Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГМешканцям однієї багатоповерхівки ОСББ можуть встановлювати різні тарифи
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Мешканцям однієї багатоповерхівки ОСББ можуть встановлювати різні тарифи

Різним жителям багатоповерхівок дозволили нараховувати різні комунальні платежі за обслуговування будинків та прибудинкової території

Різним жителям багатоповерхівок дозволили нараховувати різні комунальні платежі за обслуговування будинків та прибудинкової території.

Відповідну правову позицію видала Велика палата Верховного суду в ході розгляду справи №910 / 6471/18. Рішення по тарифам приймаються об'єднаннями співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), їх не потрібно узгоджувати з урядом або міською владою. Все на розсуд мешканців і керуючих.

"Визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків та платежів співвласників будинку відноситься до виключної компетенції загальних зборів співвласників відповідно до положень частини дев'ятої статті 10 закону № 2866-III, частини другої статті 12 закону № 417-VIII і по законодавчо встановленим порядком голосування на зборах об'єднання співвласників багатоквартирного будинку ", - йдеться у висновку БП-ВС.

Зовсім необов'язково, щоб комунальні тарифи були єдиними для всіх мешканців однієї і тієї ж багатоповерхівки. Суперечка у справі №910 / 6471/18 стосувався саме цього факту: ОСББ встановило різні тарифи для користувачів житлових і нежитлових приміщень (7 грн і 7,4 грн за квадратний метр, відповідно). З комерсантів, які орендують перший поверх будівлі, захотіли брати більше.

"Однак Верховний суд видав чіткий висновок на користь ОСББ, ухваливши, що тільки об'єднання вирішувати, які тарифи встановлювати. Вони можуть бути різними для житлових і нежитлових приміщень, що може бути навіть логічно: наприклад, у тих же магазинчиків на перших поверхах будівель більше відвідувачів , тому за ними доводиться більше прибирати територію. та й їх сміття потрібно частіше вивозити ", - сказав правозахисник.

Він уточнив, що комунальні тарифи можуть бути різними не тільки з нежитловими приміщеннями. Вони можуть різнитися навіть квартирах одного і того ж будівлі.

"Чинне законодавство не забороняє встановлювати різну плату за комунальні послуги навіть для квартир одного будинку. Вартість може відрізнятися в залежності від поверху. І такі випадки вже є. Перші поверхи, наприклад, платять менше, оскільки на їх опалення йде менше ресурсу, більш високі - більше. Буває, що на одну і ту ж багатоповерхівку встановлюється по 3-4 тарифу. що, як показала позиція БП-ВС, що не забороняється чинним законодавством ", - зазначив той же правозахисник.

У той же час юристи запевняють, що це не означає, що мешканці будинків повинні безапеляційно підкорятися будь-якого тарифного рішенням ОСББ. Згідно з чинним законодавством, люди мають право вимагати від правління ОСББ структуру розрахунку тарифу по обслуговуванню багатоповерхівки. Їм не мають права відмовити в наданні цієї інформації.

"Тарифи повинні бути до чогось прив'язані і коректно розраховані. Вони повинні бути економічно обґрунтованим. Тобто, скільки об'єднання мешканців отримало за платіжками, стільки і має витратити на утримання будинку. ОСББ - неприбуткова організація, вона не має права заробляти прибуток на своїй діяльності. Хоча такі випадки теж зустрічаються, після чого перелякані голови об'єднань вдаються в паніці до юристів - "кошмар, на мене відкрили кримінальну справу, через те, що дізналися, що я розмістив гроші ОСББ на депозит" (такі випадки в кривает після закриття банків, коли кошти не можна було повернути). Тому потрібно пам'ятати, що тариф повинен бути правильно розрахований з прикидкой на обслуговування багатоповерхівки, а не на прибуток. Потрібно завжди намагатися спокійно, відштовхуючись від економіки процесу, мирно домовитися з правлінням житлового об'єднання " , - підкреслив у бесіді зі ЗМІ фахівець.

"У 2019 комунальних суперечок і позовів в судах стало помітно більше. Чим активніше росли тарифи і нарощувалися заборгованості по ЖКГ - тим більше ставало судових процесів. Навряд чи ситуація змінитися найближчим часом. Особливо, якщо комунальні служби і підприємства продовжать нараховувати людям надзвичайні платіжки , і не завжди представляти якісний сервіс при цьому ", - спрогнозував юрист Ростислав Кравець.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
18 Січня 2020 p. 23:44
Раніше усі компослуги сплачувались однією платіжкою. Потім придумали так звану "комісію" (споживач повинен внести додаткову плату при сплаті за компослугу), і одну платіжку розділи на шість платіжок ( посортували по видам компослуг). Спочатку це шахраювання не дуже обурило споживачів - нікому тоді навіть у голову не прийшло, що тепер прийдеться платити чималу "комісію" окремо за кожну платіжку. А потім , через деякий час, вже розділені платіжки знову поділили кожну принамні на дві - таким чином "комісія" зросла ще у 2 рази....