Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЖитлоТарифи для гуртожитків приведуть до «спільного знаменника»
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Тарифи для гуртожитків приведуть до «спільного знаменника»

Мінрегіон розробив проект постанови Кабміну, яким звільняє власників гуртожитків і представників місцевої влади від ролі «лебедя, рака і щуки» при встановленні тарифів на ЖКП. Мешканці гуртожитків зможуть платити за єдиними тарифами.

Ліквідація нормативних суперечностей в оплаті комунальних послуг - одна з найгостріших проблем української «гуртожитській» сфери. Парадокс у тому, що робота гуртожитків в Україні дотепер регулюється документом радянської епохи - Примірним положенням про гуртожитки 1986 року. Платі за користування комунальними послугами і «гуртожитській» житлоплощі в ньому присвячено три пропозиції.

Перше з них - забороняє стягувати окрему плату за комунальні послуги в гуртожитках для самотніх громадян (з громадян, які проживають у кімнатах разом, але не перебувають у сімейних стосунках, плата розраховується за ставками, в які включені витрати на комунальні послуги).

Друге - дозволяє стягувати плату за користування комунальними послугами в сімейних гуртожитках на стандартних умовах, за тарифами, встановленими для будинків державного і громадського житлового фонду.

А третє - встановлює терміни оплати: не пізніше 10 числа місяця, наступного за оплачуваним.

На практиці цей нормативний лаконізм обертається численними конфліктами та непорозуміннями. Трьох тез для повноцінного тарифного регулювання явно недостатньо. Посилює ситуацію те, що для гуртожитків, в яких проживають одинокі громадяни, тарифоутворення сьогодні рознесене по різних «кутах». Граничний розмір плати за проживання в гуртожитках цієї категорії (за винятком студентських) встановлюють облдержадміністрації - згідно з Постановою Кабміну №1548 від 25 грудня 1996 року «Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)». Тарифи на житлово-комунальні послуги встановлюють органи місцевого самоврядування. Як наслідок, власники гуртожитків і комунальники виявляються «між двох вогнів» і часто від цього страждають. Граничні тарифи не завжди покривають витрати на виробництво/надання ЖКП мешканцям гуртожитків. Між тим, ні методики розрахунку граничного розміру плати за проживання в гуртожитках для самотніх громадян, ні порядку компенсації витрат виконавцям/виробникам ЖКП у разі, коли ставки плати за проживання в гуртожитку їх не покривають, в Україні досі немає.

Глас народу: потрібні єдині тарифи!

Взагалі ж, нормативні прогалини - лише один з декількох блоків тарифних проблем, з якими стикаються мешканці гуртожитків. Це і явне завищення плати за користування житлоплощею, і банальне порушення чинного законодавства, нецільове використання платежів, і ненадання послуг, і неможливість оплати фактично отриманих послуг, встановлення лічильників і т. п. Не випадково тарифні «гуртожитські» проблеми стають ключовою темою парламентських слухань щодо забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків.

Читайте також: Боротьба за гуртожитки у розпалі

«Я хочу попросити нашу владу, Кабінет Міністрів розробити єдине положення про утримання гуртожитків, зобов'язати власників гуртожитків затверджувати тарифи у відповідності з нормами законодавства, а Генеральну прокуратуру - перевіряти законність обчислення і затвердження всіх тарифів, - заявила на останніх парламентських «гуртожитських» слуханнях заступник голови Комітету захисту мешканців гуртожитків України Тетяна Білан. - У нас є гуртожитки, де утримання квадратного метра коштує 29 грн. Тому я прошу владу затвердити порядок правильного формування тарифів. А шляхи вирішення пропоную такі: в кожному гуртожитку оплачувати комунальні послуги за єдиними тарифами, встановити лічильники холодного, гарячого водопостачання, електро- і газопостачання, щоб плата розраховувалася не на душу населення, а за показаннями лічильників; в кожному будинку створити будинкові комітети, які б спільно з балансоутримувачами знімали показання лічильників і робили розрахунки; спрямовувати кошти людей на утримання гуртожитків, щоб будівлі не розвалювалися».

Існування серйозних проблем у формуванні тарифів для гуртожитків визнають і мешканці гуртожитків, і Мінрегіон.

«Я уявляю гуртожиток у місті Боярці Київської області. У нашому гуртожитку люди платять за квадратний метр 6,35 грн. В гуртожитку 256 кімнат. За 10 років оплати за підвищеними тарифами ми заплатили понад 3 млн грн. Гуртожиток руйнується, проводка стара, вигорають кімнати. Але нічого не робиться. Міська рада пояснює це тим, що гуртожиток не є власністю територіальної громади», - розповіла на парламентських слуханнях член Асоціації мешканців гуртожитків України Юлія Перейма.

