Рус Укр
ГоловнаІнтерв’юІнтерв’ю«Владі потрібні поступливі громадські діячі, які не будуть створювати бурю в склянці. Ми не з таких», - Людмила Шанц
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«Владі потрібні поступливі громадські діячі, які не будуть створювати бурю в склянці. Ми не з таких», - Людмила Шанц

Сфера житлово-комунального господарства - одна з проблемних, напевно, не тільки в Запоріжжі, а й у багатьох містах України. І актуальна вона якщо не для кожного, то вже точно для більшості. З послугами цієї сфери доводиться стикатися з дня у день.

Жителям Запоріжжя, які об'єдналися в ОСББ і ЖБК, пощастило - у місті вже 16 років працює громадська організація «Об'єднання житлово-будівельних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія», яка допомагає розібратися з виникаючими проблемами ЖКГ і відстоювати права мешканців. Багато в чому і завдяки енергії і бажанню допомогти її керівника Людмили Шанц.

- Людмила Михайлівна, хто був ініціатором створення організації?

- Ініціаторами були представники житлово-будівельних кооперативів (голови та бухгалтера) семи районів міста. Організація створилася після того, як податківці «пройшлися» аудиторськими перевірками в кінці 1996 і на початку 1997 рр. за ЖБК міста, за рахунок житлових будинків покрили свою недоїмку по податках на прибуток, ПДВ, фонд Чорнобиля, комунальному податку з урахуванням штрафних санкцій, а також адмінштрафів на голів та бухгалтерів (суми були від 0,5 до 8,0 тис. грн).

Походили по різних інстанціях у пошуках захисту проти свавілля податківців. Влада відвернулася від ЖБК.

Тільки народний депутат України С. В. Соболєв нас прийняв у лютому 1997 року, а в наслідку до ЗУ "Про оподаткування прибутку" внесли зміни, згідно з якими ЖБК були віднесені до неприбуткових. А згодом і ОСББ.

Після цього ми зрозуміли, що тільки разом ми зможемо організовано захищати права ЖБК і людей, що живуть у цих будинках.

Витрати зі створення організації взяли на себе самі ЖБК. І 29 жовтня 1998 року в місті народилася громадська організація з символічним ім'ям Вікторія.

- Чому саме "Вікторія"?

- Це - ПЕРЕМОГА, перемога над беззаконням чиновників, над їх байдужістю до потреб простих людей, перемога громадян своїх упереджень по відношенню до можновладців...

- І багато перемог?

- За 16 років достатньо. Це і внесення змін в Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» та ЗУ «Про гербовий збір», згідно з яким ЖБК були звільнені від його сплати, були підготовлені зміни до ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», «Про ОСББ», Житловий кодекс. Фахівцями «Вікторії» була відпрацьована схема врегулювання взаємовідносин власників квартир багатоквартирних житлових будинків і компаній енергопостачання. За нашої підтримки жителі багатоквартирних будинків були переведені на прямі розрахунки за спожитий природний газ з ВАТ «Запоріжгаз». Для міста був розроблений механізм розподілу коштів міського бюджету на капітальний ремонт будинків при участі самих мешканців цих будинків. Це з глобального, що відразу згадалося.

Але найголовніша перемога - ми дали можливість людям повірити в себе, у свої сили, і повірити у ВЕРХОВЕНСТВО ПРАВА.

- Яким чином "Вікторія" допомагає людям?

- В основі створення ОСББ та ЖБК - люди - власники цих будинків. У нашій країні ОСББ та ЖБК - юридичні особи. І як у будь-якого юрособи у них були і є договірні відносини, які зачіпають інтереси людей, що живуть у цих будинках.

Як приклад, у 2005 році при безпосередній участі наших фахівців ДК "Газ України" було повернуто ЖБК міста понад 300 тис. грн сум відшкодування пільг і субсидій, які "застрягли" на рахунку ВАТ "Запоріжгаз".

Крім того, кожен мешканець ОСББ і ЖБК, які стали членами нашої організації, можуть отримати консультацію у нас з різних питань.

- Скільки членів зараз у вашій організації?

- Близько 200. Це 40% від загального числа ЖБК та ОСББ міста.

- З якими питаннями найчастіше звертаються представники ЖБК та ОСББ?

- Проблеми: правильність укладення договорів, відносини з монополістами, стягнення боргів з неплатників, взаємовідносини з виконавчою службою, взаємини всередині ОСББ і ЖБК, питання щодо звітів, бухгалтерських питань і багато ін.

- А з якими проблемами стикається організація у своїй діяльності?

- «Вікторія» гідно представлена в Національній раді при КМУ з питань створення та забезпечення функціонування. Багато питання вирішуємо в Києві. Все, що має організація, вона добилася сама. Насилу змусили місто нам надати в оренду приміщення - організація три місяці була "просто неба".

Але при цьому влада і міста, і області нашу організацію ігнорують. На багато заходу нас просто не запрошують, в той час як досвід нашої організації та її діяльність лягли в основу створюваних нині по всій Україні ресурсних центрів.

- Як ви думаєте, з чим може бути пов'язане таке ігнорування?

- Ми не даємо владі відпочивати і спочивати на лаврах - всі питання вирішуємо на результат. А влада таке не сприймає. Владі потрібні поступливі громадські діячі, які не будуть створювати бурю в склянці... Ми не з таких...

 
Коментарі (0)