Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоМінрегіон уточнив окремі питання діяльності ОСББ
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Мінрегіон уточнив окремі питання діяльності ОСББ

Міністерство роз'яснює питання визначення того чи іншого варіанту відносин ОСББ з виконавцями житлово-комунальних послуг, а також щодо передачі житлового комплексу, або його частини з балансу на баланс.

У листі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ від 05.04.2013 р. № 8/10-1011-13 вказано кілька важливих нюансів щодо діяльності ОСББ.

Щодо питання визначення того чи іншого варіанту відносин ОСББ з виконавцями житлово-комунальних послуг у листі йдеться, що за визначеним законом «Про житлово-комунальні послуги» переліком учасників відносин у сфері житлово-комунальних послуг (власник, споживач, виконавець, виробник) ОСББ може виступати у ролі споживача – як колективний замовник (абонент). Однак виступати в якості колективного замовника (абонента) комунальних послуг – це право, а не обов'язок ОСББ.

Статтею 22 закону «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено особливості укладення ОСББ договорів про надання житлово-комунальних послуг. Так, об'єднання за договором з постачальниками комунальних послуг може бути колективним замовником (абонентом) таких послуг.

Читайте також: Права та обов'язки українських ОСББ

З урахуванням наведених положень рішення про обрання того чи іншого варіанту відносин із виконавцями комунальних послуг приймається органами управління ОСББ, уповноваженими на це його статутом.

Таким чином, відповідно до викладеної інформації, в будинку, де створено ОСББ, можливі такі варіанти договірних відносин:

1) укладення договорів про надання відповідної комунальної послуги безпосередньо між споживачами (власниками квартир) та виконавцем послуги;

2) укладення договору між підприємством, яке надає відповідну комунальну послугу, та ОСББ як колективним замовником (абонентом).

Що стосується питання передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, то в листі нагадується, що Порядок передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс, затверджений постановою Кабінету Міністрів від 11.10.2002 р. № 1521, регулює процедуру передачі житлового комплексу або його частини на баланс об'єднання з балансу колишнього балансоутримувача.

Читайте також: Недосконалість законодавчої бази гальмує ОСББ

При цьому для прийому-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс утворюється відповідна комісія, до повноважень якої належить визначення технічного стану житлового комплексу або його частини відповідно до вимог законодавства та складання акта прийому-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс. Датою передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс є дата підписання акта прийому-передачі.

Крім того, в документі йдеться, що передача житлового будинку проводиться разом з планом земельної ділянки, технічним паспортом будинку та відповідною технічною документацією (інвентарна справа, акт прийняття в експлуатацію, плани зовнішніх мереж тощо) у двомісячний термін після надходження відповідного звернення від об'єднання (п. п. 3 – 5 зазначеного Порядку).

За матеріалами: Юрліга

 
Коментарі (0)