Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїОСББ Мешканці оплатять модернізацію ЖКГ
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Мешканці оплатять модернізацію ЖКГ

Уряд розробив ряд механізмів, які дозволять провести модернізацію інфраструктури та об'єктів ЖКГ, а також капітальну реконструкцію житлового фонду.

Уряд розробив ряд механізмів, які дозволять провести модернізацію інфраструктури та об'єктів ЖКГ, а також капітальну реконструкцію житлового фонду. Про нові програми кредитування об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), підприємств галузі повідомили представники Міністерства регіонально розвитку, будівництва та ЖКГ, банкіри в ході наради віце-прем'єра Сергія Тігіпка з представниками ОСББ 26 червня, у Вінниці. 

Читайте також: ОСББ балотується до парламенту

Зокрема, мова йде про проект IFC (Міжнародної фінансової корпорації) «Енергоефективність у житловому секторі України». В рамках цього проекту, IFC працює з банками, стимулюючи їх надавати кредити для мешканців, які створили ОСББ, яким необхідно фінансування на проведення капітального ремонту своїх будинків. Для цього IFC відкрило в ряді міст, зокрема, у Вінниці ресурсні центри, де ОСББ та банки можуть отримати необхідні консультації. В рамках цього проекту буде відібрано ще 5 міст, де видавати кредити ОСББ буде українська дочка польського банку PKO Bank Polski SA - Кредобанк. 

За даними IFC, на модернізацію житлового фонду України необхідно 120 млрд грн. Щорічний обсяг ринку комунальних послуг оцінюється в 65 млрд грн. Зараз в країні створено близько 15 тис. ОСББ, проте уряд планує передати об'єднанням співвласників до 70% всього багатоквартирного фонду до 2014 року. При цьому житловий сектор є одним з найбільш енергоємних: на нього припадає 25% від загального обсягу спожитої електроенергії та 40% - теплової. За словами мера Вінниці Володимира Гройсмана, у місті 5,5% енергоресурсів припадає на виробництво комунпослуг, 12,5% - втрати під час транспортування, і 40-45% - втрачається в житлових будинках. 

Разом з тим, банкіри не поспішають фінансувати цей високопотенціальний ринок, оскільки за класифікацією Національного банку, ОСББ є позичальниками з низьким рівнем платіжної благонадійності. «У Польщі, навпаки, «спільноти мешканьові» («У.К.» - аналог українських ОСББ) - найстабільніші клієнти банків. Гарантією по кредитах для них є майбутні фінансові потоки об'єднань мешканців», - пояснив керівник проекту IFC «Енергоефективність у житловому секторі України» Гжегож Гайда

Читайте також: ОСББ взялися за закон

Як повідомив «У.К.» директор департаменту житлової політики Мінрегіону Віталій Шаповаленко, зараз відомство працює над створенням проектів нормативних документів, прийняття яких дозволить українським ОСББ гарантувати фінустановам повернення кредитних коштів за допомогою фінансових потоків ОСББ. 

Крім того, Мінрегіон також починає експеримент з реформування систем життєзабезпечення. Мова йде про програму пільгового цільового кредитування для юросіб, у тому числі ОСББ, для фінансування проведення тепломодернізації та реконструкції будинків та мереж. Такий кредит, відповідно до затвердженого урядом порядком, буде надаватися юридичним особам строком до 10 років з можливістю дострокового погашення зобов'язань. Розмір плати позичальника за користування пільговим кредитом складе 3 відсотки річних. Кредитні канікули - 1 рік.

Читайте також: ОСББ: неприбуткова організація чи донор бюджету

«Схема кредитування буде виглядати так: ОСББ для підготовки проектної документації по тепломодернізації, наприклад, будуть звертатися в регіональні представництва Держфонду сприяння молодіжному житловому будівництву, після її затвердження - проекти будуть направлятися до комісії Мінрегіону, який є головним розпорядником бюджетних коштів», - роз'яснив «У.К.» пан Шаповаленко. Нагадаємо, на пільгове фінансування уряд планує направити 40 млн грн з держбюджету вже в поточному році.

Марія Цатурян

 
Коментарі (0)