Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББФінансова терапія ОСББ
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Фінансова терапія ОСББ

Очікується, що в результаті співпраці з IFC, спеціалісти банку «Кредобанк» започаткують діючу кредитну лінію для ОСББ м. Львова.

Для ОСББ Львова та України буде вперше розроблено механізм кредитування, що стане новим інструментом фінансування модернізації житлового фонду. Із цією метою вчора у Львові підписано Договір співробітництва між Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC) та «Кредобанком».

Як зазначили представники Міжнародної фінансової корпорації, вибір банку «Кредобанк» в якості партнера зумовлений тим, що це прогресивний банк середнього розміру, з головним офісом у Львові, належить до найбільшого польського банку PRO BP, який у Польщі є лідером ринку фінансування кондомініумів – польського аналогу ОСББ.

Очікується, що в результаті співпраці з IFC, спеціалісти банку «Кредобанк» започаткують діючу кредитну лінію для ОСББ м. Львова.

«Мова йде про те, що IFC спільно з «Кредобанком» будуть розробляти новий банківський продукт, який дозволить розробити реальне банківське фінансування житлового фонду. Місто Львів – це один із піонерів у напрямку створення Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Львів – це особливе місто для IFC, адже свою першу програму по розвитку приватного сектору IFC починала саме зі Львова. Перший аукціон по малій приватизації відбувся саме тут у 1992 році.

У кінцевому результаті, у місті Львові з банком, який знаходиться у Львові, ми спільними зусиллями будемо розробляти новий банківський продукт. Ми сподіваємося, що зможемо спільно профінансувати енергоаудит житлових будинків, і, в кінцевому результаті, дозволити краще жити мешканцям Львова. Тим самим ми подамо приклад всій країні, як це можна зробити», - зазначила керівник діяльності IFC в Україні Олена Волошина.

Як додала Олена Волошина, у країнах Центральної та Східної Європи подібні програми фінансуються уже досить довго і успішно.

«У країнах Центральної та Східної Європи подібні програми фінансуються уже досить довго і успішно. Такий механізм кредитування спрямований на покращення всього житлового фонду. Нашим завданням є перенести позитивний досвід, що був напрацьований в цих країнах. Я можу сказати однозначно, що цей шлях значно ефективніший, ніж те, що ми сьогодні спостерігаємо в Україні. Потрібно проводити реконструкцію по програмі енергоефективності будинку в цілому. Оскільки фінансові ресурси потрібні величезні, слід розробити банківський продукт і тим самим запустити механізм фінансування реконструкції старого житлового фонду. Наше завдання – побудувати місток між банками і тими , хто може це банківське фінансування до себе залучати. У нас був аналогічний досвід роботи в Угорщині, в Словаччині і достатньо успішний був досвід в країнах Балтії», - розповіла керівник діяльності IFC в Україні Олена Волошина.

Фінансування багатоквартирних будівель з метою підвищення енергоефективності було розпочато в країнах Центральної Європи ще в середині 90-х рр., коли ВВП цих країн дорівнював сучасному рівню українського ВВП. Більш того, процентні ставки були зазвичай набагато вищі, ніж сьогодні. І лише декілька років потому процентні ставки було знижено, а рівень заможності мешканців суттєво підвищився.

Як зазначила директор департаменту малого бізнесу «Кредобанку» Соломія Говоруха, робота проводитиметься над таким банківським продуктом, що буде не лише приносити користь ОСББ, але й буде адекватним до їхніх потреб та можливостей.

«Звичайно, ОСББ можуть накопичувати кошти протягом певного періоду часу на ремонтному фонді і за 3, 5, 10 років здійснити рефінансування тих потреб, які вони мають. Але банк дає можливість це зробити сьогодні і зараз. Мешканці проведуть ремонт, реконструкцію і вже сьогодні будуть отримувати користь від цього. Звичайно, як і по кожному фінансовому продукту, у даному випадку ми говоримо про кредит, будуть певні витрати по капіталу і по відсотках. Але за рахунок економії коштів від збереження електроенергії завдяки тим заходам, які проводитимуться, вони будуть мати економію по комунальних платежах. І за рахунок цього також можна сплачувати цей кредит.

Можливість отримання кредиту дуже багато в чому залежить від держави. Мова йде про юридичні аспекти врегулювання питання позичальника, тобто ОСББ. Для нас важливі розуміння й підтримка держави по частковому рефінансуванню процентної ставки по кредиту, по відшкодуванню капіталу, як, наприклад, показує досвід Польщі. У даному випадку ми працюємо над таким продуктом, який буде не лише приносити користь ОСББ, але й буде адекватним до їхніх потреб та можливостей», -  пояснила  Соломія Говоруха.

Нагадаємо, підписання договору співробітництва між Міжнародною Фінансовою Корпорацією (IFC) та «Кредобанком» відбулося в рамках Проекту «Енергоефективність у житловому секторі України», що розпочатий ще у 2010 році та впроваджується за підтримки Програми співробітництва Швейцарської Конфедерації з Україною.

Анна Недогибченко

 
Коментарі (0)