Рус Укр
ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГМешканцям багатоповерхівок пророкують ріст квартплати
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Мешканцям багатоповерхівок пророкують ріст квартплати

Перехід багатоповерхівок від обслуговування комунальними ЖЕКами до приватних компаній, як це передбачає прийнятий Радою закон, пророкує ріст квартплати. Окрім того, документ позбавляє мешканців багатоквартирних будинків права вибору.

Закон України №417 «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках», який навесні минулого року був прийнятий у парламенті, наразі загрожує українцям підвищення квартплати. Такої думки дотримується екс-Міністр ЖКГ, експерт «У.К.» Олексій Кучеренко.

На думку експерта, така ініціатива Верховної Ради, попри певні позитивні зміни, призведе до вічної боротьби між мешканцями будинку та приватною обслуговуючою компанією. Адже, закон передбачає примусовий перехід багатоповерхівки від комунальних ЖЕКів до приватних.

Окрім того, наголосив екс-Міністр, такі рішення приймає влада «на місцях». А такі повноваження органів місцевого самоврядування порушують права громадян.

«Сьогодні у нас є ніби як погані ЖЕКи, але вони комунальні, на них можна скаржитися, можна змушувати їх працювати. Але зараз ми один на один залишимося з приватними керуючими компаніями, а про них можуть розповісти мешканці нових будинків, які роками ведуть боротьбу проти їх диктату, так як там підвищується квартирна плата. Якщо нас позбавлять права вибору і примусово заженуть в приватну керуючу компанію, то я можу сказати одне: поганий ЖЕК здасться раєм, особливо в умовах того, що не працює жоден державний інститут, наприклад, антимонопольний комітет», - наголосив пан Кучеренко.

Втім, за словами експерта, ЖЕКи-приватники це ще не всі «подарунки» для мешканців багатоповерхівок. Згідно із прийнятим у першому читанні законом « Про житлово-комунальні послуги», облік уже не вестиметься згідно з показами квартирних приладів обліку, а лише із показниками загально будинкових лічильників.

Читайте також: Реформа ЖКГ потребує доопрацювання

«По суті справи, так. Приміром, киян переконували, що потрібно ставити квартирні лічильники. Але відповідно до нового закону по них не буде вестися комерційний облік, облік буде тільки по домовим лічильникам. Тому частину нам доведеться сплачувати за неплатників, ми будемо платити середню суму по дому. І нам не до кого буде звернутися. Коли у нас будуть проблеми з керуючою компанією, нам скажуть: «А ви самі розбирайтеся, судіться». Мене все це дуже лякає, якість законодавчої роботи цієї Верховної Ради не витримує ніякої критики», - резюмував пан Кучеренко.

Детальніше у блозі експерта «України Комунальної» Олексія Кучеренка.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, Поодинокі позови до суду через неякісне надання житлово-комунальних послуг неефективні, лише об’єднавшись, громада може виграти справи проти монополістів. На цьому наполіг під час прес-конференції експерт «У.К.», екс-Міністр ЖКГ Олексій Кучеренко.
 
«Немає сенсу та і можливості у бабусь судитися із монополістом. Потрібно збиратися й подавати колективні позови. Я вас запевняю, що колективно за пів року можна «роздягнути» «Київводоканал». І не вони будуть жалітись на борг населення в мільярд гривень, а ми спільно доведемо, що підприємство заборгувало споживачам» - зазначив він.

 
Коментарі (0)