Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЖитлоЖитлові питання українців вирішують законами
Новини ЖКГ
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Житлові питання українців вирішують законами

Забезпечення громадян житлом чи не найболючіше питання для вітчизняних урядовців. Адже в Україні досі існують певні колізії щодо законності володіння житловими приміщеннями. Як чиновники пропонують вирішувати ці питання - читайте у огляді новин від «У.К.»
Завершується другий тиждень листопада, який приніс українцям нові обіцянки від урядовців. Однак, не словами єдиними можновладці відзначились за ці сім днів, а й діями – прийняттям та реєстрацією низки законопроектів у Верховній Раді, які покликані вирішити, або, принаймні, допомогти у розв’язанні житлових питань громадян.
 
Так, хороші вісті прийшли до мешканців гуртожитків, яким нарешті дозволили володіти та користуватись житловими приміщеннями на законних підставах. Народні депутати прийняли у першому читанні законопроект №1076 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». За документ проголосувало 248 парламентарів.
 
Як зазначається у пояснювальній записці, законопроект має на меті внести зміни до окремих положень Житлового кодексу Української РСР, Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» та Закону України «Про заставу» задля надання мешканцям гуртожитків законного права на володіння та користування житловими приміщеннями у гуртожитках.
 
Окрім іншого, документом пропонується визначити, що громадяни, на яких поширюється дія цього Закону, можуть реалізувати конституційне право на житло у будь-який спосіб, передбачений Цивільним кодексом України.
 
Не забули народні обранці і про мешканців Сходу України. В Парламенті цього тижня було зареєстровано проект Закону, який передбачає відшкодування за пошкоджене житло в ході проведення АТО (законопроект№3434 «Про внесення змін до Закону України «Про боротьбу з тероризмом», щодо компенсацій за пошкоджене житло в наслідок проведення АТО).
 
Відтак, у цьому питанні документ пропонує регламентувати порядок покриття витрат та відшкодування шкоди, завданої фізичним та юридичним особам в результаті проведення АТО. Окрім того, законопроект передбачає зобов’язати Кабінет Міністрів України у 30-денний термін розробити механізми відшкодування чи компенсацій пошкодженого житла.
 
Що ж стосується загальноукраїнських масштабів у питанні доступності житла, то Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства наполягатиме на збільшення асигнувань з Держбюджету 2016 на державні програми доступного житла. Про це заявив очільник відомства Геннадій Зубко.
 
 
За його словами, виділених цьогоріч з бюджету коштів вистачило лише не продовження програм доступного житла, які стартували у попередні періоди. 
 
«У цьому році нами були зроблені коректування саме для того, щоб залишити ті програми, які є найбільш впливові. В першу чергу, це «70 на 30»… Ми також будемо на 2016 рік пропонувати збільшити асигнування по цьому напрямку», - зазначив він.
 
Окрім того, чиновник наголосив, що відомство у цьому році подавало бюджетний запит за всіма програмами щодо будівництва доступного житла та будівництва житла на селі тощо.
 
Проте, можновладці націлились не лише на покращення забезпечення громадян житлом, а й на житлові субсидії. У Верховній Раді зареєстрували законопроект, котрий має на меті введення так званої мовчазної згоди від держави на надання субсидій на «комуналку» в разі, якщо громадянин не отримав в зазначений термін відповіді про надання компенсації, або відмову в її оформленні (проект Закону №3420 «Про запровадження принципу мовчазної згоди при наданні житлових субсидій»)
 
«Суть даного принципу (мовчазної згоди – ред.) полягатиме у отриманні громадянином права на оплату нарахованих на всю площу житла та фактично спожитих згідно показників засобів обліку житлово-комунальних послуг зі зниженням їх цін та тарифів на 70 відсотків, а у разі звернення за призначенням субсидії для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива – права на отримання субсидії у подвійному розмірі, за умови якщо ним подано в установленому порядку необхідні документи у повному обсязі, але рішення про призначення (непризначення) субсидії не було прийнято протягом десяти днів після подання документів та отримання необхідних відомостей від відповідних органів», - зазначається в пояснювальній записці.
 
В той же час покращення якості житлово-комунальних послуг парламентарі вирішили відкласти, не проголосувавши за законопроект №1581 «Про житлово-комунальні послуги». Документ пропонував надати можливість мешканцям як співвласникам багатоквартирних будинків самостійно визначати вартість послуг з утримання будинків та прибудинкових територій. Крім того, законопроект мав на меті  спростити механізми укладення договорів щодо надання житлово-комунальних послуг.
 
Варто зазначити, що законопроект чекав свого «зіркового часу» 11 місяців, адже був зареєстрований під куполом Верховної Ради ще 22 грудня минулого року.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
22 Листопада 2015 p. 22:49
За моїми підрахунками, шляхом виселень та ішими способами позбавлення засобів існування за роки незалежності, а особливо під час президентства Януковича, було знищено більше українців, ніж під час сталінського голодомору.