Рус Укр
ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«Українці - не жебраки, які приходять до уряду з проханням трішки знизити тарифи» - Максим Гольдарб
Новини ЖКГ
26 Квітня 2024 p.
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«Українці - не жебраки, які приходять до уряду з проханням трішки знизити тарифи» - Максим Гольдарб

У інтернет просторі з'явилася нова громадська ініціатива «Тарифна мобілізація». Що це за організація, для чого вона створена та що має на меті? - розповідає директор ГО «Публічний аудит» Максим Гольдарб.

У лютому українців почали лякати новими тарифами на комунальні послуги, на початку березня ці «обіцянки» трансформувалися у відповідні рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, у квітні - стали реальністю. Поряд з цим темою підвищення тарифів на газ і світло для населення, точніше можливістю їхнього скасування, протягом цього часу для поліпшення свого іміджу не скористався хіба що лінивий політик чи громадський діяч. Так, в соціальних мережах «Україна Комунальна» помітила нову для себе громадську ініціативу «Тарифна мобілізація». Що це - чергова гра на болючій для кожного українця темі чи таки захист народних інтересів? - «У.К.» вирішила з'ясувати, поспілкувавшись з директором ГО «Публічний аудит» Максимом Гольдарбом, який є одним із фундаторів ГІ «Тарифна мобілізація».

- Останнім часом повідомлення від Громадської ініціативи «Тарифна мобілізація» заповнюють інформаційний простір. Що це за організація, яка ідея і мета її створення? 

Виникнення проекту не покрите таємницею. Співробітники Публічного аудиту досліджували ситуацію з рівнем тарифів на комунальні послуги в країні, зокрема проаналізували тариф на електрику і газ. Свої дослідження направили в органи державної влади і опублікували на власному сайті. Сталося так, що цими дослідженнями зацікавилися експерти галузі. Одним із них був Олексій Кучеренко (Екс-міністр ЖКГ України 2007-2010рр. - ред.). Ми познайомилися, довго спілкувалися, мучили один одного запитаннями. У ході таких неодноразових дискусій і виникла ідея створення «Тарифної мобілізації». Її мета - пояснити людям, що у них ще дещо залишилося, зокрема це «щось» називається «газ». От ми і хочемо, щоб населення розуміло, що у нього є свій газ. Ніхто досі чітко не може сказати, скільки його є, але люди мають на нього право за справедливою ціною. Українці повинні почути, яким чином найняті ними керівники державних відомств, Міністерств розпоряджаються майном країни, а стало бути, майном кожного громадянина, і у зв'язку з чим наймані керівники вирішили, що це майно, життєво необхідне людям, потрібно купувати за такою ціною, яку вони встановили. Конкретизуючи, «ТМ» хоче пояснити населенню:
 
1. Що вони не жебраки, які приходять до уряду з проханням, чи можна трішки знизити тарифи. 
2. Тарифи через те, що не розібралися з газом, його ціною, є несправедливими і необ'єктивними. 
3. Законодавство виписано так, що номінально громадянин України є рівноправним бізнес-партнером будь-якої монополії. Не кажучи вже про чиновника, який за логікою речей підзвітний кожному громадянину України. 
 
У зв'язку з цим, у людей повинно виникнути переконання, що, перебуваючи в ситуації виживання, коли з сукупного доходу сім'ї потрібно третю частину віддати за «комуналку», якщо їм щось не подобається, при чому не одній людині, а багатьом, то не потрібно це приховувати. Потрібно про це говорити, ставити аргументовані питання, радитися один з одним. І якщо в нашій країні враховують лише велику кількість голосів, то потрібно консолідуватися в цю велику кількість. Так виникла «Тарифна мобілізація». Ми поширили в соцмережах анкету, з простими питаннями: «Чи згодні з тарифами чи ні?», «Як ви вважаєте, впливаєте на життя в країні в цілому і зокрема на формування ціни на ті чи інші речі?» і інші питання. І знаєте, люди почали відгукуватися. 
 
