Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоЧим відрізняється страховий стаж від трудового?
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Чим відрізняється страховий стаж від трудового?

Періоди трудового стажу, набутого до 2004 року, зараховуються до страхового стажу. Після 2004 року придбати страховий стаж можна єдиним способом – сплачуючи страхові внески.
Термін «страховий» стаж запроваджено Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», який набрав чинності 1 січня 2004 року. Це той період, коли ви або ваші роботодавці сплачували страхові внески до Пенсійного фонду України, пояснили у ПФУ.
 
До 01 січня 2004 року стаж називали трудовим. Трудовий стаж – це період роботи, який підтверджують записи у трудовій книжці або інші документи. Основним документом, що підтверджує стаж, набутий до 2004 року, є трудова книжка.
 
Періоди трудового стажу, набутого до 2004 року, зараховуються до страхового стажу. Після 2004 року придбати страховий стаж можна єдиним способом – сплачуючи страхові внески. Сплатили – є стаж, не сплатили – стажу немає.
 
Усі дані про сплачені внески, починаючи з 2004 року, внесено до Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тому за періоди трудової діяльності з 1 січня 2004 року для підтвердження стажу трудова книжка не потрібна, оскільки вся інформація про працівника є у Реєстрі.
 
Нагадаємо, в Україні кожен п’ятий працівник (20%) зайнятий у неформальному секторі праці, та як наслідок - може залишитися без пенсії у свої 60 через нове законодавство. Такі дані навела Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

“Кожен п’ятий працівник в Україні зайнятий у неформальному секторі праці, та як наслідок — позбавляється права на соціальний захист та пенсійне забезпечення. Згідно з новим законодавством, у 2027 році для того, аби вчасно отримати пенсію, громадянам України потрібно буде мати щонайменше 35 років стажу для чоловіків і 30 років для жінок. Всі, хто зараз працює неофіційно, ці вимоги виконати не зможуть, тому приблизно 45% українців у віці 60 років не матимуть права на пенсійне забезпечення”, — наголосила Омбудсмен під час зустрічі з предтавниками МОП, зокрема, національним координатором МОП в Україні Сергієм Савчуком. 

 
Коментарі (0)