Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГОСББВлада вирішуватиме конфлікти ОСББ
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Влада вирішуватиме конфлікти ОСББ

Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (стаття 19) регламентовано, що відносини у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

З метою належної організації співпраці підприємств - ліцензіатів з надання комунальних послуг з ОСББ Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг разом з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства вирішуватимуть конфлікти, які пов'язані з роботою комунальних підприємств та ОСББ.

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі Мінрегіону

На сьогоднішній день одним із пріоритетних напрямів реформування і розвитку житлово-комунального господарства в Україні, сприяння справедливих ринкових відносин у сфері житлово-комунальних послуг та створення інституту ефективного власника житла є створення ОСББ та сприяння ефективній роботі житлово-будівельних кооперативів. 

Відповідно до статті 2 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» державна політика у сфері житлово-комунальних послуг базується на принципі забезпечення рівних можливостей доступу до отримання мінімальних норм житлово-комунальних послуг для споживачів незалежно від соціального, майнового стану, віку, місцеперебування та форми власності юридичних осіб тощо. 

Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (стаття 19) регламентовано, що відносини у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. При цьому зазначено, що виробник послуг може бути їх виконавцем. 

Виконавцем, у розумінні статті 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» є суб'єкт господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальної послуги споживачу відповідно до умов договору; виробником - суб'єкт господарювання, який виробляє або створює житлово-комунальні послуги. 

Визначені чинним законодавством мета та предмет діяльності ОСББ та ЖБК не передбачають провадження ними господарської діяльності, а тому ОСББ та ЖБК не є суб'єктами господарювання і не можуть бути виробниками або виконавцями житлово-комунальних послуг відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги». 

Разом з тим, стаття 21 Закону закріпила обов'язки виконавця послуг забезпечувати своєчасність та відповідну якість житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору, в тому числі шляхом створення систем управління якістю відповідно до національних або міжнародних стандартів; здійснювати контроль за технічним станом інженерного обладнання будинків, квартир, приміщень; підготувати та укласти із споживачем договір на надання житлово-комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором; утримувати в належному технічному стані, здійснювати технічне обслуговування та ремонт внутрішньобудинкових мереж, вживати заходів щодо ліквідації аварійних ситуацій, усунення порушень якості послуг у терміни, встановлені договором та/або законодавством.

Водночас, згідно статті 22 Закону на виробника послуг покладені обов'язки укласти договір з виконавцем (споживачем) про умови надання житлово-комунальних послуг; виробити житлово-комунальні послуги відповідно до умов договору, стандартів, нормативів, норм і правил: здійснювати технологічний облік матеріальних та енергетичних ресурсів. 

Таким чином, виходячи з необхідності проведення реформи житлово-комунального господарства, а також закріплених чинним законодавством України обов'язків підприємств, що виробляють або створюють та надають житлово-комунальні послуги споживачам відповідно до умов договору, співпраця між ОСББ (ЖБК) та підприємствами-ліцензіатами можлива за умови ведення даними підприємствами іншого виду діяльності, крім ліцензованого, яким є централізоване постачання холодної та гарячої води, водовідведення та централізоване опалення. 

Якщо на загальних зборах ОСББ (ЖБК) визначено виконавцем послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення та централізованого опалення підприємство-ліцензіат. то відносини між співвласниками будинку. ОСББ (ЖБК) безпосередньо як юридичною особою та підприємством здійснюються виключно на договірних умовах. Підприємства, визначені виконавцями відповідних послуг, не повинні відмовляти ОСББ (ЖБК) в укладенні договорів з централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення та централізованого опалення безпосередньо з власниками квартир, як з індивідуальними споживачами. 

При цьому, суттєвою умовою діяльності підприємств-ліцензіатів при проведенні не ліцензованого виду діяльності (наприклад - користуванні внутрішньо-будинковими мережами) - є забезпечення беззбитковості цієї діяльності. 

Надання підприємствами-ліцензіатами співвласникам багатоквартирних будинків (ОСББ, ЖБК) послуг з централізованого постачання холодної та гарячої води, водовідведення та централізованого опалення не повинно призводити до перехресного субсидіювання, і при укладенні договорів з не ліцензованих видів діяльності повинно бути обов'язково обговорено та забезпечено стовідсоткове відшкодування витрат підприємств щодо такої діяльності.

 
Коментарі (0)