Ми ж говоримо про громадянське суспільство, а першим з його ознак - Суспільний договір. Так давайте і будемо створювати цей Суспільний договір. З малого. Ми хочемо зрозуміти, чому товар, який ми змушені придбати у одиничного продавця, ми повинні купити саме за такою ціною? Просто поясніть. 
 
 
Основним підсумком «ТМ» повинно бути наступне: немає нормальної домовленості з суспільством про те, за якою ціною воно повинно купувати свій власний газ - немає оплати. Проведений нашою командою аналіз, дає нам право вважати, що Україна здатна видобувати 90% від того газу, який споживає населення. Зараз такий час, що країна повинна піти шляхом правильного перерозподілу благ, які ще є в країні, в тому числі газу. Чому люди, мають виживати, купуючи газ за дорого, якщо Україна може продати власний газ за українською ціною?
 
Таке враження, що цифра на газ народилася не внаслідок розрахунків, а від необхідності «скільки нам потрібно», а потім цифру розбили по галузях. Напевно, думали, що це відбудеться непомітно, напевно, думали, що народу дадуть субсидію і цього буде достатньо. А народ збирається оформляти субсидію.
 
- А що ж робити в такій ситуації? Не оформляти?
 
Тут питання цивільної психології. Як тільки один, другий, десятий робить крок у бік, запропонований продавцем: рекламна акція, візьми конвертик одержиш щось. Все, вважайте, що вони беруть участь у грі і будуть задоволені. Мені здається, що всі правила, що виграші і програші прораховані. Гра в субсидію, це гра за їхніми правилами. Ви подали документи на оформлення субсидії, ви вже даєте згоду, що купите газ по 7,1 тис. грн, а потім одержите очікувану субсидію чи ні, покаже час, але гра вже почалася.
 
- У продовження розмови про субсидії. Прокоментуйте, будь ласка, таку ситуацію: Самотня бабуся в селі, отримуючи невелику пенсію, не має можливості оплачувати ЖКП. Отримавши разом з квитанцією бланк для оформлення субсидії, приймає рішення заповнити. Просить сусідку їй допомогти. У сусідки є інтернет, і вона читає сторінку «Тарифної мобілізації» у ФБ. Сусідка розповідає їй про пропозицію від «Тарифної мобілізації» не оформляти субсидію, вона не подає документи на субсидію, не сплачує квитанції, так як коштів немає, і живе в очікуванні зниження тарифів. Держава тарифи не знижує, час іде. Накопичується заборгованість за комуналку. В один прекрасний день, судовий виконавець з рішенням суду відбирає у неї будинок. У держави з'являється «будиночок у селі», а у бабусі горе. 
 
«Тарифна мобілізація» дасть синергетичний результат, якщо не лише ми з Олексієм Кучеренко будемо на всю країну кричати «люди почекайте платити, давайте почуємо, чому і кому платити». Коли ці фрази повторять у багатьох містах і регіонах, і коли монополіст буде розуміти, що платити за непоясненою, не розрахованою з урахуванням сьогоднішніх реалій ціною не будуть не тільки бабуся з цього прикладу, а і решта населення. Якщо цей синергетичний результат буде досягнуто, то ситуація зміниться. Діватися просто нікуди буде. Виникне маса нових понять - «криза неплатежів», до прикладу. Уявіть, «хотілка» у чиновників сформувалася, а тут раз і немає. «Тарифна мобілізація» не говорить бабусі не платити, ми пояснюємо бабусі, що ситуація виглядає таким чином, ви можете вважати інакше. Якщо вам не підходять наші пояснення, то скажіть нам про це. До нас надходить багато звернень. Проаналізувавши звернення, наші юристи розробили листи зі зверненням до чиновників. Наше завдання змусити на нормальному, цивілізованому експертному рівні, переглянути ціну на газ і тарифи на ЖКП. Судячи з усього, цивілізований діалог з владою відбудеться. Ви ж бачите, що багато впливових політиків підтримують такий перегляд. Наскільки я розумію, МВФ не встановлював ціну на газ 7,1 тис. грн, він не вигадував ренту 70%, не вигадували формулу: візьміть з людей ренту, а потім віддасте її субсидіями. Мені здається, що думка і бажання «ТМ» і людей, які її підтримують, цілком зрозумілі, своєчасні й справедливі. 
 
