Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЖитлоОСББ знайшли способи економії
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

ОСББ знайшли способи економії

У кризових умовах зростання ціни на газ та зростання комунальних тарифів люди починають шукати способи економії. На цій хвилі активізуються виробники і продавці усіх продуктів і рішень, які так чи інакше можна віднести до енергозберігаючих.

На сьогоднішній день ринок насичений різноманітними пропозиціями з утеплення і енергозбереження будівель. При цьому серед рішень можна зустріти і дійсно якісні, і такі, які не відповідають будівельним нормам. Тому перша рекомендація – будьте уважні і довіряйте тільки виробникам і товарам з високою репутацією. Не соромтеся перевіряти ще раз запропоноване на предмет відповідності будівельним нормам. Це – перший крок до економії і турботи про свій комфорт і здоров'я.

Друге, і особливо важливе: знайте, що утеплення будинку не дає економії тепла і сімейного бюджету! Його дає тільки регулювання! Зверніть увагу: при нерегульованій опалювальній системі утеплення створює ефект термоса. І коли стає жарко, мешканці відкривають вікна і випускають дороге тепло (а разом з ним і свої гроші) на вулицю.

В якості ремарки: більшість електричних приладів, якими ми користуємось, оснащені терморегуляторами. Це дозволяє забезпечити комфорт і виконання належних функцій на потрібному рівні. Адже ми давно вже не регулюємо, наприклад, температуру праски включенням і виключенням її з розетки. Це виконує терморегулятор. Так чому ж зараз ми утеплюємо будинки, але не встановлюємо системи регулювання? Ви скажете, що це дорого? Проте при грамотному підході вкладення окупаються досить швидко. Порівняйте, адже праска з терморегулятором коштує дорожче за стару бабусину, яка завалялася у коморі; проте ви придбаєте саме нову дорожчу і не користуєтеся "раритетом" тільки тому, що він вже є.

Можливості економії чи рішення, які насправді ускладнюють життя?

У статті Секрети економії тепла в оселях  ми розглядали, як можна відрегулювати систему опалення багатоквартирного будинку і який енергозберігаючий ефект можливий при впровадженні сучасних енергозберігаючих технологій. Наразі розглянемо одну з альтернатив, яку пропонує сьогодні ринок та ризики її використання.

Отже, у якості альтернативи централізованому опаленню для багатоквартирних будинків пропонують індивідуальні котли. І тут треба розуміти, що у будинках з централізованим опаленням конструктивно не передбачена можливість установки індивідуальних котлів. Це, в першу чергу, є питанням безпеки: димарі і вентиляція у таких будинках просто не призначені для видалення продуктів горіння газу. Існують так звані турбовані котли, в яких видалення продуктів горіння і забір повітря можна здійснити через спеціальний димар, котрий прокладають, як правило, через стіну. В цьому випадку це призводить до наступного: житловий будинок стає схожий на їжака завдяки димарям, що стирчать через стіни, а усі мешканці "насолоджуються" запахом продуктів згорання від усіх димарів будинку.

Читайте також: Енергоефективне житло по-латвійськи

Крім того, значно зростає навантаження на газові мережі, які так само не розраховані на підключення котлів. 

З точки зору держави, перехід до індивідуального опалення у містах так само не приносить ніяких дивідендів, оскільки при опаленні сумарної площі більше 10 000 м2 тепломережа стає більш економічною, ніж індивідуальне опалення (ДСТУ Б А.2.2-ХХ:2014 "Енергетична ефективність будівель. Метод розрахунку енергоспоживання при опаленні, охолодженні, вентиляції, освітленні та гарячому водопостачанні" і ДСТУ-Н Б А.2.2-ХХ:2014 "Енергетична ефективність будівель. Керівництво по проведенню енергетичної оцінки і енергетичної сертифікації будівель"). Це означає, що ми спалюємо менше газу, а так само викидаємо менше шкідливих речовин в атмосферу.

Яскравим прикладом непродуманого знищення системи централізованого теплопостачання шляхом переходу на індивідуальні котли є місто Ужгород. Екологічна обстановка у місті, а саме якість повітря, яким дихають мешканці, на другому з кінця місці після промислового центру України – міста Маріуполя, в якому знаходиться один з найбільших металургійних заводів держави. Проте в Ужгороді відсутні промислові підприємства, які можуть так забруднювати атмосферу!

