Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББОформлення трудових відносин з головою ОСББ
Новини ЖКГ
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Оформлення трудових відносин з головою ОСББ

Чи потрібно оформлювати найманого голову ОСББ із дати створення об'єднання?
Законодавство не передбачає можливості оформлення трудових відносин із головою ОСББ заднім числом. Та й у процесі створення й реєстрації ОСББ як юрособи не бере участі голова правління ОСББ, якого на той час просто ще не може бути обрано.
 
Якщо ж проаналізувати норми Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. № 2866-ІІІ (далі — Закон № 2866), то це неможливо. Пояснімо чому.
 
По-перше, рішення про створення ОСББ приймають, і затверджують Статут ОСББ на установчих зборах (ст. 6 Закону № 2866). На них же вповноважують особу, яка підготує необхідні документи й подасть держреєстратору для реєстрації ОСББ як юрособи. Детально про це ми розповідали в матеріалі «Створення ОСББ: крок за кроком до реєстрації юридичної особи».
 
По-друге, членів правління співвласники обирають на загальних зборах ОСББ, і визначають розміри матеріального забезпечення голови та членів правління (абз. 3 і 9 ч. 9 ст. 10 Закону № 2866).
 
По-третє, члени правління ОСББ обирають зі свого складу голову правління та його заступника (п. 16 Типового статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу від 27.08.2003 р. № 141, далі — Типовий статут). А статут ОСББ не повинен суперечити Типовому статуту.
 
Зверніть увагу! Якщо в реєстраційній заяві була вказана інша особа (не та, яку обрали головою ОСББ) як така, що вповноважена представляти юрособу в правовідносинах із третіми особами й уповноважена вчиняти дії від імені ОСББ без довіреності, то потрібно внести зміни до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців.
 
І лише після цього на підставі протоколу рішення загальних зборів, якими визначено матеріальне заохочення для голови правління та протоколу засідання правління ОСББ, на якому обрали голову, можна видавати наказ про те, що голова правління ОСББ приступає до своїх обов’язків через день-два. Адже саме голова правління є особою, уповноваженою приймати на роботу в об’єднання працівників згідно з п. 16 Типового статуту. Про те, як відбувається оформлення трудових відносин із головою правління ОСББ, ми розповідали в матеріалі «Укладення трудового договору з головою правління ОСББ й оплата».
 
Але до того моменту, як він приступить до виконання своїх обов’язків, потрібно ще подати до органів ДФС Повідомлення про прийняття працівників на роботу за формою, наведеною в додатку до постанови КМУ постановою КМУ від 17.06.2015 р. № 413. Зауважте: дата видання наказу про прийняття на роботу й дата початку роботи не повинні збігатися. Детальніше про це — у матеріалі «Коли подавати повідомлення про укладення трудового договору з головою правління ОСББ».
 
До речі, ПФУ здійснює контроль за відповідністю даних про прийняття на роботу в реквізиті 11 таблиці 5 Форми № Д4 і дат, указаних у Повідомленні про прийняття працівників на роботу. За несвоєчасне подання повідомлення до органів ДФС загрожує штраф за ст. 265 КЗпП у розмірі мінімальної зарплати.
 
Отже, ніяк не вийде прийняти голову правління ОСББ на роботу з дати його державної реєстрації об’єднання, адже законодавчі процедури не дозволяють цього зробити. Тому голова правління ОСББ має сам видати наказ про те, що він приступає до виконання своїх обов’язків із зазначенням конкретної дати й подати повідомлення до ДФС про прийняття на роботу. Але зробити це можливо лише після обрання членів правління та після обрання ними зі свого складу голови.
 
Світлана Лістратова
 

джерело: osbb-inform 

 
Коментарі (0)