Повернемося до відбору майна у «бабусі». Сьогодні питання права на житло регулюється двома нормами. Перша норма - це «Житловий кодекс УРСР», в якому немає поняття «виселення». Він застарілий, але він діє. І хороший юрист зачепиться за цю ситуацію, а розумний суд остерігатиметься приймати рішення, де є дві рівні за силою норми, але одна явно не на користь простої людини. Другий - напрямок законодавства «Про виконавче провадження», в рамках якого, при досягненні заборгованості в 12,18 тис. грн, виконавча служба зобов'язана описати інше майно, але не квартиру. 
 
- Але для бабусі, у якої і так немає грошей для нормального існування, втрата будь-якого майна буде катастрофою.
 
Так, вона може постраждати від цього, ви праві. Вихід з такої ситуації - в жодному випадку не допускати на сьогоднішній момент прийняття судовою системою рішень про виселення людей або про звернення стягнення на їхнє нерухоме майно, у випадку якщо нерухоме майно є їх місцем проживання. 
 
Я міркую, таким чином, тому що ми сьогодні не живемо в період стабільності і розвитку. Економіка настільки вражена внутрішніми подіями, до всього і найближчий сусід сприяє цьому. Мені здається, що у нинішні обставини дозволять приймати не зовсям об'єктивні правові рішення у нормальному часі на вищому законодавчому рівні
 
- «ТМ» було ініціатором створення робочої групи з питань обґрунтованості тарифів при комітеті Верховної Ради. Чи входять до складу робочої групи представники Національної комісії, «Нафтогазу», профільних Міністерств? Яких результатів ви чекаєте від спільної роботи?
 
«ТМ» не просило створити робочу групу, ми просили Слідчу комісію парламенту. Комісія має право розслідувати, але не володіє правами слідчого, а робоча група це річ, придумана в кулуарах парламенту, несуча у собі задум консультативний: ви висловлюйтеся, а ми подумаємо, те ви говорите чи не те. Звичайно, нас це не влаштовує. 
 
Після першого засідання думка така: якщо за результатами спільної дискусії в робочій групі депутатів і громадських організацій будуть переглянуті ціни на газ і тарифи, то ми досягнемо того синергетичного результату, про який я говорив. 
 
Робоча група до виступів та думки громадськості прислухається, але рішення буде прийматися депутатами. На першому засіданні був присутній лише представник «Нафтогазу», від Нацкомісії і Міністерств нікого не було. 
 
За рішенням членів робочої групи, було прийнято запитати документи від вище перерахованих структур для перевірки, на скільки тарифи ринково обґрунтовані.
 
До чого це зведеться? Думаю, що до встановленого терміну, а це 7 травня, робоча група не отримає витребувані матеріали. Прийнято рішення, що якщо не встигнуть до цієї дати, будемо продовжувати терміни, але поки парламентарії не розберуться зі справедливою ціною на газ і тарифи для населення, ми це питання не залишимо. 
 
 
З боку «ТМ» можу сказати, що захочуть парламентарії розібратися, не захочуть, вийде у робочої групи або не вийде, але «ТМ» зробить все, щоб сотні тисяч голосів підтримали і голос «бабусі», яка скаже «а я не буду платити, я не для того жила, щоб своїми грошима покривати ваші побажання». 
 
- Під час першого засідання робочої групи Юлія Тимошенко від імені усіх сказала наступне: «Мета нашої команди сьогодні абсолютно чітка: на базі роботи парламентської групи документально довести, що тарифи завищені, зробити так, щоб тарифи були приведені до ринково обґрунтованого рівня». Складається враження, що не провівши аналіз і не отримавши документального підтвердження, вже є висновок, що тарифи завищені.
 
