Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїОСББОСББ створили нові умови кредитування
Новини ЖКГ
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

ОСББ створили нові умови кредитування

Презентовано дорожню карту можливостей фінансування проектів модернізації житлового фонду, одна з яких - кредитування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і Міжнародна фінансова корпорація (IFC), член групи Світового банку, презентували дорожню карту можливостей фінансування проектів модернізації житлового фонду України, одна з яких — кредитування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

«Україна Комунальна» має у своєму розпорядженні копію документу. Так, за підрахунками експертів IFC і ЄБРР, потреби на модернізацію житлового фонду України становлять близько 500 млрд грн, ремонту потребують більш як 80% багатоквартирних будинків.  При цьому існуючі можливості фінансування становлять менше 1% потреби. Серед законодавчих змін, запропонованих IFC і ЄБРР, - чітке визначення юридичного статусу ОСББ. Зокрема, учасниками ОСББ мають бути всі без винятку власники квартир і нежилих приміщень у будинку. Всі співвласники мають нести відповідальність за утримання будинку, а розмір відповідальності має визначатися пропорційно площі, що належить співвласникові, до загальної площі приміщень у будинку. При цьому рішення має ухвалюватися більшістю голосів на загальних зборах і бути обов'язковим до виконання.

Водночас необхідно переглянути існуючу систему пільг і субсидій, запровадити адресну соціальну допомогу для незахищених верств населення, які не в змозі виплачувати кредит на модернізацію будинку.

IFC і ЄБРР також пропонують закріпити вимоги до енергоефективності будинків в Україні згідно з європейськими нормами, підтримувати проведення енергоаудиту і оцінки енергоефективності, а також ввести принцип оплати за теплопостачання на основі фактичного споживання (за показами прибудинкових лічильників).

За оцінками IFC і ЄБРР, у результаті ОСББ могли б одержувати кредити на модернізацію будинків від комерційних банків, з'явилися б схеми співфінансування таких проектів з боку держави, ОСББ і комерційних структур. А українські банки дістали б доступ до пільгового цільового фінансування в гривні від міжнародних фінансових організацій.

У результаті реалізації проектів модернізації житлового фонду країни можна було б щороку економити більш як 30 млн МВт/год, або близько 7 млрд грн.

Нагадаємо,  ЄБРР є найбільшим фінансовим інвестором в Україні. Станом на 1 січня 2013 року банк узяв на себе зобов'язання щодо подання понад 8,2 млрд євро (10,7 млрд дол.) у рамках 318 проектів в Україні.

IFC, будучи членом Групи Світового банку, створює можливості виходу з бідності і поліпшення умов життя людей в усіх регіонах світу. IFC сприяє стійкому економічному зростанню в країнах, що розвиваються, підтримуючи розвиток приватного сектору, мобілізуючи капітал для приватних підприємств і надаючи консультативні послуги і послуги зниження ризиків компаніям і урядам.

 

 
Коментарі (0)