Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЖитлоЯк вижити зимою в багатоповерхівці?
Новини ЖКГ
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Як вижити зимою в багатоповерхівці?

Дієвим способом уникнути значного погіршення температурного режиму у квартирі та будинку в цілому є локальне зниження тепловитрат, або як частіше кажуть – підвищення енергоефективності об’єкту опалення. За мудрованими термінами ховаються прості заходи.

Зниження урядом лімітів газу для теплокомуненерго на 30% обернулось прийняттям Постанови КМУ № 296 від 09.07.2014р., за якою, зниження склало до 37% на споживання газу для потреб ЦО (централізованого опалення) та ГВП (гарячого водопостачання). Наслідками жорсткої вівісекції є те, що протягом опалювального періоду 2014-2015 р.р. виробництво теплової енергії з використанням природного газу в Україні, в залежності від регіону, буде скорочено мінімум на третину. Послуги з ЦО та ГВС вироблені з використанням природного газу також будуть скорочені не менш ніж на третину.

Тобто, реальна економія газу теплокомуненерго, у короткостроковій перспективі може бути досягнута лише в єдиний спосіб – пропорційним зниженням показників температурних графіків котельних та якісних показників (температури) ГВП, або припинення ГВП частково чи повністю.

Враховуючи не лінійну залежність якості послуг з ЦО від температури теплоносія в мережах, усередненим наслідком такої економії стане зниження температури у житлових приміщеннях на 6-10 градусів С. Наприклад, якщо у квартирі у минулому опалювальному періоді було +20 градусів С, то у наступному буде +10-14 градусів С, при  порівняно однакових погодних показниках «за бортом».

Такі температурні показники знаходяться поза межами санітарних норм для житлових приміщень (мін. 18-20 градусів С). Тривале знаходження в означених температурних умовах негативно позначається на рівні життєдіяльності та здоров’ї людей. Неналежний температурний режим впливає й на цілісність конструктиву будинків та підвищує загрози виходу з ладу внутрішньо-будинкових мереж водопостачання та водовідведення, перенавантаження електромереж.

Єдиним, реально дієвим, не потребуючим великих фінансових витрат, способом уникнути значного погіршення температурного режиму у квартирі та будинку є локальне зниження тепловитрат, або як це модно казати – підвищення енергоефективності об’єкту опалення. За мудрованими термінами ховаються досить прості заходи, що дозволять зберегти значну частину комфорту:

1. Запобігання інфільтрації через конструктив та техобладнання будівлі

«Війна протягам»

Усі щілини в квартирі та місцях загального користування включаючи: ліфтерські, колясочні, техповерхи-горища, підвали, двері, люки, вікна, тощо, мають бути ліквідовані (за виключенням невеликих вентиляційних отворів на техповерсі-горищі та у підвалі). Для провітрювання квартири достатньо відкрити  на 5-10 хвилин вікно або  кватирку. При цьому повітря у кімнаті зміниться, а предмети суттєво не охолонуть і швидко нагріють «свіже повітря». У санвузлах та на кухні вентиляційні отвори бажано закривати, коли приміщення не використовуються.

«М’які вікна»

Значні тепловтрати приходяться на засклені частини конструктиву будівлі, дієвим способом запобігання цьому є щільне затягування вікон, лоджій, балконів  прозорою полімерною плівкою, таким чином, щоб між плівкою та склом був проміжок. Так, це негативно відіб’ється на освітлені, але дозволить знизити тепловитрати на 15-25%.

«Теплі стіни»

Якщо дозволяють кошти, то зовнішні утеплення стін квартири дуже доречне, особливо якщо це роблять і у суміжних квартирах. Але, новомодні тонкошарові (в кілька мм) ізолюючі матеріали – малоефективні та дорогі. За параметрами ціна-ефективність у «пінопласту» конкурентів немає. Лише не треба  економити на матеріалі. Краще використовувати блоки  товщиною від 100 мм.  

Завішані килимами стіни та килими на підлозі – може й не модно, але вельми ефективно в цілях теплозбереження.  Якщо у квартирі є наріжні кімнати, то бажано їх «вуличні» стіни завісити максимально, навіть знявши килими з внутрішніх стін. Якщо немає килимів, то для утеплення підійде все що можна повісити на стіну, навіть газети.