Думаю, що в першу чергу такий висновок ґрунтується на графіках і розрахунках, озвучених під час виступу Юлії Володимирівни на програмі «Шустер life». Перед тим, як це говорити, вона проаналізувала немалий масив документів. Її думка про те, що тарифи завищені, на мій погляд, грунтуються на них. І я в цьому сенсі її повністю підтримую.
 
Юлія Володимирівна йшла на робочу групу дуже підготовленою, її питання і постулати, на відміну від інших питань, були досить чіткі і ясні. Мені, правда, це імпонує тому, що все було сказано чітко і зрозуміло.
 
- Якщо чиновники не почують «ТМ». Зроблять вигляд, що слухають, але насправді нічого не зроблять, щоб почути. Які будуть подальші дії, буде «Комунальний майдан»?
 
Я ніколи не влаштовував Майданів, завжди працював в системі контрольно-наглядових органах держави. Думаю, до цього не дійде, думаю, почують. Я в це вірю. Я не бачу альтернативи, навіть в силу сильних природних речей. У людей закінчується фінансовий запит міцності. Зовсім недавно уряд грав з людьми в гру «вгадай сьогоднішній курс гривні». Люди купували долар за шалену ціну, щоб тільки зберегти свої заощадження. Сьогодні грають в гру «штучного зниження курсу долара» для того, щоб люди долари продали і купили гривню, ще трохи і люди не будуть знати, що робити з гривнею. А адже фінанси закінчуються у людей, зарплати знецінилися. Це і підтверджує, що запас фінансової міцності зменшується в геометричній прогресії. Якщо далі все залишиться як є, в силу природних причин виникне криза неплатежів. Треба бути мудрішими: ви мені не даєте, і я вам оплачувати не буду.
 
