Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББНові «пригоди» українських ОСББ
Новини ЖКГ
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Нові «пригоди» українських ОСББ

«У.К.» вже неодноразово писала про те, які «підводні камені» заважають роботі українських ОСББ. Проте, ситуацій, коли мешканцям не вдається розібратися зі своєю житловою власністю менше не стає. Зупинимось на декількох з них.

Пільгам скажуть «ні»?

Зрозуміло, що для непрацюючих пенсіонерів та малозабезпечених громадян збереження пільг є життєво необхідним. А от відповідь на питання, наскільки важливе для майбутнього об'єднання безперебійне відшкодування державою пільг, залежить від кількості пільговиків у конкретному будинку. Як правило, ініціативна група зі створення ОСББ вивчає стан справ з пільговиками одночасно зі збором інформації про співвласників будинку. Так, за підрахунками однієї з таких груп у Дніпровському районі столиці в будинку, який складається з 222 квартир, у 20-ти з них проживають пільговики: 3-є дітей війни (пільга складає 25%), інвалід Великої Вітчизняної війни (100%), учасник ВВВ, 3 багатодітних сім'ї, учасник бойових дій, 2 учасники ліквідації аварії на ЧАЕС, 2 ветерани збройних сил, 3 ветерани та пенсіонери МВС, пільговики інших категорій (всі — по 50%).

Слід відмітити, що держава всіляко намагається зменшити витрати на пільги шляхом встановлення певних граничних значень, при перевищенні яких пільги не надаються. Наприклад, ПАТ «Київенерго», згідно з постановою Кабміну №879 від 1 серпня 1996 року, нормує пільгу на споживання електроенергії межею до 200 кВт/год. на місяць. Одночасно, ст. 22 Закону «Про міліцію» пов'язує надання працівникам міліції комунальних пільг із розміром їх середньомісячного сукупного доходу за попередні 6 місяців (зміну визнано неконституційною). У результаті підрахунків загальна щомісячна сума пільг склала близько 7% від внесків мешканців будинку. В іншому київському будинку із сусіднього Дарницького району - ОСББ «Осокорки-Київ» - близько 5% від суми внесків. За умови, що в будинку мало боржників, величина не критична, проте й нехтувати нею не варто.

Як рахують ЖЕКи?

У будинках, які обслуговуються ЖЕКами, саме до них пільговики здають документи на підтвердження права на пільги, а у відповідь отримують квитанції зі зменшеними сумами платежів на утримання будинку і прибудинкових територій. Надання пільг іншими виробниками комунальних послуг (постачання електроенергії, природного газу, водопостачання та водовідведення), з якими мешканці уклали окремі договори, оформлюється пільговиками самостійно.

Читайте також: Пільгові відносини: громадяни-держава

Так само і в будинках з ОСББ пільги за прямими договорами з постачальниками послуг оформлюються мешканцями самостійно, а стосовно пільг на утримання будинків - вони також здають підтверджуючі документи в бухгалтерію об'єднання. Та, в свою чергу, подає узагальнені відомості до місцевих виконавчих органів влади. Відтак «недоплата» пільговиків на утримання будинку лягає навантаженням на бюджет ОСББ аж до моменту, коли від держави на рахунок об'єднання надійде сума відшкодування за пільги мешканців.

Період затримки відшкодування у різних містах України неоднаковий — можуть перераховувати його як щомісячно (Волинська область), щоквартально (Одеська, Київська області), так і щопівроку, або й  раз на рік (Херсонська область).

Тарифи стримують пільги

Одна з причин затримок відшкодування — брак коштів на надання пільг у місцевих бюджетах, з урахуванням щорічного збільшення грошового обсягу пільг. Так, у бюджеті Києва на 2010 рік на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот була передбачена сума в 317 млн грн, у бюджеті 2011 року — вже 453 млн грн, а 2012 року — 504 млн грн.

