Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББ«Комуналка» без похибок: як не потонути в цифрах
Новини ЖКГ
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«Комуналка» без похибок: як не потонути в цифрах

Питання нарахувань за комунальні послуги є та залишається одним з найбільш актуальних у сфері ЖКГ. І справа тут не тільки в обґрунтованості тарифів, справедливості пільг або своєчасності перерахунків.

Найчастіше скептицизм споживача викликає непрозорість самого процесу формування рахунків, що, в свою чергу, обертається зниженням платіжної дисципліни. Погодьтеся, платити «незрозуміло за що» мало кому захочеться.

Особливо актуальна ця проблема для ОСББ і ЖБК, в яких сам механізм оплати комунальних послуг іноді настільки складний, що керівництву об'єднань доводиться витрачати масу часу на пояснення мешканцям, кому вони платять, скільки і за що. При всій очевидній самостійності ОСББ порівняно з будинками, що знаходяться у віданні ЖЕКів, саме товариствам співвласників необхідно демонструвати максимальну виваженість тарифної політики і точність у розрахунках.

Крім того, уряд нарешті вирішив питання про надання пільг і субсидій мешканцям будинків, у яких створені ОСББ і ЖБК. Як повідомляла «У.К.», Кабміном ухвалено відповідну постанову. Відтепер, незалежно від того, хто обслуговує житловий будинок, пільгові категорії громадян будуть забезпечені відповідними соціальними гарантіями на утримання житла, які передбачені в законодавстві. Для тих, хто є членами об'єднань співвласників, це, безумовно, стало великою перемогою. За інформацією Мінрегіону, право на пільги по комунальних платежах мають 111,8 тис. жителів багатоповерхівок, які входять до складу ОСББ. Тепер справа за малим: щоб належні пільги та субсидії були вчасно враховані при взаєморозрахунках з мешканцями.

У наших найближчих сусідів до вирішення цього питання залучалися кращі фахівці, а на розробку програмного забезпечення витрачалися серйозні кошти. У результаті за останні п'ять років у тій же Російській Федерації на ринок вийшли близько десятка фірм, що пропонують спеціальні IT-рішення, що дозволяють максимально точно і швидко вести облік всіх засобів і здійснювати розрахунок комунальних тарифів для мешканців ТСЖ і ЖБК. При цьому компанія «1С» займає позицію лідера ринку СНД в області розробки ПЗ економічного призначення.

Редакцією «У.К.» на сторінках порталу було проведено опитування читачів на тему: «Чи потрібен вашому ОСББ (ЖБК) автоматизований облік і система нарахування ЖКП?». Найбільше респондентів (37%) дали ствердну відповідь, підтвердивши, що наявність такого програмного забезпечення дозволить значно підвищити контроль якості нарахувань. Трохи менше третини опитаних (32%) пояснили відсутність необхідності в подібному ПЗ малим числом особових рахунків в складі свого ОСББ. При цьому знайшлися і ті, хто вважають таку програму необхідною, проте не знаходять належної підтримки серед інших співвласників. Таких у результаті опитування виявилося не так вже й мало - 16%. І лише 5% опитаних повідомили, що вже користуються подібною системою. Враховуючи, що станом на середину поточного року в Україні зареєстровано 16,2 тис. ОСББ, до складу яких входять 24,6 тис. багатоквартирних будинків, такий відсоток автоматизації розрахунків є мізерним. Нагадаємо, що згідно амбіційним планам влади, до кінця 2013 року в країні має бути створено майже 56 тис. об'єднань мешканців. Відповідно, дана проблема набуває все більшої актуальності.

У цьому році на українському ринку галузевої ЗА з'явилася програма, що дозволяє з легкістю автоматизувати всі основні бізнес-процеси для підприємств ЖКГ. Вона носить назву «1С:Облік в ОСББ, розрахунок квартплати в Україні» і була представлена на 4-му форумі ОСББ, який проходив 22-23 жовтня у Львові. Як підкреслюють розробники, компанія «Хвоя ІНТЕГРА», дана програма є готовим рішенням для автоматизації обліку і управління на підприємствах будь-якої організаційної форми. З її допомогою можна не тільки враховувати об'єкти, що знаходяться в управлінні, нараховувати оплату за ЖКП і управляти взаєморозрахунками із споживачами даних послуг, але й автоматизувати облік матеріальних і грошових коштів, а також основний оперативний документообіг.