Спілкувалися Олена Бульбас
 
Коментарі (27)
Владимир8
28 Квітня 2015 p. 10:31
Из все го выше изложенного , вырисовываются следующие САКРАЛЬНЫЕ выводы : 1. В стране началась предвыборная гонка в местные органы самоуправления . 2 . Парламент доживает последние месяцы . 3 . Учитывая пункт 1 и 2 становится понятно , что и люди те же на манеже и методология та же . Печально , загоните вы господа популисты страну в пропасть .
Читатель10
28 Квітня 2015 p. 10:34
Ниже плинтуса не падают. Страну загнали другие.
Владимир8
28 Квітня 2015 p. 10:43
Согласен , он даже фамилии называет этих других - Тимошенко , Кучеренко . Кто подписывал контракт с "Газпромом " в 2009 г , правильно правительство Юльки . Результат - цена газа под 500 $ за 1000 м3 , выхаркиваем до сих пор . Только она об этом скромно молчит .
Читатель10
28 Квітня 2015 p. 11:36
Янукович, Азаров, Порошенко, Яценюк - они, что святые? Почему вспоминаете только Тимошенко и Кучеренка. Жгите уже и о других.
Санечка В.8
28 Квітня 2015 p. 10:44
А я поддерживаю дяденьку. Сколько можно издеваться над народом? Помните обещания "кули в лоб" на Майдане. Говорил одно, сделал другое. Согласен, что тарифы нужно поднимать, но не такими же методами. В стране исчез средний класс, остались только очень бедные и очень богатые.
Олена0
28 Квітня 2015 p. 10:52
Треба бути мудрішими: ви мені не даєте, і я вам оплачувати не буду!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Вірно на 100 відсотків!!!!!!!!!
Андрій Осадчий11
28 Квітня 2015 p. 11:20
Интервью - высший пилотаж! Ответы Тарифной мобилизации - пособие по словоблудию для профессионалов! Итак, во-первых, тарифная мобилизация даст результат только у условиях синергии! а во-вторых, тарифы завышены, потому что так сказала баба Юля на эфире у Шустермана! класс! мы строили правовое государство и вот построили! у нас не надо решения суда, обвинительного заключения прокурора! у нас теперь ЮВТ сказала - и это есть аксиома и истина в последней инстанции! Ну что ж, панове-братове, голосуйте за это все, отправляйте петиции Яценюку, мол Яценюк, мне не нравятся тарифы и Юля сказала что они завышены - снижайте! Именно так Джордж Вашингтон, Жан-Жак Руссо и Шарль Монтескье где-то и понимали принципы правового государства. Когда родилась тарифная мобилизация - Революция Гидности умерла
Валентин -4
28 Квітня 2015 p. 12:45
Газ собственной добычи стоит копейки по сравнению с импортным. И этого газа хватает населению. Вот вам и аргумент. Себестоимость 50 долларов а нам продают по 400
SERGEY10
28 Квітня 2015 p. 15:18
Газ собственной добычи ни когда не стоил и не стоит копейки , по одной простой причине , что истощение газовых и газо-конденсатных месторождений Украины достигает 80 % , глубины на которых ведется добыча от 3 км до 6 км . Все рассказы о дешевом отечественном ресурсе полная сказка .
Сергей Светлов5
28 Квітня 2015 p. 12:43
А почему льготный объем газа такой маленький? Его ж не хватает вообще на всю зиму!
SERGEY11
28 Квітня 2015 p. 15:29
Потому , что время дешевых ресурсов умерло вместе с совком . Теперь нужно или платить или экономить !
Михаил7
29 Квітня 2015 p. 14:05
А может, оно как раз начинается? Цена на нефть и все такое.. Да и если свою добычу поднять, да ренту понизить
Дмитрий Дудниченко9
28 Квітня 2015 p. 17:56
В Такой ситуации хочется сказать одно "Вот взять бы вашу энергию, да в нужное русло". Уважаемые господа и дамы, прошу вас перестать задавать вопросы и начать действовать. Публикуйте результаты вашей работы в документах и фактах. Когда я слышу фразы от Кучеренка "Я спрашиваю как обычный потребитель, я буду задавать неудобные вопросы". Как вы думаете, поработав в сенате США пару лет, можно найти неудобные вопросы? Поработав в швейцарском банке, можно найти неудобные вопросы? Конечно же да, вопрос в другом. Почему когда были у руля Кучеренко энд КО, не сделали ничего в этом направлении? Этот вопрос для них тоже из ряда популизма, но он куда логичней тех вопросов, которые задают они. А про Тимошенко я вообще молчу, это еще тот пиарщик, да и плевать ей на тарифы, вопрос выборов. Про газовый контракт, который она подписала, я думаю, писать не стоит.
Владимир8
28 Квітня 2015 p. 18:13
Вот вот , цифры господа пожалуйста , где сколько .
Коля Пухов10
28 Квітня 2015 p. 20:40
Економічно обгрунтовані тарифи... А хто це перевірить обгрунтовані вони чи необгрунтовані?У нас головбух заказувала і отримувала у казначействі гроші на зарплати неіснуючим працівникам. І це було на протязі трьох років. І всі про це знали. Але оскільки головбух, ймовірно, ділилася з потрібними людьми, жодна фінансова перевірка не знаходила порушень. Я це до того, що неможливо у нас об"єктивно встановити економічно обгрунтовані тарифи. Надто велика корупційна складова. Плюс постійне знецінення гривні, тобто тарифи прийдеться встановлювати у СКВ...
