Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББМешканців «придавило» податками
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Мешканців «придавило» податками

В особі ОСББ держава знайшла ефективний механізм, який дозволить «позбутися» від проблем застарілого житлового фонду, переклавши відповідальність за його стан на плечі ефективного власника.
При цьому, разом з активною популяризацією сучасних форм управління житлом, влада не поспішає створити економічно сприятливі умови для розвитку житлових кондомініумів. Безпосереднім доказом створення штучних перешкод з боку держави є діюча система оподаткування ОСББ.

Звідки у мешканців гроші?

ОСББ є юридичною особою, а отже, відповідно до закону, зобов'язується вести бухгалтерський облік і надавати фінансову і податкову звітність. Але при цьому об'єднання мешканців є некомерційними організаціями. Статус неприбуткових організацій кондомініуму надають самі податківці, тим не менш, у ОСББ існують основні джерела доходів, які і викликають неабиякий інтерес з боку фіскальних органів.
Читайте також: Державна епідемія ОСББ
Зокрема, «запрацювати» ОСББ як неприбуткова організація може за рахунок регулярних платежів власників всіх житлових і нежитлових приміщень будинку. Ці платежі мешканці будинку проводять за надання об'єднанням тих житлових послуг, які простіше кажучи зазвичай формують ЖЕКівську квартплату.
 
Крім того, співвласники багатоквартирного будинку перераховують кошти у спеціальні фонди, призначенням яких є акумуляція коштів згідно з рішеннями загальних зборів, наприклад, для проведення капітального або поточного ремонту будівлі, благоустрою прибудинкової території і т.д. Також, об'єднання можуть розраховувати на цільові дотації з місцевого бюджету, відшкодування з бюджету призначених мешканцям субсидій на оплату житлових послуг, а також компенсацію наданих пільг за рахунок держкоштів. При цьому, ОСББ зобов'язані виплачувати заробітну плату своїм працівникам, пенсійні та страхові внески.

Ласий шматок прибутку

Проте наріжним каменем з точки зору права є доходи, отримані в результаті ведення господарської діяльності, а саме, - здачі в оренду незадіяних приміщень будинку. В цьому випадку ОСББ сплачують податок на прибуток. При цьому прибуток визначається як сума доходів, отриманих з інших джерел, зменшена на суму витрат.
Втім, з формальної точки зору, оподаткування доходів, отриманих ОСББ від здачі в найм нежитлових приміщень, суперечить чинному Податковому Кодексу, оскільки кошти, отримані від оренди об'єднання використовують для забезпечення своїх власних потреб: виплати заробітної плати, проведення ремонтів і т.д.

Податкове навантаження

Ще одна правова колізія виникає при оплаті ОСББ податку на додану вартість. Згідно з п.185.1 Податкового Кодексу об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників з надання товарів і послуг. В кондомініумі не виникає об'єкта оподаткування, крім надання ОСББ послуг, пов'язаних знову ж із здачею приміщень в оренду. При цьому, сплата ПДВ є обов'язковою навіть для тих ОСББ, які не ведуть господарську діяльність.
 
Державна податкова служба своїм листом № 343 від 11 липня 2009 року роз'яснила, що статус неприбуткової організації не впливає на статус платника ПДВ. Незважаючи на це, питання правомірності виплат об'єднаннями цього податку залишається відкритим, оскільки, відповідно до закону «Про ПДВ», його об'єктом не є членські внески некомерційних структур.
 
Варто зазначити, що об'єднання автоматично стає платником ПДВ, у випадках, коли воно підписує договір на управлінням будинком з іншою юридичною особою, наприклад керуючою компанією. А що стосується здачі приміщень в оренду, ОСББ стає платником ПДВ тільки у випадку, якщо обсяг операцій за 20 календарних днів перевищить 300 тис. грн.
Примітно, що і розробники, і ОСББ очікували, що спірні питання оподаткування будуть врегульовані з прийняттям закону № 8474.
 
Разом з тим, прийнятий у другому читанні законопроект, не вирішує питання користолюбства податків з об'єднань. Єдине, на що зможуть розраховувати мешканці, - їм не доведеться платити податок на землю, у випадку, якщо земля під їхнім будинком, а також прибудинкова територія, передані їм в управління або у власність.
 
Втім, у результаті вступу цього документа в силу, податківці зможуть розраховувати на більший обсяг грошових надходжень, оскільки у зв'язку з обов'язковим членством в об'єднанні всіх мешканців будинку, у правління об'єднання збільшиться обсяг членських виплат.
 
Марія Цатурян, Марина Медведєва
 
Коментарі (0)