги. Із незрозумілою мотивацією під час засідання Кабінету Міністрів України 4 травня 2013 року фактично було прийнято рішення позбавити мешканців будинків ОСББ та ЖБК права на пільги та субсидії.

Таким чином, в організації вважають, що Кабінет Міністрів України повинен повернутися до розгляду вищезгаданого проекту постанови та прийняти її в редакції, запропонованій розробниками. Це доведе, що Уряд захищає людей на ділі, а не на словах.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше,  Прем'єр-міністр Микола Азаров у ході засідання уряду 4 вересня відчитав Мінрегіон за некомпетентність у питаннях утворення тарифів на комунальні послуги та невиконання доручення щодо встановлення державного контролю за економічною обгрунтованістю розцінок на утримання прибудинкових територій. Причиною критики з боку Прем'єр-міністра стало схвалення Міністром Геннадієм Темником проекту урядової постанови, розробником якого є Мінсоцполітики. Ідея постанови полягала в тому, щоб де-факто позбавити права отримання державних пільг і житлових субсидій на обслуговування будинків, споруд та прибудинкових територій малозабезпечених категорій громадян, які проживають в будинках ОСББ.
 
У свою чергу, Мінсоцполітики аргументувало новацію тим, що на відміну від будинків комунальної форми власності, тарифи, що встановлюються місцевими органами влади, не поширюються на товариства співвласників. Останні самі вибирають перелік послуг і, відповідно, тих виконавців, які запропонують прийнятні розцінки. У підсумку, утримання прибудинкової території та будинку, найчастіше обходиться на порядок дешевше встановлених ЖЕКами тарифів. Втім, постанову не підтримали.
 
Зазначимо, ініціатива Мінсоцполітики вже викликала суспільний резонанс. Зокрема, вчора заступник голови Національної ради з питань ОСББ при КМУ Катерина Чижик звернулася до Прем'єр-міністра Миколи Азарова в мережі Facebook з проханням врегулювати отримання відшкодування пільг і субсидій населенню, що складаються в ОСББ і ЖБК.

 
Коментарі (0)