Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББ«Комунальна мафія» в дії
Новини ЖКГ
02 Травня 2024 p.
01 Травня 2024 p.
30 Квітня 2024 p.
26 Квітня 2024 p.
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

«Комунальна мафія» в дії

Відсутність взаєморозуміння між ОСББ та підприємствами ЖКГ – є результатом відсутності в країні дієвих механізмів регулювання. Ця історія є наслідком законодавчого та монопольного безладу.
Ця історія про те, як природні монополії намагаються «заробити» на українцях, що створили в своїх багатоквартирних будинках житлові об’єднання. Отже, місто Луцьк, головні «герої» - «Луцьктепло», а розслідували їхню діяльність кореспонденти видання «Комунальний патруль».
 
Бандитські 90-ті роки тепер вже минулого століття гучно відстріляли. На дворі нове, цивілізоване 21 сторіччя. З ним прийшла і нова, «цивілізована» комунальна «мафія». Вона робить свою справу не з допомогою кулаків та револьвера. На поміч – закон і кваліфіковані юристи. А ще лучани, які втратили пильність. Ганяти «понти» - справа звична, а «лохи» завжди будуть. Однак, «розвести» народ на гроші виявилось не так вже й просто.
 
12 лютого, 18.30. Сутеніє. У дворі крик та штовханина, як в легендарні «бандитські» 90-ті. Це мешканці багатоквартирного будинку на Карпенка-Карого 9 влаштували збори. Запросили працівників ДКП «Луцьктепло», щоб пояснили громадянам, чому вони повинні платити за загальним тарифом, а не за показами теплового лічильника.
 
Як виявляється, рахунок за теплопостачання власної оселі може стати неабияким сюрпризом. Люди були шоковані, коли в лютому дізналися скільки коштує спожите тепло в січні. Громада ніяк не могла збагнути: звідки в «Луцьктепло» «намалювали» такі цифри? Тож почали брати комунальну установу штурмом. В результаті – збори перетворились на колективний скандал. «Комунальний патруль» вирішив розібратися, чия правда.

Як би ненароком…зламали пломбу

Вся ця історія нагадує класичний детектив. Почалося з того, що Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) на вулиці Карпенка-Карого 9 підготувалося до опалювального сезону. Заздалегідь перевірили лічильник теплової енергії і навіть отримали свідоцтво від «Волиньстандартметрологія», яке підтверджує справність обчислювального приладу. З жовтня по січень люди користувалися теплом і біди не знали. Раптом, 23 січня працівники «Луцьктепла» прийшли зняти показники та перевірити роботу лічильника. Під час огляду з’ясувалося: дріт на якому закріплена пломба пошкоджений.
 
Як пояснює голова ОСББ Анатолій Каліщук пломбу на лічильнику зірвали самі ж працівники «Луцьктепла», так, ненароком, коли перевіряли справність приладу. І одразу звернули все звернули на голову ОСББ, мовляв, хотіли надурити комунальну установу і недоплатити за використане тепло.
 
«Луцьктепло» хоче заробити на нас гроші, які необхідні для їхніх потреб. Жовтень, листопад, грудень – ніхто нічого нам не казав. Вони прийшли 23 січня перевірити прилади обліку. Прийшли, подивилися, сказали що все добре, ніяких претензій не має. При виході, Юрій Віталійович (працівник ДКП «Луцьктепла» - авт.) бере лівою рукою вверх і вниз підняв того дрота, де був опломбований лічильник. Той дріт у нього в руках і обірвавсь. Він так зразу: о, проволка обірвана і давай фотографувати зразу! Я йому кажу: Юра, то ти проволку обірвав, вона ж у тебе в руках обірвалася. Вони те все перепломбували і забралися пішли»,- пояснює ситуацію голова ОСББ Анатолій Каліщук.
 
Працівники ДКП «Луцьктепла» посварили керівника об’єднання і склали акт. Розповіли, що все відбулося згідно чинного законодавства. «Чому взагалі виникла перевірка? В результаті аналізу споживання в цьому будинку було виявлено неймовірне малу кількість використання тепла, ніж звичайно. В січні було нараховано 1,46 грн. за метр квадратний. Тому ми провели перевірку цього лічильника. Є підозра, що датчик термопари зміщувався відносно свого положення. Лічильник звісно нараховував менше тепла. А значить пломба була пошкоджена», - коментує ситуацію юрист «Луцьктепла» Вячеслав Наумчук.
Анатолій Каліщук все заперечує. Каже, з нього особисто і з мешканців будинку просто знущаються. Зі слів чоловіка, в ДКП «Луцьктепло» очікували, що «робити кіпіш» ніхто не буде, мовляв, люди мовчки заплатять і на тому крапка.
 
«З «Луцьктепла» подали на комісію в Луцьку міську раду заяву. Там я пояснив ситуацію і Луцька міська рада відхилила ту заяву. Я того акта не бачив, і про той акт ніхто мову не вів. За акт мені сказали в Луцькій міській раді під час комісії, що він є складений і мною не підписаний. Вони («Луцьктепло» - авт.) всіх обманули, сказали що я акт відмовився підписати», скаржиться на свавілля комунальників Анатолій Каліщук.
 
