Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоКредити на житло: у кого є шанс на послаблення зобов'язань
Новини ЖКГ
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Кредити на житло: у кого є шанс на послаблення зобов'язань

Уряд запропонував парламенту дозволити реструктуризацію валютних кредитів для позичальників, які взяли гроші під придбання житла. Однак, скористатися умовами цієї пропозиції зможуть одиниці із боржників.

На початку лютого у Верховну Раду уряд вніс проект Закону (№4004) про реструктуризацію валютних кредитів для позичальників, які взяли гроші під придбання житла.

За задумом Кабінету Міністрів, для того, щоб боржник банку зміг реструктуризувати свої борги, вони повинні відповідати деяким умовам, визначеним у законопроекті:
- загальна сума заборгованості за договором про іпотечне кредитування, включаючи заборгованість по основній сумі кредиту, відсотками, визначеними виплатами, комісіями станом на 1 січня 2015 року, повинна бути не більше 2,5 млн грн згідно з офіційним курсом НБУ, і термін повернення якої станом на 1 січня 2014 року не настав;
- валютний кредит був отриманий з метою придбання єдиного житла або майнових прав на єдине житло, яке передане в забезпечення виконання зобов'язань за договором видачі іпотечного кредиту в іноземній валюті, або для купівлі земельної ділянки з цільовим призначенням для будівництва житлового будинку, який є або стане в майбутньому єдиним житлом боржника;
- станом на 1 січня 2014 року відсутня прострочена заборгованість за договором про видачу кредиту в іноземній валюті або така прострочена заборгованість погашена на момент реструктуризації.
 
Іншими словами, скористатися умовами цього законопроекту зможуть одиниці боржників. У той час, коли в Україні відсутністю боргу можуть похвалитися тільки найщасливіші люди, яким, по суті, реструктуризація і не потрібна. Саме їм проект дозволить заощадити. Законодавці не передбачили варіанти виходу з важкої життєвої ситуації найбільш масової категорії банківських боржників неплатників кредиток, кидаючи їх напризволяще.
 
Отже, якщо позичальникові все ж пощастило, і він відповідає вище викладеним вимогам, то в такому разі за заявою про реструктуризацію банк буде зобов'язаний провести таку реструктуризацію.
 
Згідно з текстом законопроекту, заборгованість за іпотечним договором планується перераховувати за офіційним курсом НБУ гривні до іноземної валюти на день проведення реструктуризації.
 
На різницю між сумою боргу та сумою прощення боргу за кредитом, банк встановлює фіксовану процентну ставку в розмірі не більшому, ніж зазначений у договорі про отримання іпотечного кредиту на момент його видачі і не підвищує його протягом трьох років з дати проведення реструктуризації. Після закінчення трирічного терміну після дати реструктуризації, банк встановлює процентну ставку на рівні українського індексу ставок за депозитами фізосіб у гривні для депозитів на 12 місяців і плюс 3%, розрахованого на дату зміни процентної ставки, з правом перегляду один раз на рік у зв'язку зі зміною українського індексу ставок.
 
На суму вибачення за кредитом, банк встановлює фіксовану процентну ставку в розмірі 0,01% річних, нараховані відсотки підлягають сплаті позичальником в кінці строку дії нового кредитного договору разовим платежем.
 
Після проведення реструктуризації та за умови своєчасної оплати своїх боргів за новим договором, банк зобов'язаний пробачити не менше 25%, реструктуризованої заборгованості, у випадку, якщо забезпеченням за кредитним договором є єдине житло, якщо предметом забезпечення стало єдине соціальне житло, то банк зобов'язаний пробачити не менше 50% реструктуризованої заборгованості.
 
Після проведення реструктуризації та за умови своєчасної оплати своїх боргів за новим договором, банк зобов'язаний пробачити не менше 50% реструктуризованої заборгованості у випадку, якщо забезпеченням за кредитним договором є єдине житло і боржник є учасником бойових дій або належить до окремих категорій громадян, яким держава забезпечує додаткову підтримку, якщо предметом забезпечення стало єдине соціальне житло, то банк зобов'язаний пробачити не менше 70% реструктуризованої заборгованості.
 
 
У тому випадку, якщо боржник учасник бойових дій, який отримав інвалідність першої групи через поранення, контузію, покалічився, отримав захворювання або інвалідність після звільнення з військової служби у зв'язку з його безпосередньою участю в АТО, банк повинен пробачити 80% реструктуризованої заборгованості, якщо забезпеченням є єдине житло або 100% у випадку, якщо забезпеченням є єдине соціальне житло. За таким же принципом відбувається реструктуризація боргу в тому випадку, якщо позичальником виступає чоловік або дружина учасника бойових дій, який отримав інвалідність першої групи у зв'язку з участю в АТО.
 
Спадкоємці позичальників учасників бойових дій, загиблих під час виконання обов'язків військової служби або загиблих унаслідок отриманих поранень, банк зобов'язаний пробачити 100% боргів по кредиту, позичальником за яким є чоловік або дружина учасника бойових дій, який загинув.
 
Банк за погодженням сторін має право провести реструктуризацію боргу в іноземній валюті за курсом, нижчим, ніж офіційний курс гривні до іноземної валюти на дату проведення реструктуризації. Також банк може самостійно зменшити, в межах трирічного терміну, процентну ставку, вказавши її в меншому розмірі, ніж зазначено в договорі. Після закінчення трирічного терміну встановлення процентної ставки за кредитним договором на рівні, нижчому, ніж розмір українського індексу ставок за депозитами фізосіб у гривні (для депозитів на 12 місяців) плюс 3%, розрахованого на дату зміни процентної ставки, з правом перегляду процентної ставки один раз на рік до повного погашення боргових зобов'язань за кредитами у зв'язку зі зміною розміру індексу ставок за депозитами фізосіб у гривні.
 
Законопроектом також передбачено право банку щодо зміни форми погашення кредиту, включаючи збільшення терміну кредитування.
 
У тому випадку, якщо боржник за новим кредитним договором своєчасно сплачував платежі, то банк протягом 30 днів після закінчення строку дії договору зобов'язаний анулювати борг у розмірі визначеному відповідної категорії позичальника та забезпечення по кредиту.
 
Якщо в позичальника виникають труднощі в оплаті нового кредиту на термін більше тридцяти днів, то банк в односторонньому порядку має право відмовити в прощенні частини боргу. Також він може змінити пом'якшені умови надання кредиту позичальнику і привести ці умови у вигляд, рекомендований даним законопроектом.
 
Дуже важливим тут є те, що банк в принципі має право за іпотечними договорами з позичальниками, які не відповідають умовам даного договору, запропонувати будь-які інші умови реструктуризації, що суттєво може змінити життя боржникам.
 
Іншими словами, законодавець дав на відкуп банкам можливість врегулювання боргів з позичальниками в індивідуальному порядку. Вважається, що найбільш успішні з переговорників отримають можливість врегулювати свої борги з найбільш мінімальними втратами для себе, теоретично боржник може домовитися з банком про виплати своїх боргів з мінімальними щомісячними платежами, і мінімальною залишковою сумою боргу.
 
 
Коментарі (0)