Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїЖитлоГуртожитки отримають статус квартир
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Гуртожитки отримають статус квартир

У жителів гуртожитків з'явилася можливість отримати статус повноцінних наймачів житла - в обмін на урізання прав. Мінрегіон розробив Примірне положення про гуртожитки. Докладніше про Положення в публікації.

Відповідний проект наказу Мінрегіон оприлюднив на своєму сайті 12 вересня. Це документ з категорії «запізнілих». Прийняти його треба було ще 20 років тому. 

Діяльність гуртожитків в Україні досі регулюється Примірним положенням про гуртожитки радянської епохи, прийнятим в 1986 році. 
 
І все б нічого, згадка комсомолу і правил соціалістичного співжиття лише надають документу «вінтажності», якби не прогалина у регулюванні відносин між власниками та мешканцями гуртожитків. Вони в Положенні окреслені всього одним реченням: житлова площа в гуртожитку надається за рішенням адміністрації підприємства чи організації, а єдиною підставою для вселення є ордер. 
 
І хоча Житловим кодексом такі ж норми встановлені для державного і громадського житлового фонду, є істотна відмінність. При вселенні в квартири державного або громадського фонду кодекс вимагає укладати договори найму - причому в письмовій формі. А при вселенні в гуртожиток - не вимагає. У Примірному положенні про гуртожитки таких вимог теж немає, що не дивно: 30 років тому ніхто і припустити не міг, що настане час приватизації гуртожитків, а їх жителям свої права на житлоплощу доведеться підтверджувати документально. 
 
На практиці специфічне регулювання відносин про гуртожитки обернулося великою проблемою. У 2008 році в Україні прийнято Закон «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», який дозволив приватизацію «казенних метрів». Проте багато жителів гуртожитків цим правом скористатися не можуть.
 
Справа в тому, що закон встановив жорстку вимогу для приватизації приміщень у гуртожитках - законність проживання в них.
На жаль, далеко не всі мешканці гуртожитків можуть підтвердити, що проживають у них законно. Ордери - не рукописи. Вони чудово горять і губляться. До того ж, це специфічні документи - після вселення вони здаються комендантам гуртожитків. Рішення про вселення до гуртожитку теж збереглися не скрізь. Парламентські «гуртожитські» слухання, які в Україні за останні роки організовувалися двічі, показали, що багато жителів гуртожитків сьогодні проживають у них фактично на «пташиних правах» - без рішень та ордерів. Документи втрачені, в деяких випадках - свідомо знищені, ще у скрутні дев'яності. 
 
Як наслідок, десятки тисяч людей перебувають за «бортом» Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» та знайти свій кут не можуть. Це - прямий наслідок недосконалості українських «гуртожитських» нормативів. Не випадково в серпні минулого року Судова палата у цивільних справах Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ при аналізі «гуртожитської» судової практики акцентувала увагу на необхідності внесення змін у Житловий Кодекс та Примірне положення про гуртожитки. 
 
Кожному жителю - за договором
 
Нове Примірне положення про гуртожитки, розроблене Мінрегіоном, усуває існуючі нормативні  прогалини. 
 
Ключове нововведення документа - норма про обов'язкове складання договору найму житлового приміщення у гуртожитку при вселенні в нього. 
 
Правда, статус сьогоднішніх «безордерних» мешканців гуртожитків це ніяк не покращує. І на сферу дії Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» теж ніяк не впливає, так як всі вимоги встановлені законом станом на 1 січня 2009 року, а оголошена ним приватизаційна кампанія - по суті, разова акція, хоч і охоплює всю країну і триває вже 5 років. 
 
Тим не менш, переведення взаємовідносин власників і мешканців гуртожитків у чіткі договірні рамки можна лише вітати. По-перше, це мінімізує виникнення «гуртожитських» конфліктів у майбутньому. По-друге, створює базу для ретроспективних коригувань. Наприклад, для припису власникам гуртожитків укласти договори найму з усіма мешканцями, а не тільки з новенькими. 
Ще одне ключове нововведення проекту Примірного положення про гуртожитки - чіткий розподіл плати за проживання в гуртожитках на квартплату та вартість комунальних послуг. Як відомо, сьогодні вартість проживання в гуртожитках диференційована. Мешканці сімейних гуртожитків за житло сплачують як звичайні квартиронаймачі, окремо сплачуючи квартплату і оплачуючи комунальні послуги. А ось з жителів гуртожитків для одиноких громадян стягується фіксована плата. Тільки з українськими реаліями ця форма оплати часто «не дружить». Як правило, фіксовані тарифи не покривають витрати на надання мешканцям гуртожитків комунальних послуг. Нерідко страждають і самі мешканці - в деяких гуртожитках явно завищені тарифи на проживання; фіксована плата не дозволяє оплачувати фактичне споживання послуг і встановлювати засоби обліку і т. п. 
 
