Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББМешканці всіх будинків, - об'єднуйтесь!
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Мешканці всіх будинків, - об'єднуйтесь!

У кожному будинку завжди є так званий оргкомітет, або ініціативна група людей, які хочуть і можуть самі управляти своєю власністю. Але не завжди мешканці знають, що треба зробити для створення ОСББ. Ми вже публіковали розгорнуту "інструкцію". Зараз пропон

Для створення ОСББ потрібно зробити наступне:

1. Зацікавленій особі-власнику квартири чи приміщення у будинку, знайти серед сусідів не менш ніж 2-х осіб, підтримуючих цю ідею та створити разом з ними ініціативну групу. Така група не обирається і не затверджується, а є самопризначеною.
 
2. Ініціативній групі - ознайомитися з ЗУ «Про ОСББ» та Типовим Статутом ОСББ.
 
3. Ініціативній групі провести інформаційні збори та зустрічі зі своїми сусідами таким чином, щоб охватити інформованістю про ідею створення ОСББ більше ніж половину власників квартир чи приміщень будинку.
 
4. У разі, коли наявна ситуація дасть змогу впевнитися, що цю ідею підтримує половина та більше власників квартир та приміщень, скликаються установчі збори, по процедурі, яка прописана в Законі «Про ОСББ».
 
5. Ініціативна група до установчих зборів розробляє статут ОСББ на основі Типового статуту, проводить консультації з діючими ОСББ, вносить пропозиції до Статуту, які будуть сприяти більш якісному функціонуванню ОСББ у подальшому.
 
6. Ініціативна група до установчих зборів складає список власників (співвласників) квартир і нежитлових приміщень згідно їх правовстановлюючих документів на ці приміщення.
 
7. До установчих зборів ІГ складає примірний кошторис планових витрат - надходжень в ОСББ, як при способі управління будинком через статутні органи і вивчає різницю між наявним станом та при майбутньому самостійному утриманні будинку.
 
8. Для проведення зборів не завадить заздалегідь підготувати «Порядок ведення зборів», тобто все те, що має говорити голова зборів на основі протоколу. Крім того, треба підготувати статут, пропозиції щодо обрання правління і ревізійної комісії, кандидатуру уповноваженого для надання установчих документів на державну реєстрацію, назви ОСББ.
 
9. ІГ проводить реєстрацію учасників зборів. Важливо наголосити, що відповідно до статті 6 вищезгаданого Закону, кворум вираховується не за кількістю представників від квартир, а за кількістю їх співвласників. Необхідний показник - 50% + один голос. Якщо кворуму немає, то призначаються нові збори, але не раніше ніж через 14 діб.
 
Представник ініціативної групи відкриває збори, пропонує кандидатури головуючого зборів, секретаря, лічильної комісії. За кожне питання порядку денного голосується окремо. Для прийняття рішення необхідно 2/3 голосів. Кожен учасник зборів має один голос незалежно від належної йому площі. Протоколів бажано  мати 2 перших примірника, які підписуються головуючим та секретарем. Один примірник протоколу забирається до архіву  Державним реєстратором.
 
10. Новообране Правління готує пакет документів (згідно постанови КМУ № 1521 та Закону України «Про держреєстрацію юридичних осіб») для державної реєстрації, куди входить:
 
- протокол установчих зборів;
- статут 
- реєстраційну форму (надається у Держреєстратора)
- cписок членів згідно зразка, що встановлений Постановою КМУ № 1521.
 
Протокол і статут має бути посвідчені нотаріально.
 
Установчі документи уповноважена установчими зборами особа подає особисто з паспортом. Держреєстрація  ОСББ платна. З моменту отримання Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, ОСББ вважається створеним.
 
Після отримання Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, голова правління ОСББ має виготовити печатку, відкрити рахунок у банку, стати на облік у податковій інспекції, пенсійному та інших фондах соціального страхування. Ця робота проводиться у встановленому порядку, як для будь-якої юридичної особи.
 
Після набуття статусу юридичної особи, згідно ст.11,12 ЗУ «Про ОСББ» правлінню необхідно скликати загальні збори та вирішити питання щодо способу управління будинком.
В залежності від прийнятого рішення загальних зборів, подальші дії виконуються відповідно до діючого Закону, НПА України та Статуту.
 
Iгор Скоропад, Голова ОСББ "Вікторія" з 2005 року,голова Житомирського осередку Спілки Власників Житла України з 2009 року, Голова Асоціації ОСББ "Жито-Мир" з квітня 2011 року. Освіта вища,технічна.
 
Коментарі (0)