«Перегини» у формуванні тарифів для гуртожитків також обговорюються у Мінрегіоні - на засіданнях робочої групи з розв'язання проблем мешканців гуртожитків. Так, на останньому засіданні з'ясувалося, що в місті Вишневому Київської області тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій у гуртожитках КП «Готельно-гуртожитковий комплекс» встановлено в розмірі 10,80 грн за метр. У зв'язку з цим місцевим властям рекомендували здійснити перерахунок тарифів.

Не губернаторська справа

Проект урядової постанови «Про затвердження Порядку нарахування плати за житлово-комунальні послуги в гуртожитках», розроблений Мінрегіоном, пропонує позбавити повноважень облдержадміністрації щодо встановлення граничної плати за проживання в гуртожитках для самотніх громадян. Відповідні поправки проект вносить в Постанову Кабміну №1548. Крім цього коригується і урядова Постанова №869 від 1 червня 2011 року «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги»: тарифи на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій в гуртожитках для самотніх громадян відв'язуються від норми житлової площі для однієї людини - не менше 6 кв. метрів.

Але головне нововведення проекту, це, звичайно, встановлення єдиного для всіх гуртожитків порядку нарахування плати за житлово-комунальні послуги. Очікується, що дія нового порядку поширюватиметься на гуртожитки всіх форм власності - державні, комунальні і приватні, - а крім цього, на всіх постачальників житлово-комунальних послуг та мешканців гуртожитків. Виняток, як і зараз, передбачено лише одне - нарахування плати за житлово-комунальні послуги в студентських гуртожитках.

Таким чином, якщо новий порядок буде прийнятий, мешканцям гуртожитків для одиноких громадян доведеться забути і про граничний розмір плати за «казенні» метри, і про фіксованих ставках.

Хто не живе - не платить

Для всіх мешканців гуртожитків проектом постанови встановлюється дві окремі категорії платежів: за послуги з утримання будинків та прибудинкової території та за комунальні послуги. При цьому розмір плати за комунальні послуги жорстко прив'язується до розміру тарифів, встановлених уповноваженими органами згідно з Постановою №869, показаннями засобів обліку та діючим нормам. Простіше кажучи, за комунальні послуги і мешканці сімейних гуртожитків, і мешканці гуртожитків для одиноких громадян будуть платити за загальними правилами, як жителі звичайних багатоквартирних будинків. Наприклад, за газ за тарифами, розрахованими відповідно до Порядку встановлення роздрібних цін на природний газ для населення, який встановлений Постановою №869.

Читайте також: Відчуження гуртожитків візьме відстрочку

Принципово важливе нововведення проекту постанови, розробленого Мінрегіоном, - надання мешканцям гуртожитків можливості зменшити розмір плати за комунальні послуги при тимчасовій відсутності за місцем проживання: протягом місяця або довше. Для зменшення плати потрібно буде подати заяву про тимчасову відсутність і прикласти до нього підтверджуючий документ. Не можна буде заощадити на послуги з центрального опалення та на оплату послуг з утримання будинків та прибудинкової території. Зате за централізоване холодне і гаряче водопостачання та водовідведення на період тимчасової відсутності можна буде взагалі не платити - за відключення виконавцем холодної та гарячої води і опломбування запірних вентилів.

Крім іншого, проект постанови уточнює і «осучаснює» плату за послуги з утримання будинків та прибудинкової території. Стягуватися вона буде пропорційно площі, що знаходиться у наймі або власності громадян і сімей (тобто передбачено, що жилі приміщення у гуртожитку можуть бути приватизовані). Крім цього, особливий порядок встановлений для гуртожитків блочного типу - у них при встановленні плати буде враховуватися площа приміщень в блоці (секції).

В цілому, розробку Мінрегіоном єдиних правил нарахування плати за ЖКП можна тільки вітати. В ідеалі, це потрібно було зробити ще на початку дев'яностих. Хоча для наведення тарифного порядку в «гуртожитській» сфері одного документа, звичайно, недостатньо. Так, проект постанови не вирішує проблем мешканців, які орендують приміщення в гуртожитках, а таких людей багато. Актуальною залишається і проблема забезпечення контролю за виконанням тарифних нормативів - адже і сьогодні завищена плата за проживання в гуртожитках встановлюється всупереч чинним нормам того ж Постанови №869. Не зрозуміло, як буде вирішуватися на практиці проблема забезпечення засобами обліку в гуртожитках для самотніх громадян. Не вирішена проблема «радянської спадщини» - Примірне положення про гуртожитки 1986 року має всі шанси відзначити свій 30-річний ювілей. Зворотною стороною єдиних правил, скоріше за все, стане підвищення вартості проживання в гуртожитках для самотніх громадян.

Але все одно вводити нові нормативи потрібно. Хоча б тому, що так жити, як живуть сьогодні тисячі мешканців українських гуртожитків, - не можна.

 
Коментарі (0)