«Вхідний шлюз»

Більшість мешканців у багатоповерхівках вже влаштували собі етажні перегородки, які крім іншого виконують функцію шлюзу, запобігаючи значним втратам тепла. Але, це зроблено далеко не всіма, а у багатьох будинках не можливо зробити таке відокремлення капітальним. За цим, для організації тимчасового шлюзу, достатньо мати трохи фантазії та полімерної плівки і зібрати тимчасовий тамбур. Наприклад з використанням телескопічної труби для ванн та плівки.

2. Акумуляція теплової енергії

«Ефективна батарея»

Вижати максимум з батареї опалення дозволить її фарбування у темні кольори, встановлення поза батарейного  екрану (фольгований чи ламінований утеплювач), слабенький обдув батареї вентилятором (рекомендовано для останніх «на подачі» квартир). Також треба позбавити батарею декоративних накладок та не завішувати, не загороджувати її.

«Ерзац сонячна батарея»

Ефективно зібрати теплову енергію сонця на конструктив будинку дозволить фарбування у темні, матові кольори зовнішніх стін квартири, огороджень засклених лоджій та балконів що знаходяться з сонячної сторони (літом нажаль буде зворотний ефект). Також, ефективним у сонячні дні вивішування, встановлення, викладення під сонячні промені, на засклених балконах та лоджіях, темноколірних предметів, з макс. площею опромінювання та масою, що нагріваються від сонячних променів. Наприклад, засипані піском чорні «сміттєві» пакети. Такі дії дозволять короткочасно акумулювати теплову енергію сонця і подалі використати її для обігріву.

«Міксування повітря»

Включений на максимально низькі оберти та направлений на стелю вентилятор дозволить міксувати більш тепле повітря що під стелею з більш холодним на нижчих рівнях, рівномірніше розподіляючи теплові потоки кімнатою та квартирою. Той же ефект принесе включення кондиціонера у режимі FAN на макс. низьких обертах.

«Стабільність температури»

Не можна допускати «вихолоджування» приміщень – довготривалого зниження температури внутрішнього повітря, що приводить до охолодження квартирних предметів та конструктивних елементів. Підтримання постійної, стабільної температури значно ефективніше ніж періодичний «піковий» підігрів.

«Не впускати – не випускати»

При любому відчинені дверей виникає турбулентний потік повітря. Якщо він виникає поміж холодною та теплою зонами, тепле повітря частково втрачається, а холодне проникає до приміщення.  При цьому, чим більш різким є відчинення дверей,тим сильніше потік і відповідно обмін повітряних мас. Тому для теплозбереження бажано відкривати двері  до/з холодної зони плавно і як можна рідше.  Також бажано повісити на всі зовнішні двері розрізану на кілька полос товсту плівку - це значно зменшить  потокообмін.  У будинках які мають кілька «вуличних» входів бажано лишити тільки один, інші закрити та утеплити.

3. Ефективне та раціональне використання допоміжних засобів обігріву

«Електрообігрів»

Різновидів «електрообігріваючих» приладів дуже багато. Але, за показниками ціна-монтаж-ефективність найбільш раціональним вбачається використання низькотемпературних інфрачервоних панелей разом з терморегуляторами. Ще більш підвищити їх ефективність можна способами описаних в розділі «Ефективна батарея». Відносно всіх електрообігрівачів, рекомендовано пік їх використання змістити на часи з найменшим навантаженням на електромережі (найкраще ніч). Це передумовлено тим, що їх масове, одночасне використання може привести до аварійного відключення енергопостачання.

«Альтернативне паливо»

Враховуючи те, що експлуатація обладнання, яке використовує для вироблення теплової енергії скраплений газ та тверде паливо у багатоповерхових будинках заборонено з вимог безпечності, зупинятися на таких приладах не доцільно. Але, у разі повного припинення ЦО і одночасних перервах у електрозабезпеченні, у якості крайньої міри можна використати окремі моделі  твердопаливних приладів (низької потужності) за умови макс. можливого дотримання правил безпеки.