Очевидно, що система ОСББ в нашій країні все ще перебуває на етапі свого становлення. Нормативно-правова база то і справа змінюється і доповнюється все новими і новими документами. У зв'язку з цим виникає необхідність у суворій відповідності розрахунків з чинним законодавством. За словами представника компанії-розробника Юлії Леник, представлена конфігурація розроблена з урахуванням досвіду вітчизняних ОСББ і відповідає чинному законодавству і галузевими нормативами.

«Наше рішення розроблене на сучасній версії технологічної платформи «1С:Підприємство 8.2», яка дозволяє забезпечити високу гнучкість, настроюваність і ергономічність всіх прикладних рішень. Вона також здатна підтримувати роботу через веб-клієнта, підключатися через будь-який браузер за допомогою логіна і пароля. Тобто нею можна віддалено користуватися в будь-якій частині світу», - підкреслила вона.

За словами розробників, нова програма містить всі необхідні функції для обліку в ОСББ:
облік об'єктів, що знаходяться в управлінні (будівлі та їх характеристики, додаткове обладнання будівель, приміщення і типи приміщень з усіма додатковими характеристиками, а також паркінги);
- облік власників майна і проживаючих громадян (включаючи фізичні та юридичні особи);
- управління особовими рахунками;
- розрахунки та нарахування (в тому числі, з урахуванням пільг і субсидій);
- облік грошових коштів;
- облік матеріалів;
- спеціалізовані звіти для підприємств ЖКГ.


Все це в кінцевому підсумку дозволить зробити облікові операції точними і коректними, а нарахування - більш наочними і зрозумілими для споживача.

Розробники підкреслюють, що свій програмний продукт вони орієнтували не лише на потреби кондомініумів, але і на потреби великих підприємств житлово-комунальної сфери. В якості одного з переваг даного рішення було названо той факт, що в цій розробці реалізований обмін інформацією з типовою конфігурацією «1С:Бухгалтерія для України». А це в свою чергу дозволяє максимально точно проводити всі необхідні взаєморозрахунки. Крім того, програма розроблена таким чином, щоб її освоєння не зайняло дуже багато часу як у бухгалтера ОСББ, так і в бухгалтерії великого підприємства.

«На нашому досвіді ОСББ до 500 особових рахунків «з нуля» запускалися за тиждень», - розповіла Юлія Леник.

За її словами, автоматизація обліку в ЖКГ сприяє «підвищення лояльності з боку споживача» в силу більшої прозорості розрахунків. Крім того, підвищується швидкість обслуговування клієнтів, оскільки менше часу витрачається на рутинні операції. Все це так або інакше здатне підвищити платіжну дисципліну і надати мешканцям більше можливостей для піклування про своєму домі.

ТОВ «ХВОЯ інтегра» http://www.hvoya.com.ua/osmd
Телефони: +38(048) 718 71 76, +38(048) 706 00 27

Матеріал розміщений на правах реклами

 
Коментарі (7)
Михаил4
19 Грудня 2013 p. 10:50
А как убедить жильцов скинуться на эту программу? Они ж за лишнюю копейку съедят кого угодно)
Сергей Светлов4
19 Грудня 2013 p. 10:53
Мда... Большинство глав ОСМД за счет мнимой неразберихи с тарифами, счетами, методиками и прочего наверняка умудряются и в свой карман что-то положить. Так зачем им нужна эта прозрачность и удобство?
Sergiy-1
19 Грудня 2013 p. 15:15
До чого тут споживачі енергоносіїв або послуг, тим більше голова ОСББ.Щоб створити програмний продукт необхідно на рівні держави створити норми,методики стандарти,допустимі відхилення та інше, що врахують програмісти.. За рахунок бюджетних коштів має бути випущений атестований програмний продукт обовязковий для використання при нарахуванні коштів для оплати за спожиті послуги або енергоносії відповідними субєктами господарювання.
I am5
19 Грудня 2013 p. 15:20
Вы в сказки верите? Из каких бюджетных денег? Где бюджет и когда такое будет? А жить нужно сегодня.
Михаил2
19 Грудня 2013 p. 16:57
Бла-бла-бла, нормы, методики, отклонения, бюджет, программы. Где-то это мы уже проходили, и за бюджетные деньги тоже.
Санечка В.2
19 Грудня 2013 p. 15:48
В нашем ОСМД (Одесса) установлен такой учет. Ничего плохого сказать не могу. Удобно, это да.
Sergiy1
23 Грудня 2013 p. 11:44
Пане Михайло і ,,ониє.,,.Пролистайте державні бюджети та переконайтеся скільки державних коштів використано на науку близькими до зазначеного питання ЦОВВ.А програмні продукти якраз до цього і відносяться.