Мінрегіон запропонував простий вихід із ситуації: проект нового Примірного положення про гуртожитки всіх мешканців гуртожитків перед тарифами зрівнює, а фіксовані тарифи скасовує. Причому проект прямо передбачає, що розмір плати за проживання в гуртожитку та порядок здійснення розрахунків між власником гуртожитку та наймачем повинен бути визначений у договорі найму житлового гуртожитського приміщення. 
 
Стаж - не в рахунок. І діти теж
 
Проте є у проекту Мінрегіону і зворотна сторона. Нині чинне Примірне положення писане давно, але крім анахронізмів радянської епохи воно містить цілий ряд положень, які захищають мешканців гуртожитків. Зокрема, Положення забороняє виселяти з гуртожитків без надання іншого жилого приміщення:

- громадян, які відпрацювали більше 10 років на підприємстві, яке надало їм житлову площу в гуртожитку; 

- осіб, звільнених у зв'язку з ліквідацією підприємства або скороченням штатів;

- пенсіонерів за старістю; членів сім'ї померлого працівника, якому було надано житлову площу в гуртожитку; 

- одиноких громадян, які проживають у гуртожитку разом із неповнолітніми дітьми. 

Проект нового Примірного положення всі ці норми скасовує. Замість них встановлюється одна норма - відсильна, - до статті 132 Житлового кодексу. Ця стаття теж захищає мешканців гуртожитків: дозволяє виселяти без надання житлової площі лише працівників, які звільнилися за власним бажанням або порушили трудову дисципліну. Але от про «непрацюючих» - тих же самотніх громадян з дітьми, вдів, пенсіонерів у статті 132 немає ні слова. 
 
Так що фактично проект Мінрегіону урізає права .
 
Аналогічна ситуація з капітальним ремонтом гуртожитків. Нині чинне Примірне положення вимагає, щоб на час ремонту, якщо його не можна провести без виселення, жителям надавалась тимчасова житлову площу в гуртожитку або житловому приміщенні. У проект нового Положення ця норма не потрапила, як і норма про те, що громадяни, які проживають у сімейних гуртожитках, мають право вселити в займані приміщення своїх неповнолітніх дітей. Зате включена «режимна» норма, якої сьогодні немає: мешканцям гуртожитків пропонується обов'язково зустрічати відвідувачів особисто і обов'язково їх проводжати при виході з гуртожитку. 
 
Білорусь подала нам приклад
 
У разі прийняття оновлене українське Положення про гуртожитки стане в один ряд з аналогічними документами, діючими в Росії та Білорусі. Порівняно з російським - воно трохи краще і «ближче до народу». А ось білоруському - значно поступається. Причому останнє Положення про гуртожитки Білорусь затвердила не так давно - у квітні 2013 року, і одночасно з ним - типовий договір найму жилого приміщення. Вся документація по обліку громадян, бажаючих одержати житлове приміщення в гуртожитку, в Білорусі зберігається як документація суворої звітності. Плату за комунальні послуги в гуртожитках білоруське Положення вимагає нараховувати, виходячи з фактичного споживання послуг. Наймачам сімейних гуртожитків дозволяють проживати в них з дітьми і дружинами, мешканцям гуртожитків для одиноких громадян - спільно з дітьми. Одним словом, Україні є в кого повчитися «гуртожитському» регулюванню.
 
Залишається лише додати, що шанси на швидке прийняття проекту наказу Мінрегіону високі. Другого вересня Верховна Рада прийняла постанову з рекомендаціями щодо «гуртожитських» слухань, однією з яких якраз і є прийняття нового Примірного положення про гуртожитки. Причому на розгляд документа у депутатів пішло менше хвилини. Так що шлях до нормативного перетворення українських гуртожитків відкритий.
 
Валентин Хорошун
 
Коментарі (0)