Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББУкраїнцям заважають об’єднуватися
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Українцям заважають об’єднуватися

Жителям масиву у Луцьку для того, аби вирішити наболіле питання проведення централізованої каналізаційної мережі, довелося створювати квартальний комітет, і з його допомогою вести діалог з владою. Але влада виявилася не готовою до такого діалогу...

«Спасіння потопаючих – справа рук самих потопаючих» - відомий лозунг з «Дванадцяти стільців» практично буквально застосували жителі Малоомелянівського масиву у Луцьку. Вже понад 20 років у міському бюджеті не знаходиться коштів, щоб провести каналізацію у мікрорайоні з приватною забудовою, де проживає близько тисячі людей. Як наслідок – люди страждають від постійних підтоплень, у підвалах будинків стабільно стоїть вода, псуються стіни та фасади, а через високу вологість виникають перебої з подачею електроенергії і газу. Жителі намагались покращити ситуацію підручними способами – відкачували воду по кілька разів на день. Однак такий шлях – це тільки усунення наслідків проблеми, в той час як треба боротися з її причиною.

Тож вирішувати проблему відсутності водовідводу взялися через створення квартального комітету «Малоомелянівський», для якого визначили такі напрямки діяльності: захист інтересів мешканців у сфері надання житлово-комунальних послуг, захист житлових прав та права власності, облаштування електричних, водогінних, каналізаційних мереж та систем водовідведення, захист конституційних прав і свобод, взаємодія із органами місцевого самоврядування, правоохоронними, правозахисними та контролюючими органами.  Квартальний комітет є органом самоорганізації населення (ОСН), який має повноваження для вирішення цілого ряду проблем на території, на яку він поширюється, а також може залучати фінансування для вирішення певних питань.

Саме через квартальний комітет на Малоомелянівському масиві  хочуть залучати кошти для проведення каналізації та вирішення інших проблем з благоустрою.

Здавалось би, люди самі знайшли механізм боротьби зі своїми негараздами, полегшуючи тим самим завдання місцевій владі, тож влада мала б плескати в долоні й усіляко сприяти втіленню таких ініціатив… Але минула сесія Луцької міської ради показала інше – депутати не дали дозволу на створення квартального комітету, незважаючи на мітинг жителів біля стін міської ради.

Пояснити небажання народних обранців «дати добро» на створення  комітету можна тим фактом, що у західній Україні ще немає квартальних комітетів і «Малоомелянівський» буде першим не тільки у Луцьку, а й у всьому західному регіоні, тому рішення дається депутатам важко. Та досвід Вінниці, Херсону й Одеси, до прикладу, свідчить, що саме така форма вирішення локальних проблем на території приватної забудови приносить найкращі результати.

Вся ця неоднозначна ситуація має і позитивну сторону – процес створення ОСНів (а квартальний комітет є однією з форм ОСНу) у Луцьку запущено. Люди зрозуміли, що саме шляхом самоорганізації вони зможуть зрушити з мертвої точки вирішення нагальних проблем і залучити для цього фінансування.

Як відреагують депутати на прагнення жителів Малоомелянівського масиву жити в цивілізованих умовах – буде видно на черговій сесії Луцької міської ради, під час якої питання про дозвіл на створення квартального комітету знову буде винесене на голосування.

 
Коментарі (0)