Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГОСББВ Україні почали масово блокувати реєстрацію ОСББ
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

В Україні почали масово блокувати реєстрацію ОСББ

Українцям почали відмовляти в реєстрації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Проблеми з реєстрацією нових об'єднань спостерігаються по всій країні

Українцям почали відмовляти в реєстрації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Проблеми з реєстрацією нових об'єднань спостерігаються по всій країні.

Крім цього, блокується також і внесення змін в структуру ОСББ: зміну правління, голови і т.д.

"Ситуація з державною реєстрацією для ОСББ знову стає складнішою. ​​Державні реєстратори відмовляються реєструвати об'єднання мешканців без надання нотаріально завірених довіреностей від співвласників, які брали участь в установчих зборах", - розповів UBR.ua глава комітету РКІ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

За словами експертів, проблеми у ОСББ почалися ще в листопаді 2019 року, коли вступили в силу зміни до закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".

Його доповнили пунктами, які зобов'язують особа, яка представляє інших людей, підтверджувати свої повноваження винятковим переліком документом.

У випадку з створенням ОСББ - це нотаріальні довіреності від власників квартир, які хочуть організувати об'єднання мешканців.

Таких квартир в одному будинку може бути багато. А якщо в ОСББ хочуть об'єднається кілька будинків, то кількість приміщень може перевалити за кілька сотень.

Отримати нотаріальну від всіх мешканців, які беруть участь у створенні ОСББ, м'яко кажучи, малореально. Не кажучи вже про дорожнечу питання. Кожен документ обійдеться від 300 до 500 грн. На ділі це виливається в досить важкий прайс. До того ж від рейдерів ця ініціатива також не рятує. На "прікормеленних" шахраями реєстраторів ці новації ніяк не позначаться, впевнені експерти.

"Реєстрація ОСББ або змін до нього тепер коштує тисячі і десятки тисяч гривень. Тепер всі рішення ТОВ, ПП, ОК, ОСББ, АТ і т.д. подаються на реєстрацію виключно на нотаріальних бланках. І якщо в рішенні ТОВ це 3-5 сторінок , то в ОСББ це сотні і сотні сторінок пронумерованих бланках. Кілька одеських реєстраторів, з якими ми постійно працюємо перестали проводити реєстрацію до з'ясування даного моменту. Цікаво, що деякі люди нотаріально завірили документи до публікації цього закону, але тепер їх документи не приймають ", - каже віце-президент Асоціації "Розвитку Самоврядування" Віктор Шатов.

Безкоштовна реєстрація також неможлива через те, що всі реєстратори вимагають нотаріальні довіреності від співвласників.

Але згідно з новими законодавчими нормами, реєстратор зобов'язаний перевірити повний пакет документів заявника, в тому числі, і папери, яким людині делегували повноваження представляти інтереси інших мешканців.

А протоколу ініціативної групи творців ОСББ, який завіряється підписами мешканців - немає в переліку документів, згідно з якими заявник може представляти чужі інтереси.

Отже, кажуть експерти, реєстрації об'єднань мешканці стали практично неможливими по всій країні.

За словами експертів, створення ОСББ по Україні сповільнилося і досить серйозно, пов'язано це також і з тим, що мешканці багатоквартирних будинків розчарувалися в державній житловій політиці, яка проводилася останні 4-5 років

Чи не єдиним на сьогоднішній день варіантом для мешканців залишається варіант шукати такого нотаріуса, який погодиться на свій страх і ризик зареєструвати об'єднання без нотаріальних довіреностей від мешканців.

"Нотаріуси реєструють. Реєстратори не приймають документи. Заперечувати спочатку подаючи скаргу до Мін'юсту, потім в суді. Але такої судової практики ще немає. Більшість йдуть до нотаріуса. Сподіваюся найближчим часом цю норму змінять, принаймні законопроект вже готовий", - зазначила юрист з питань управління житлом, засновник "Агентства Марії Осипчук" Марія Осипчук. 

 
Коментарі (0)