Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїОСББОСББ отримує урядове лобі
Новини ЖКГ
26 Квітня 2024 p.
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

ОСББ отримує урядове лобі

Уряд має намір запропонувати парламенту проект закону, який цілком змінить регулювання діяльності українських ОСББ. Але ще до його реєстрації у Верховній Раді, норми проекту викликали суспільний резонанс.

Простий і доступний механізм легітимного прийняття спільних рішень власниками квартир у багатоквартирних будинках – така мета законопроекту «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку», розробленому Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. Про це повідомила директор Департаменту стратегії реформування та розвитку житлово-комунального господарства Мінрегіону Наталія Олійник вчора вході засідання Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ у Луцьку .

«На сьогодні для більшості співвласників багатоквартирних будинків єдиною реальною можливістю приймати спільні рішення щодо свого будинку є створення ОСББ. Законопроект дасть можливість приймати такі рішення без створення об’єднання співвласників. Передбачається, що ініціативна група з трьох співвласників зможе ініціювати розгляд питань про форму управління будинком, обрання чи зміну управителя, проведення капітального ремонту будинку, порядку користування спільним майном. Ці питання зможуть розглядати на зборах співвласників, скликаних ініціативною групою», - прокоментувала Наталія Олійник.
 
Вона поінформувала, що законопроект передбачає включення до переліку спільного майна в багатоквартирному будинку прав на земельну ділянку, на якій розташований будинок та його прибудинкова територія. Законодавчо заборонять поділ та виділення в натурі частки спільного майна в багатоквартирному будинку. Також проектом закону пропонується надати кожному співвласнику права вільного доступу до проектної документації на багатоквартирний будинок і зобов’язати органи місцевого самоврядування зберігати таку документацію та відновити її, якщо вона була втрачена. У разі продажу квартири, передбачено перехід до нового власника всіх прав і обов’язків попереднього власника.
 Читайте також: ОСББ у вирі пристрастей
«Запропоновані нововведення дадуть можливість співвласникам всіх багатоквартирних будинків стати дійсними господарями свого будинку без додаткових формальних дій, як-от створення ОСББ», - сказала директор Департаменту. Однак вона наголосила, що цим законопроектом аж ніяк не заперечується доцільність створення ОСББ, навпаки, він створить більш сприятливі умови для їх діяльності.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», Президент Віктор Янукович у липні 2012 року ветував прийняті парламентаріями два законопроекти, покликані регулювати діяльність об'єднань мешканців. У серпні Мінрегіон оголосив про те, що розробкою концепції нового документа будуть займатися юристи іноземної компанії Backer & McKenzie, робота якої оплачується за рахунок коштів Міжнародної фінансової корпорації (IFC, входить до групи Світового Банку).
 
Результатом їх роботи стали два законопроекти - «Про особливості права власності у багатоквартирному будинку», а також проект змін до Цивільного Кодексу, оприлюднені для громадського обговорення на офіційному сайті Міністерства у грудні 2012 року. Найближчим часом проекти будуть зареєстровані у Верховній Раді. Згідно з документами, українцям пропонується два варіанти управління своїми багатоквартирними будинками. У першому випадку, - шляхом реєстрації ОСББ як юридичної особи та автоматичного членства всіх проживаючих у ньому. У другому - передбачено створення об'єднання без держреєстрації юрособи. При цьому жителі вибирають керуючого, з яким укладають договір.
 
Коментарі (0)