Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПереукласти договір з керуючою компанією потрібно до 1 травня
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Переукласти договір з керуючою компанією потрібно до 1 травня

Якщо українці не переподпішут до 1 травня 2020 року договори з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електроенергії та природного газу), то вони можуть залишитися один на один з можливими аваріями в будинку

Якщо українці не переподпішут до 1 травня 2020 року договори з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електроенергії та природного газу), то вони можуть залишитися один на один з можливими аваріями в будинку. Про це пише UBR.

Співвласники повинні самі вибрати одну з моделей договірних відносин. Якщо цього не зробити, то після 1 травня з кожним з мешканців буде укладено індивідуальний договір, який не включатиме плату за обслуговування внутрішньобудинкових мереж.

На практиці це означає, що техобслуговування, поточний і капітальний ремонти будинкових систем мешканці повинні будуть проводити самостійно або із залученням відповідних фахівців за свій рахунок.

Такі новації передбачені законом №2189 - VIII «Про житлово-комунальні послуги».

Запропоновані форми управління багатоквартирним будинком:

  • управління багатоквартирним будинком самими співвласниками;
  • управління багатоквартирним будинком з залученням управителя;
  • управління багатоквартирним будинком за допомогою об'єднання співвласників (ОСББ).

«До 1 травня треба визначитися з формою договору на комунальні послуги. Утримання будинку - це не комунальна послуга. Але якщо не визначитися, то просто ніхто не буде обслуговувати мережі. В такому випадку нові договори на комунальні послуги будуть індивідуальні, по яких не буде включено обслуговування мереж (це стосується всіх комунальних послуг, крім електрики і газу). Якщо щось в будинку поламається, прорве трубу, наприклад, то мешканці самі, за свій рахунок повинні будуть шукати майстрів і усувати причини аварії», - розповіла юрист з питань управління житлом, засновник «Агентства Марії Осипчук» Марія Осипчук.

Разом з тим, кажуть експерти, якщо вчасно не визначитися з формою управління будинком, то сама комунальна послуга і далі буде надаватися, оскільки вона повинна надаватися безперервно.

Що стосується договорів, то «фізично» їх перепідписувати не треба. Це так звані «публічні договори», в які автоматично внесуть необхідні зміни. Але і зменшення тарифів чекати не варто, кажуть експерти.

«Більшість керівників компаній зараз і так працюють на межі собівартості, а багато і нижче. Після того як співвласника багатоквартирного будинку не визначаться з керуючою компанією, органи місцевого самоврядування повинні будуть оголосити конкурс на управителя», - зазначив глава комітету РКІ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко.

Так чи інакше, з 1 травня українці отримуватимуть комунальні послуги за новими правилами. Договори оновляться за участю мешканців, або без них.

Чи не вийде уникнути і нових штрафів за неоплачені комунальні послуги. Новим законом про ЖКГ передбачено, що з 1 травня в Україні починає діяти і пеня за несвоєчасну оплату житлово-комунального господарства-послуг. Її також пропишуть в договорах автоматично.

«Пеня почне діяти з моменту переукладання договорів - або до 1 травня 2020 року, якщо власники прийняли рішення самі, або після 1 травня 2020 року, коли договори будуть переукладені автоматично», - зауважила в розмові з UBR.ua Марія Осипчук.

Оскільки нові ЖКГ-договори не стосуються послуг з постачання електроенергії та природного газу, то і пеня на ці види послуг поширюватися не буде, кажуть експерти. Чого не можна сказати про інші житлово-комунальні послуги.

«З огляду на, що нові договори не стосуються електрики і газу, то і пеня на них поширюватися не буде - тільки на інші житлово-комунального господарства-послуги: опалення, холодну та гарячу воду, вивіз сміття тощо», - резюмував Олег Попенко.

Пеня не зачепить старі борги, які утворилися до 1 травня 2020 року. Штрафні санкції почнуть начитувати тільки на заборгованості, накопичені після цієї дати.

Нагадаємо, згідно з новим законом про ЖКГ, з травня цього року, в разі прострочення по оплаті комунальних послуг, передбачена пеня в розмірі не більше 0,01% від суми боргу за кожен день заборгованості, але не більше 100% суми всього. 

 
Коментарі (0)