4. Індивідуальне опалення

«Газове опалення»

Щодо квартир оснащених індивідуальним опаленням з використанням природного газу, то враховуючи що більшість сучасного обладнання (котлів, особливо турбованих) є енергозалежними, треба запастися електрогенераторами чи електроакумуляторами достатньої потужності, щоб забезпечити роботу обладнання за відсутності електропостачання. Підвищити ефективність опалення можна  скориставшись порадами з розділі «Ефективна батарея».

«Електроопалення»

Для квартир оснащених індивідуальним опаленням з використанням електроенергії, повністю тотожні рекомендації з розділів «Ефективна батарея» та «Електрообігрів»

5. Запобігання аваріям на інженерних мережах будинку та нещасних випадків

«Вода»

У разі неналежного ЦО, або його відсутності виникає великий ризик перемерзання (розмерзання) трубопроводів, вузлів водопостачання та водовідведення розташованих у підвалах та техповерхах. Тому, ці вузли, трубопроводи у будинку мають бути максимально теплоізольовані. Для теплоізоляції можуть бути використані як спеціальні матеріали, так і підручні засоби.

«Електромережі»

Масове, одночасне використання електрообладнання у будинку може привести до аварійного відключення енергопостачання, та навіть перегорання дротів мереж. Тому бажано перенести використання потужних електроприладів на часи найменшого навантаження та не використовувати їх одночасно. Бажано не перевищувати 3,5  кВт  сумарної потужності одночасно ввімкнутих приладів.

«Газ»

Використання газових плит для обігріву є причиною падіння тиску у мережах, що може привести до їх аварійного відключення. А також, відкрите горіння, особливо на обладнанні не оснащеному газконтролем несе значні ризики отруєння продуктами згоряння та небезпеку витоку газу і його вибуху. Але, якщо іншого виходу немає, на газову горілку ввімкнену  на невелику потужність треба поставити металеву болванку,  відро з піском, або навіть пару цеглин чи камінь. Це дозволить підвищити ефективність такого опалення. А на додаток, нагрітими предметами можна буде періодично обігрівати інші ніж кухня приміщення.

На останок слід зауважити, що найбільший ефект від вищевказаних заходів буде досягнутий, якщо такі заходи будуть здійснюватися комплексно для всіх квартир та будинку в цілому.

Іван Смольний, спеціально для ІА "Україна Комунальна"

 
Коментарі (1)
андрей1
01 Листопада 2014 p. 19:39
Мабуть усі пам"ятають, що під час президентства Януковича усі державні свята супроводжувались у Києві грандіозними по кількості та потужності вибухів святковими салютами, дію яких можна було порівняти з дією невеликого землетрусу. Люди, у тому числі ветерани ВОВ, неодноразово скаржилися до колл-центру, що результатами цих салютів стають пошкодження будівельних конструкцій внаслідок ударної хвилі, а саме: утворення тріщин в стінах, особливо у хрущовках, аварії водопроводу і каналізації. Натомість, колл-центр навіть не реєстрував ці звернення, пояснюючи ветеранам, що ці вибухи у їх честь. Мешканці багатоповерхівок можуть підтвердити, що взимку навіть при добре розігрітих батареях у їх квартирах було холодно, оскільки тепло виходило назовні через мікротріщини у стінах будинків. Припускаю, що такі потужні та чисельні вибухи під виглядом святкових салютів робилися навмисно режимом Януковича з метою руйнування житлового та нежитлового фонду та комунікацій. Очевидно, Янукович здогадувався, що рано чи пізно йому прийдеться тікати з України, тому він намагався якомога більше зруйнувати економіку та інфраструктуру України. Але робив це досить хитро, так закладаючи підвалини руйнації, щоб вона проявила себе у перспективі, а не відразу. Треба зауважити, що багаточисельна армія українських чиновників самого різного рангу без ніякого спротиву допомагала цій руйнації. Вважаю, що теперішні часті відключення гарячої води у м.Києві у зв"язку з аваріями водопровідних мереж є прямими наслідками руйнівної сили святкових салютів, які проводилися у 2010-2013 роках.