Terror10
29 Квітня 2015 p. 13:35
Отличная инициатива. Мне как потребителю очень кстати, что есть люди которые работают на наше благо. Жду следующего интервью с отчетом о проделанной работе, посмотрим и почитаем.
Albina Artemieva9
29 Квітня 2015 p. 15:42
Работа необходимая и нужная. Спасибо таким людям, которые защищают интересы обычных людей. Хочется изменений в лучшую сторону, отдавать за ком. услуги 70% зарплаты - просто нереально. Надеюсь до нового отопительного сезона что - то решиться.
Anton Pirogov6
29 Квітня 2015 p. 22:41
Та же фигня дома. Только пока из комунальнальных новостей про тарифы - только плохие
Владимир2
29 Квітня 2015 p. 21:22
Господин Гольдарб ! Всю ночь штудировал ЖК УРСР , там есть норма о выселении ст. 109 , как можете прокомментировать ? Не дочитали перед интервью ?
Максим Гольдарб4
07 Травня 2015 p. 12:07
Интервью давалось в контексте выселения человека за задолженность по жилищно-коммунальным платежам. Жилищный кодекс УССР, действующий сегодня, действительно не предусматривает такого основания для выселения. Теперь касательно 109 статьи, которую Вы приводите, уважаемый Владимир . Во-первых, ее первая часть имеет отсылочный характер (она говорит, что выселение производится на основаниях, установленных законом), а две другие ее части имеют отношения только к тем случаям, которые связаны с ипотекой (то есть, с задолженностью перед ипотекодержателем). Во все других случаях, человеку должно быть предоставлено иное жилое помещение. В связи с этим, нет оснований вести разговор о том, что Жилищный кодекс предусматривает возможность выселения при наличии задолженности за ЖКХ.
Anton Pirogov1
29 Квітня 2015 p. 22:56
Я давно решил для себя, что за те услуги которые не предоставляют - я платить не буду. Жек у нас гребет по черному - а по факту ничего не делает, вот и я также платить буду, пусть в суде докажут
Ri4ard Richardson5
30 Квітня 2015 p. 11:41
Значит Максим, Максим Гольдарб. Знаком ли тут кто - то с этим человеком? Родился 5 января 1978 г. в г. Липки (Тульская обл., Россия). В 1999 г. окончил Донецкий национальный университет по специальности правоведение. Максим Гольдарб почти 14 лет работал в органах прокуратуры, из них более десяти - в Донецке и Донецкой обл., занимал должности от следователя районной прокуратуры до заместителя прокурора Донецка, а также прокурора Дебальцеве. С июля 2010 г. по май 2013 г. работал в прокуратуре Киева, где возглавлял прокуратуру Деснянского района и управление правозащитной деятельности, противодействия коррупции и преступности в транспортной сфере. 20 мая 2013 г. назначен на должность директора Департамента внутреннего аудита и фінансового контроля Министерства обороны Украины. Распоряжением Кабмина №341-р от 27 мая 2013 г. Максиму Гольдарбу присвоен третий ранг государственного служащего. А теперь задумайтесь, вправду ли ему надо все это движение с тарифами? Задумайтесь откуда деньги на офис, оборудование и т.д. Давно ли в Украине прокуратура не берет взяток и работает честно? Не будьте дураками, читайте между строк.
Владимир4
30 Квітня 2015 p. 12:37
Не ну здесь даже слепому видно , что это проект под выборы в ВР , а за всем этим торчат Юлькины уши .
Санечка В.6
30 Квітня 2015 p. 13:23
И зачем это все вывалили в комменты? Ставьте свое настоящее имя и фотографию. Найдется и на вас куча компромата)))
Коля Пухов4
03 Травня 2015 p. 18:09
Треба дивитися в корінь: не тарифи і ціни зростають, а знецінюються українські гроші. Перерахуйте квартплату у доларах або євро по реальному сьогоднішньому курсу і ви побачите, що ніякого зростання тарифів немає: приблизно таку суму ви платили за комуналку рік, два , три , і т.д. тому. Знецінення грошей -- це не що інше, як тихий грабунок людей владою, оскільки українських грошей влада може надрукувати скільки завгодно.
Санечка В.3
22 Травня 2015 p. 17:22

Разрыв шаблона!!! Как же так??? В интервью поддерживаете Тимошенко, но не поддерживаете оформление субсидии.... Эта фотография сделана сегодня:

Юля опять всех обскакала. И друзей и врагов. Хотя, у нее нет друзей, все враги. Судя по фотографии, она никого не поддерживает.

Коля Пухов1
31 Липня 2015 p. 19:27
Українська влада започатковує порівняно новий вид шахраювання, який я би назвав "сім п"ятниць на тиждень". Наприклад, із-за того, що можновладці нібито ніяк не можуть визначитись із порядком надання субсидій, переважна більшість соціально незахищених українців фактично їх позбавлена.