Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024В Кабміні закликали готувати оселі до холодів
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

В Кабміні закликали готувати оселі до холодів

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов пообіцяв, що попри війну опалення в українські будинки подадуть вчасно

Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов пообіцяв, що попри війну опалення в українські будинки подадуть вчасно. Утім, закликав кожного готувати будинки до холодів уже зараз.

Раніше модернізовувати будинки заохочували органи місцевого самоврядування, утім через війну бюджету на їхнє фінансування не вистачає. Тож наразі більшість програм тимчасово зупинені, а експерти з енергоефективності радять розпочинати утеплювати будинки самостійно.

Державна ініціатива для ОСББ дає можливість власникам житла провести комплексну енергомодернізацію будинку. Для цього пропонують 2 пакети заходів:

спрощений – встановлення теплового пункту, балансування системи опалення, утеплення трубопроводів,

комплексний, що передбачає також утеплення стін, даху, підвалу, заміну вікон та дверей.

Фонд енергоефективності, відшкодовує мешканцям до 70% витрат. Повідомляється, що наразі реалізовано приблизно 800 проєктів на суму 377 мільйонів гривень.

Проте є нюанс, в умовах воєнного стану Фонд припинив видавати гранти. Як повідомляє пресслужба відомства, наразі вони працюють лише з ОСББ, які надіслали заявки до повномасштабного вторгнення росії.

У Фонді енергоефективності кажуть, що в умовах постійних загроз ракетних ударів, інвестувати кошти у модернізацію будинку ризиковано, проте зараз економічна та ситуація з енергоресурсами однаково змушує подбати про енергоефективність будівель. Таким чином вдасться зекономити взимку.

Багато співвласників багатоквартирних будинків, попри ризики воєнних дій, таки дбають про впровадження енергоефективних заходів у своїх будинках, щоби створити комфорт та зменшити фінансове навантаження коштом зменшення споживання енергоресурсів, – наголошують у Фонді енергоефективності.

До 24 лютого у великих містах успішно діяли програми співфінансування для ОСББ, коли 70% витрат на енергоефективні роботи відшкодовувало місто. Ще 30% від вартості самотужки збирали мешканці.

Виконавчий директор асоціації Енергоефективні міста України Святослав Павлюк пояснює, що сьогодні органи місцевого самоврядування витрачають кошти лише на першочергові витрати. Додаткових грошей на заходи енергоефективності держава наразі не пропускає. Проте, додає він, якщо місто встигло виділити гроші до початку війни, їх можуть зараз реалізовувати.

Крім цього у деяких містах є спеціальні револьверні фонди – це можливість отримати від міста безвідсоткову позику і щомісяця її сплачувати. Такий фонд є і при асоціації Енергоефективні міста. Попри воєнний стан, він працює.

ОСББ може позичити ці гроші безвідсотково і повернути їх. Якщо якесь ОСББ взяло мільйон гривень і повертає умовно по 100 тисяч на місяць, то ці гроші повертаються у фонд і повторно використовуються, – пояснює Павлюк.

До 24 лютого проведення модернізаційних заходів у будинку активно кредитували чотири українські банки – Укргазбанк, Ощадбанк, Приватбанк, Кредобанк. Однак нині кредитування ОСББ за програмою Енергодім призупинили. Коли повернуть послугу поки що невідомо.

 

 

 

 
 
Коментарі (0)