Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББПоложення про ревізійна комісію ОСББ: потрібно чи ні?
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Положення про ревізійна комісію ОСББ: потрібно чи ні?

Чи обов’язково ОСББ розробляти Положення про ревізійну комісію або інший подібний документ та чий саме це обов’язок? Чи потребує такий документ затвердження загальними зборами?
Одразу зазначимо, що ч. 1 ст. 10 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2011 р. № 2866-III (далі — Закон № 2866) окреслює коло органів управління будь-якого ОСББ, відносячи до них загальні збори співвласників, правління та ревізійну комісію об’єднання. Той же підхід відображено й у Типовому статуті ОСББ, затвердженому наказом Держкомітету України з питань житлово-комунального господарства від 27.08.2003 р. № 141 (зі змінами).
 
Таким чином, здавалося б, створення ревізійної комісії або призначення ревізора обов’язкове.
 
Водночас у ч. 21 ст. 10 Закону 2866-III встановлено, що для здійснення контролю за фінансово-господарською діяльністю правління об’єднання на загальних зборах обирається із числа співвласників ревізійна комісія (ревізор) або приймається рішення про залучення аудитора. Отже, як бачимо, Закон передбачає альтернативну форму проведення ревізій — шляхом залучення аудитора.
 
Тому можемо зробити перший висновок — у статуті ОСББ має бути в обов’язковому порядку передбачено, яким чином здійснюватиметься контроль за фінансово-господарською діяльністю правління ОСББ: ревізійною комісією, ревізором чи із залученням професійного аудитора (аудиторської компанії).
 
Тепер з’ясуймо, чи обов’язково розробляти Положення про ревізійну комісію або інший подібний регламентний документ, що визначає її діяльність. Закон 2866-III у тій же ст. 10 (ч. 22) прямо вказує, що порядок діяльності ревізійної комісії та її кількісний склад затверджуються загальними зборами. Таким чином, відповідь на обидва питання позитивна:
 
для ОСББ, у яких статутом передбачено створення ревізійної комісії (ревізора), а не залучення аудитора, регламентний документ (положення тощо), що регулює порядок виконання ревізійною комісією (ревізором) своїх повноважень, обов’язковий, і загальні збори — єдиний орган ОСББ, який має право такий документ затверджувати. Хоча слід звернути увагу, що порядок діяльності ревізійної комісії може документально закріплюватися й безпосередньо в статуті ОСББ (адже Закон 2866-III жодним чином не обмежує форму та джерело закріплення такого порядку), у такому разі деталізувати цей порядок чи інші в окремому положенні тощо — справа особистого вибору співвласників.
 
Олена Трегубова, юрист 
 
джерело: ОСББ-інформ
 
Коментарі (0)