Рус Укр
ГоловнаІнтерв’юФінансування ЖКГ«Несплата громадянами за житлово-комунальні послуги може призвести до складнощів у роботі постачальників»
Новини ЖКГ
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«Несплата громадянами за житлово-комунальні послуги може призвести до складнощів у роботі постачальників»

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов про надзвичайну ситуацію, карантин та сферу житлово-комунального господарства
Як працюють підприємства житлово-комунальної сфери в  період карантину?
 
Багато з тих людей, які працюють і зазвичай не знаходяться вдома цілими днями, вже на карантині. Ми добре розуміємо, що кількість таких людей буде збільшуватись – адже швидкість розповсюдження вірусу стрімка, тож МОЗ закликає населення залишатись вдома. В таких умовах критично важливим є забезпечення населення країни необхідними послугами. Законом України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що послуги з постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами та послуга з управління багатоквартирним будинком здійснюються безперервно, крім часу перерв на проведення ремонтних і профілактичних робіт, у міжопалювальний період для систем опалення та ліквідації наслідків аварії.
 
На сьогодні всі підприємства організації та установи, що надають ці послуги, працюють в штатному режимі.
 
Чи будуть надаватися житлово-комунальні послуги в повному обсязі? Яку відповідальність несе споживач у разі несвоєчасної оплати комунальних послуг?
 
Актуальне питання, яке має кілька рівнів відповідей. Тож почнемо спочатку: чи будуть надаватися послуги в повному обсязі? – Відповідь: “Так”. 
 
Розглянемо це питання далі. Як платити за спожиті послуги в умовах карантину, коли рекомендовано знаходитись вдома? – Платити онлайн. 24 березня Мінрегіон надіслав лист на обласні та Київську міську держадміністрації щодо оплати житлово-комунальних послуг в умовах карантину, з рекомендаціями для підприємств, що надають житлово-комунальної послуги. Згідно з цим листом необхідно вжити усіх можливих заходів щодо здійснення споживачами онлайн-платежів через особисті кабінети на сайтах підприємств-виконавців послуг, управителів багатоквартирних будинків та за допомогою інших можливих і загальнодоступних сервісів.
 
Також Мінрегіон нагадує про необхідність потурбуватись про людей похилого віку і допомогти їм оплатити комунальні послуги онлайн.
 
Тепер щодо відповідальності. Уряд розуміє, що в умовах карантину та надзвичайної ситуації, яку 25 березня було запроваджено на всій території країни, багато хто не зможе вчасно та у повному обсязі оплатити комунальні платежі. Тому ми заборонили під час карантину нараховувати та стягувати неустойку (штрафи, пеню) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги. Припинення або зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України забороняється, навіть у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.
 
Проте є важлива інформація, на якій хочу наголосити. Оплата споживачами ЖКП напряму впливає на діяльність кожного підприємства галузі у населених пунктах України та надання ними життєво необхідних послуг. Враховуючи ситуацію, яка наразі склалася в Україні, та заходи, прийняті Урядом на підтримку населення, несплата громадянами за житлово-комунальні послуги може призвести до складнощів у роботі постачальників. Ми в Мінрегіоні аналізуємо дані щодо термінів та обсягів оплати і будемо вчасно про це інформувати, аби галузь працювала злагоджено.
 
Все, що зроблено зараз в країні з метою запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 та недопущення негативного впливу на здоров’я людей, має спрацювати. Так, будуть деякі складнощі, але важливо тримати під контролем всі питання та комунікувати з людьми, піднімати найбільш актуальні теми.
 
При наявній заборгованості за житлово-комунальні послуги чи можуть забрати житло?
 
Ні, примусове виселення із житла та примусове стягнення житла, що належить на праві приватної власності громадянам України, під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, заборонено.  
 
Чи можуть виселити в разі несвоєчасної оплати за житлово-комунальні послуги?
 
Громадян, які проживають у жилих приміщеннях в будинках державного, громадського житлового фонду та житлового фонду соціального призначення, не можуть примусово виселити за несвоєчасну оплату житлово-комунальних послуг.
 
У соцмережах з’являються повідомлення про відключення централізованого водопостачання в населених пунктах України. Чи можливі такі відключення?
 
Чинним законодавством чітко визначено, що послуги з централізованого водопостачання та водовідведення надаються безперервно, крім часу перерв на проведення ремонтних і профілактичних робіт або ліквідації наслідків аварії.
 
Нині підприємства водопровідно-каналізаційного господарства в регіонах і м. Києві працюють в штатному режимі. Додам, що не варто вірити всім повідомленням, що з’являються на різних інформаційних ресурсах. Є офіційні джерела, варто довіряти перш за все офіційним каналам комунікації.
 
Чим відрізняється надзвичайна ситуація від надзвичайного стану?
 
Надзвичайна ситуація – це порушення нормальних умов життєдіяльності людей на об’єктах або територіях, через аварію, катастрофу, епідемію, стихійне лихо, епізоотію, епіфітотію, велику пожежу, застосування засобів ураження, що призвели або можуть призвести до людських і матеріальних втрат, а також велике зараження людей і тварин.
 
Надзвичайна ситуація відрізняється від надзвичайного стану тим, що під час неї не обмежуються права і свободи людей. Але встановлює певні обов’язки для громадян. Зокрема, дотримуватись правил поведінки, безпеки та дій у надзвичайних ситуаціях та режимів захисту від епідемії, радіації.
 
Надзвичайний стан є особливим правовим режимом, що обмежує певні конституційні права людей та надає додаткові повноваження органам державної влади. Під час нього запроваджуються певні обмежувальні заходи для громадян та бізнесу.
 

Мінрегіон, як і інші міністерства, готовий надавати актуальну інформацію та роз’ясненя населенню щодо нових термінів та ситуацій, з якими раніше більшість українців не стикалась. 

 
Коментарі (2)
Коля Пухов
16 Травня 2020 p. 18:39
Відключення централізованого гарячого водопостачання під час епідемії та карантину - це надто небезпечно, і може призвести до збільшення кількості захворівших.
Коля Пухов
25 Червня 2020 p. 00:37
А щодо опалення взимку, то для кутових квартир будинку температура теплоносія у батареях має бути вищою, ніж для серединних квартир. Цю диференціацію і досі не запроваджено, що приводить до того, що кутові квартири взимку холодні, а серединні - перегріті.