Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоСамобуд: як легалізувати за спрощеною процедурою
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Самобуд: як легалізувати за спрощеною процедурою

Тиждень тому українці отримали не лише право, але й реальну можливість легалізувати самобуди 1992-2011 років за спрощеною процедурою. Що для цього необхідно? – «Україна Комунальна» пропонує план дій.

На початку року власники, збудованих без дозволу садибних, громадських, садових та дачних будинків, а також присадибних будівель і споруд, вибороли право на легалізацію своїх об’єктів та реалізацію повною мірою права власності на них. Зокрема, це було закріплено Законом України №92-VIII  «Про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо прийняття в експлуатацію об'єктів будівництва, збудованих без дозволу на виконання будівельних робіт» від 13 січня 2015 року.

Передумовою для прийняття такого рішення парламентарями став той факт, що подібна норма вже була затверджена раніше у «Прикінцевих положеннях» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», але термін її дії сплив з початком 2014 року, в той час, коли кількість бажаючих узаконити свою нерухомість залишилася значною. І все б нічого, якби з того ж року також не посилилася відповідальність за самочинне будівництво. Власники самобудів буквально закидали відповідальні відомства зверненнями з проханням продовження «будівельної амністії», та останні були розчуті народними обранцями лише у листопаді минулого року і схвалені на початку поточного.
 
Законом №92-VIII було переграно пункт 9 розділу V «Прикінцевих положеннь» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Зокрема, постановлено, що «орган державного архітектурно-будівельного контролю до 31 грудня 2015 року безоплатно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви власниками (користувачами) земельних ділянок, на яких розміщені об’єкти будівництва, збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, за результатами технічного обстеження приймає в експлуатацію:
 
- індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року;
- збудовані до 12 березня 2011 року: громадські будинки I і II категорій складності та  будівлі і споруди сільськогосподарського призначення I і II категорій складності».

 
Поряд з цим, документом визначено, що Порядок прийняття в експлуатацію таких об’єктів і проведення технічного обстеження визначається центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування державної політики у сфері містобудування. Тобто Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. При цьому технічне обстеження садибних житлових будинків, садових, дачних будинків загальною площею до 300 кв. м включно, присадибних будівель і споруд загальною площею до 100 кв. м включно проводиться в ході їхньої технічної інвентаризації з відповідною відміткою в технічному паспорті.
 
Окрім того, Законом встановлено, до власників земельних ділянок, які відповідно до цього пункту подали документи про прийняття в експлуатацію збудованих без дозволу об’єктів будівництва, штрафні санкції за виконання таких робіт та за експлуатацію або використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, не застосовуються.
 
Втім, можливість реалізувати своє право на легалізацію самобудів та одержання права власності на них українці отримали лише тиждень тому. 26 травня в «Офіційному віснику України» було опубліковано Наказ Мінрегіону №79 «Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію і проведення технічного обстеження індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт». Тобто в цей день українці отримали реальний механізм, який дав старт замороженій «будівельній амністії», адже, згідно з наказом, відповідний Порядок набуває чинності з дати опублікування.
 
Тож, що необхідно, аби ваш самочинно побудований садовий будиночок чи присадибна будівля отримали статус «законних», а ви право власності на них? Варіантів є кілька.
 
Для  того, щоб узаконити самочинне будівництво житлового будинку до 300 кв. м або господарської будівлі до 100 кв. м, слід зібрати такий пакет документів: заяву; два примірники заповненої декларації про прийняття об’єкту в експлуатацію; засвідчені у встановленому порядку копії документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, на якій розміщено об’єкт, та копію технічного паспорта (з відміткою про проведене технічне обстеження).
 
Графічно ваші дії виглядатимуть так:
 
Натисніть для збільшення
 
Примітно, порядком передбачена можливість використання технічних паспортів, складених до набрання чинності Порядку, а також звітів про проведення технічного обстеження, складених у період з 29 квітня 2013 року до набрання чинності вказаним Порядком.
 
 
Для легалізації будинку площею більше 300 кв. м. або іншого об’єкта необхідно мати, окрім вже зазначених документів, ще і звіт про проведення технічного обстеження об’єкта з інформацією щодо можливості його надійної та безпечної експлуатації.
 
Тоді план ваших дій буде таким:
 
Натисність для збільшення
 
Ще раз підкреслимо, легалізувати самобуди 1992-2011 років за спрощеною процедурою буде можливо до кінця 2015 року. При цьому «будівельна амністія» не передбачає сплати штрафних санкцій.
 
Катерина Ляшевська
 
Коментарі (0)