Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГОСББУправлінським рішенням без створення ОСББ дали «зелене світло»
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Управлінським рішенням без створення ОСББ дали «зелене світло»

Співвласники багатоквартирних будинків зможуть приймати управлінські рішення без створення ОСББ. Відповідні законодавчі документи були погоджені головою Держпідприємництва. Втім, самі члени ОСББ оцінюють нововедення неоднозначно.

За результатами опрацювання проектів законів України «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку» і «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо особливостей права власності у багатоквартирному будинку» Голова Держпідприємництва Михайло Бродський погодив розроблений Мінрегіоном документ. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Держпідприємництва.

Відтак, законопроектом передбачається можливість прийняття співвласниками багатоквартирного будинку рішення щодо управління без створення ОСББ.

Ініціативна група з трьох співвласників зможе ініціювати розгляд питань про форму управління будинком, обрання або зміну керуючого, проведення капітального ремонту будинку, порядку користування спільним майном.

Законодавчо пропонується включити до переліку загального майна в багатоквартирному будинку права на земельну ділянку, на якій розташований будинок і його прибудинкова територія, а також заборонити поділ та виділення в натурі частки спільного майна в багатоквартирному будинку.

Передбачається, що управління спільним майном багатоквартирного будинку може здійснюватися управителем на підставі договору.

Окрім того, пропишуть такі порядки:
— щодо прийняття рішень співвласниками щодо управління спільним майном, у тому числі у випадку, коли ОСББ не створено;
— щодо скликання та проведення загальних зборів співвласників;
— щодо визначення голосів, які належать кожному співвласнику, пропорційно площі квартири або нежитлового приміщення співвласника багатоквартирного будинку по відношенню до загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

У той же час, варто відзначити, самі члени ОСББ ставляться до нововведень неоднозначно і вже почали критикувати на інтернет порталі « proosbb.info». Зокрема, Голова Асоціації ОСББ «Жито-Мир» Ігор Скоропад вважає, що ОСББ передусім - суспільний інститут прийняття рішень і самостійно зможе утримувати будинок, якщо в ньому 5-10, максимум - 20 квартир. «З усіма іншими повинен займатися повноцінний професійний управитель. Керуюча компанія це, або фізособа, ЖЕК або ПП - чим більше їх, тим краще. ОСББ зможе і буде вибирати. І це так і буде, раніше чи пізніше»- зазначає Голова Асоціації ОСББ «Жито-Мир».

Заступник голови Нацради при КМУ з питань розвитку ОСББ Катерина Чижик дотримується думки, що керуючі компанії не візьмуть будинки для утримання, а тільки для оперативного управління. «Якщо люди у своїх будинках не здатні організувати ОСББ, взяти на себе відповідальність з управління своїм неподільним майном - хтось це явно повинен робити. Є ЖЕКи, від яких люди і не відмовляться. Але в будинку не створюється ОСББ - треба цим будинкам легітимно дати повноваження оперативного управління їх майном». - впевнена Катерина Чижик.

 
Коментарі (0)