Крім затримки у відшкодуванні пільг мешканців будинків з ОСББ, міські виконавчі органи влади нерідко ставлять відшкодування пільг у залежність від «затвердження тарифів» ОСББ в органах місцевого самоврядування (ОМС). Є ще один спосіб зменшення суми відшкодування пільг, пов'язаний із попереднім, - встановити середній по місту тариф на утримання будинків і відшкодовувати пільги лише до встановленої таким чином межі. Наприклад, у Дніпропетровську такою межею пропонувалось затвердити 1,28 грн/кв. м загальної площі.

Інші перепони на шляху ОСББ

У Мінрегіоні зауважують, що серед усіх споживачів житлово-комунальних послуг найвідповідальнішими є все ж таки об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Більшість із них і сумлінні в оплаті, і дбають про енергозбереження, і контролюють якість та обсяги наданих послуг. Однак, яка ціна цього всього позитиву, зазвичай знають тільки голови об’єднань.

Адже їм нелегко не лише через стан нашої «комуналки», а й брак професійної підготовки. Бо, по суті, більшість керівників об’єднань — це колишні лікарі, бухгалтери, військові, які премудрість управління будинків осягають лише на практиці, почасти набиваючи гулі.

Про необхідність спеціального фахового навчання для тих, хто бере на себе управління будинком, говорять давно. На практиці ж воно зводиться, в ліпшому разі, до кількагодинних семінарів, зорганізованих місцевою владою або громадськими організаціями. Втім, у деяких містах спроби організувати поглиблене навчання голів ОСББ вже були. Наприклад, у Вінниці, ще кількох містах проводили спеціальні курси, як правило, теоретичні.

Читайте також: У Черкасах з'явилися дипломовані керівники ОСББ

В «Центрі дослідження молодіжного самоврядування» наголошують, що лише створенням об’єднань завершити реформу управління  житловим фондом неможливо. Потрібна система розвитку ОСББ. «Адже в нас дотепер ще немає цілісної системи підготовки управителів чи голів ОСББ. Сусіди - білоруси нас уже випередили. У них, принаймні, є професія управителя. Ми до цього тільки доходимо», - зазначив голова правління Центру Володимир Бригілевич. Він розповів, що громадська організація, яку він очолює, разом з міжнародним фондом «Відродження» та Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробили комплексну програму підготовки голів ОСББ і працівників ЖКГ.

Пілотне її впровадження відбулося нещодавно у Львові. В ході реалізації програми, представники українських ОСББ ознайомилися з менеджментом в управлінні житловим будинком, правовим забезпеченням діяльності управителя, фінансовим управлінням діяльністю ОСББ тощо. Слухачі отримали відповідні сертифікати та посвідчення державного зразка. Організатори навчання зазначають, що головним його результатом можна вважати появу в Україні групи фахівців, які зможуть управляти будинками відповідно до принципів, методів і форм, прийнятих у країнах Європи. 

Продовження проекту відбудеться на міжнародному рівні: у 2013 році для учасників навчання запланована тижнева практика в Польщі, в управляючій компанії Краківської асоціації управителів нерухомістю.

До речі, прототипом української програми була навчальна програма польських управителів. Щоправда, у них вона розрахована на 180 годин і передбачає піврічну практику. Наша ж програма — це 72 години теоретичного навчання і лише тиждень практики.

Втім, заступник директора Департаменту житлової політики Мінрегіону Віра Радченко заспокоює. Вона зауважує, що з часом керівники ОСББ зможуть стати справжніми дипломованими фахівцями. «Нині в Україні функціонують 14,7 тисяч ОСББ. Вони охоплюють 17,5 тисяч житлових будинків. А враховуючи ще й ЖБК, це вже 25% житлового фонду. Одним із чинників, які негативно впливають на процес створення об’єднань, є зокрема брак управляючих компаній, а ще — кваліфікованих кадрів, які б керували об’єднаннями».

За матеріалами "Урядовий кур'єр", "Лівий берег"

 
Коментарі (0)