Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББУ Вінниці спростили процедуру отримання інформації про співвласників квартир для створення ОСББ
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

У Вінниці спростили процедуру отримання інформації про співвласників квартир для створення ОСББ

Процедура створення ОСББ передбачає кілька етапів: визначення ініціативної групи, формування реєстру співвласників, скликання установчих зборів, підготовка проекту Статуту об’єднання, проведення установчих зборів та державну реєстрацію ОСББ.
Минулої сесії депутатами Вінницької міської ради було схвалено Порядок взаємодії виконавчих органів міської ради та БТІ, який передбачає спрощення механізму отримання інформації про співвласників квартир мешканцям багатоквартирних будинків, що хочуть створити ОСББ. 
 
Процедура створення об’єднання співвласників багатоквартирних будинків передбачає кілька етапів: визначення ініціативної групи, формування реєстру співвласників, скликання установчих зборів, підготовка проекту Статуту об’єднання, проведення установчих зборів та державну реєстрацію ОСББ.
 
«Якщо зі створенням ініціативної групи у мешканців багатоповерхівок зазвичай не виникає проблем, то формування реєстру співвласників є досить непростим процесом. А без наявності даних про всіх співвласників ініціативна група не матиме змоги в законний спосіб організувати проведення установчих зборів, оскільки, відповідно до законодавства, кожен співвласник має право бути повідомленим та брати участь у зборах і порушення такого права вже є протизаконним, - розповідає в.о. начальника відділу по розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міської ради Ігор Іванов. - Окрім того, за рішення про створення ОСББ має проголосувати більше половини загальної кількості всіх співвласників квартир. Саме співвласників, а не просто присутніх осіб на зборах. Оскільки у подальшому такі збори та прийняті на них рішення можуть бути визнані недійсними. Неповідомлення окремих співвласників про проведення установчих зборів можуть слугувати підставою для подальших судових позовів окремих невдоволених громадян».
 
Для формування переліку всіх співвласників представникам ініціативної групи доцільно із запитом інформації звернутися до державного реєстратора у Прозорий офіс. З собою необхідно мати протокол зборів ініціативної групи. Однак у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно може бути відсутня інформація по співвласниках окремих квартир будинку. Тому для допомоги мешканцям висотних будинків, що бажають створити ОСББ, із формуванням реєстру співвласників відділом по розвитку об’єднань співвласників багатоквартиних будинків міської ради було розроблено Порядок взаємодії виконавчих органів міської ради та КП «ВМБТІ» щодо реалізації прав власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку під час створенні ОСББ . 
 
Відповідно до нього, у разі відсутності інформації у державних реєстраторів про співвласників квартир ініціативна група може звернутися із заявою про отримання інформації до виконавчого комітету Вінницької міської ради. До заяви необхідно додати протокол, де має бути зазначено не менше трьох співвласників багатоквартирного будинку; документ, який підтверджує статус співвласника відповідного багатоквартирного будинку (свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу тощо) та копію інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, що підтверджує звернення до департаменту адміністративних послуг міської ради та відсутність інформації у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Виконавчий комітет міської ради в свою чергу направить запит до БТІ. ​
 
Зазначена процедура пришвидшить збір інформації для проходження процедури створення ОСББ. Відповідь на запит ініціативна група отримає в строки визначені Законом України «Про звернення громадян». Ця послуга є абсолютно безкоштовною. Ця послуга є абсолютно безкоштовною. 

джерело: Вінницька міська рада

 
Коментарі (0)