Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоП’ять ключових змін передбачених схваленим депутатами законом про ЖКП
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

П’ять ключових змін передбачених схваленим депутатами законом про ЖКП

Порядок укладення договорів у сфері комунальних послуг буде здійснюватись через публічний договір приєднання, підприємства зможуть одномоментно перевести усіх споживачів на нові договори
На минулому тижні Верховна Рада України ухвалила у другому читанні законопроєкт № 2458 про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг. 
 
У Міністерстві розвитку громад та територій України вважають, що прийнятий законопроект має спростити процедури укладення договорів споживачів з виконавцями послуг, зменшити кількість платежів у платіжках, визначення відповідальних за технічне обслуговування газових мереж в будинках та дозволить співвласникам багатоквартирних будинків отримати у користування чи власність земельні ділянки, на яких розташовані будинки.
 
П’ять ключових змін передбачених законом:
 
1) Порядок укладення договорів в сфері комунальних послуг буде здійснюватись через публічний договір приєднання, підприємства зможуть одномоментно перевести усіх споживачів на нові договори. Це має зменшити фінансові витрати та заощадити час як виконавцю, так і споживачам.
 
2) Зараз, за вимогами чинного законодавства плата, наприклад, виконавцю послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, може складатися із 9 платежів, за кожен з яких банки беруть комісію за обслуговування.
 
Для публічного договору приєднання кількість платежів буде складатись з 3-х платежів:
 
По теплу:
 
1)      Плата за послугу з постачання теплової енергії,
 
2)      Плата за послугу з постачання гарячої води,
 
3)      Плата за абонентське обслуговування.
 
По воді:
 
1)      Плата за послугу з централізованого водопостачання ,
 
2)      Плата за послугу з централізованого водовідведення,
 
3)      Плата за абонентське обслуговування.
 
4) Технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирних будинках. Протягом тривалого часу на законодавчому рівні це питання не вирішувалось. Обслуговування мереж у багатьох випадках з 2015 року не здійснювалося. Це питання безпеки мешканців багатоквартирних будинків. Отже закон чітко встановлює умови технічного обслуговування, а також визначає відповідальним за його проведення оператора газорозподільних систем або іншого суб’єкта господарювання, який має право на виконання таких робіт.
 
5) Завершення обладнання будинків лічильниками тепла та води. З 2017 року в Україні діє Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який передбачає 100% облік комунальних послуг. Наразі в Україні житлові будівлі оснащенні прибудинковими лічильниками теплової енергії на 81,7%, гарячої води на 17,3%, питної води на 75,6%. Закон визначає джерело фінансування витрат зі встановлення лічильників через інвестиційні програми підприємств тепло- і  водопостачання та надає додатковий час підприємствам для оснащення будівель лічильниками до 01 серпня 2022. Після цієї дати за не встановлення лічильників підприємство штрафуватимуть.
 
Нагадаємо, у законопроєкті прописано, що представник оператора газорозподільної системи чи іншого підприємства, з яким укладено договір з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання, “має право доступу в приміщення будинку для здійснення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання”. При цьому власник (співвласник) “зобов’язаний надати представнику оператора газорозподільних систем доступ у приміщення будинку”.
 

Також закон визначає, що у разі не визначення співвласниками багатоквартирних будинків із формою управління будинком до 01 січня 2021 року, органи місцевого самоврядування 01 травня 2021 року мають провести конкурси з призначення управителів. 

 
Коментарі (0)