Це одна з причин, з якої держава (Наказ Мінрегіону від 22.11.2005 N4 "Про затвердження Порядку відключення окремих приміщень житлових  будинків від мереж  централізованого опалення  та  постачання  гарячої води при відмові споживачів від централізованого теплопостачання") забороняє окремим мешканцям відключатися від центрального опалення і переходити на індивідуальне у багатоквартирному будинку.

Проте існують ефективні з точки зору енергозбереження та екології приклади і рішення.

Приклад ефективного рішення

Заслуговує на увагу досвід залучення в сферу термомодернизации будівель позабюджетних інвестицій. Прикладом може служити реалізований в 2010-11 рр. проект термомодернізації 144-квартирного житлового будинку в м. Луцьку в якому створено ОСББ "Біном".

Тут був проведений детальний енергоаудит існуючої будівлі, в результаті якого виявлені усі найбільш слабкі місця, що роблять основний вплив на тепловтрати житлового будинку. На основі отриманих даних була розроблена проектно-кошторисна документація з термомодернізації будинку, що передбачає утеплення зовнішніх стін, заміну столярки в місцях загального користування на енергоефективні (сходові клітини, технічний поверх, підвал), установку індивідуального теплового пункту з погодним регулюванням, проведення балансування системи опалення.

Читайте також: Україна вийде із замкнутого кола енергозалежності

В результаті реконструкції будинку встановлено індивідуальний теплопункт, зовнішні стіни утеплені пенополістерольними плитами, а в місцях громадського користування (під'їзди, технічний поверх, підвал) встановлені енергозберігаючі металопластикові вікна.

Загальна вартість устаткування і робіт по його установці склала близько 2 млн. грн. Особливість проекту в тому, що ці кошти були залучені за рахунок приватного капіталу, а їх інвестор з часом не лише поверне вкладені кошти, але і отримає дивіденди. Проект окупиться упродовж 10 років.

Економія видна вже зараз, за даними інвестора, з 1 по 31 січня 2010 року для опалення і гарячого водопостачання було використано 228 ГКал енергії, а з 1 по 31 січня 2011 року – всього 114 ГКал.

Схема, використана при реалізації проекту термомодернізації в Луцьку, не має аналогів в Україні: інвестор не лише вкладає свої власні кошти, курирує закупівлю потрібного устаткування, інжинірингові та пуско-налагоджувальні роботи, але і є надалі посередником між мешканцями і постачальником енергії: платежі перших спрямовуються в компанію і вона безпосередньо розраховується з постачальником. Суть схеми полягає в тому, що мешканці, які отримали у результаті комфортніше і тепліше житло, не відчувають додаткового фінансового навантаження і продовжують платити за опалення і гарячу воду по заздалегідь затверджених тарифах. А компанія платить постачальникові енергії меншу суму, оскільки житловий об'єкт, що переобладнується з максимально енергозберігаючим ефектом, став споживати в два рази менше енергії, тобто і платежі зменшилися удвічі.

Висновки

Питання енергозбереження є комплексним. Воно вимагає підвищення інформованості населення не лише про існуючі складнощі, але і можливості, рішення, технології. Варто також замислитися про те, що це питання безпосередньо пов’язане з іншим важливим для України – питанням екології. 

Андрій Берестян, компанія Данфосс, спеціально для "України Комунальної"

 
Коментарі (1)
Sergiy1
03 Грудня 2014 p. 13:55
По Луцьку істина правда ,бо працювали фахівці та приватний капітал. Як тільки коплексна термомодернізація здійснюється за бюджетні кошти, вартість робіт збільшується по аналогічному проекту вдвічі. По друге щоб це запрацювало в державі, необхідний законодавчий механізм ЕСКО. Нова влада передбачає в коаліаційній угоді. Побачимо переможе здоровий глузд, чи ,,золотий телец,,. Самопальне утеплення призводить в більшості випадків до пораження зовнішніх стін грибком та пожежної небезпеки.Для початку, крім розмов необхідно хоча б утеплити машинні відділення ліфтового господарства та закривати вікна і двері в місцях загального користування.