Слова голови ОСББ підтверджує бухгалтер об’єднання Людмила Романюк. «23 січня прийшли працівники «Луцьктепла», не представились, спустилися в підвал разом з головою, щось там перевіряли. Що будуть складати акт – нікому нічого не сказали. Ми той акт не бачили. А дізнались про нього тоді, коли я понесла показники лічильника «Горинь» в «Луцьктепло», в 308 кабінет. Там, мені повідомили що ці покази не приймаються до розрахунку оплати за січень місяць. Я почала вимагати пояснень, на підставі чого вони не хочуть брати в мене показники лічильника. Тоді мені сказали, що склали акт і зробили знімки, але голова той акт підписати відмовився»,- пояснила жінка.

Платити відмовляємося!

Ще одна деталь: 23 січня лічильник одразу наново опломбували, втім нараховувати плату за тепло ДКП «Луцьктепло» продовжує не за показами техзасобу, а за середнім минулорічним тарифом. Зі слів голови ОСББ Анатолія Каліщука - з людей ДКП «Луцьктепло» має намір зірвати «куш», зі 144 квартир – від 300 до 1000 гривень. Тобто той, хто має пільги на розсуд комунальників заплатить 300-350 гривень. А в кого пільг не має – можуть нарахувати боргу від 500 до 1000 гривень.
 
«Люди уперлися: чому пішли такі нарахування боргу за жовтень, за листопад, грудень, січень, лютий аж в березні місяці? Де була адміністрація «Луцьктепла» весь цей час? Чому не прийшла раніше, якщо вони бачили що робиться щось не так? У нас є ручне управління температурою опалення. Коли температура висока – ми «скидаємо». Зимою ми проходило через лічильник 26 кубів за годину, то зараз проходить 1,33 – 2 куби теплої води за годину. Перевіряли хронометраж їхні представники, і переконалися в тому що нічого у нас не має. Вони просто запланували «здерти» з людей гроші.Це майже 100 тисяч гривень з усього будинку! Це прекрасно для посередницької організації як «Луцьктепло!» - обурюється Анатолій Каліщук.
 
Представники ДКП «Луцьктепла» доводять своє – пломбу зірвали мешканці, тож платити доведеться повну вартість і за загальним тарифом. «Це все було зафіксовано, є фотографії зірваної пломби. Відповідно після цього лічильник був препломбований, а нарахування зросли більше ніж у 2 рази. Хоча температура в лютому була значно вища. Якби лічильник працював правильно, нарахування мали б зменшитись, а не збільшитись», - констатує юрист «Луцьктепла» Вячеслав Наумчук.
 
Зі слів комунальників, голова ОСББ Анатолій Каліщук постійно нехтував своїми обов’язками, що і призвело до появи боргу. «Було надано лист голові ОСББ щоб він провів позачергову перевірку цього датчика і згідно правил користування завів журнал, куди щоденно потрібно було записувати результати обліку показників лічильника. Голова ОСББ вимогу проігнорував. Згідно договору, який укладений між «Луцьктепло» та ОСББ, при неправильній експлуатації приладів обліку нарахування проводиться за нормативами споживання. Їх було перераховано, людей зобов’язали сплатити за ту теплову енергію, яка була недоплачена. Зрозуміло, що людям це не подобається. Це нікому не сподобається, але ситуація була спровокована головою ОСББ»,- резюмував юрист .
 
Анатолій Каліщук звинувачення юриста ДКП «Луцьктепло» спростовує. Каже, журнал обліку показів лічильника ведеться з 2000 року і демонструє документ всім присутнім.
«Журнал був заведений ще в 2000 році. Вони почали говорити що у нас журналу взагалі немає, але я показав журнал перевіряючому. І сьогодні показав що він правильно ведеться, підшитий і є всі печатки в цьому журналі. Він ведеться з дня установки цього лічильника. Вони подивились, подумали, сказали що показники треба записувати кожен день, ну ми записували кожен тиждень, щопонеділка», - аргументує голова ОСББ Анатолій Каліщук.
 
До емоційної розмови комунальників і голови ОСББ постійно втручалися мешканці будинку на Карпенка-Карого, та вимагали у комунальників надати фото докази зірваної пломби. Втім, ні юрист «Луцьктепла» Вячеслав Наумчук, ні начальник комерційного відділу по розрахунках населення Ірина Лупікова, яка теж була присутня на зборах  так і не змогли показати під час жвавого обговорення на вимогу мешканців і журналістів важливих «доказів» - фото зірваної пломби. Мовляв, так поспішали «на сходку» до мешканців, що фотофакти і складений акт «забули».
 
Пояснити усно ситуацію, що склалася журналісту «Комунального патруля» Ірина Лупікова відмовилась. Тицьнула до рук таку собі «цидулку» без вихідного номера та інших реквізитів ДКП «Луцьктепло», мовляв читайте там все написано.
 
Люди що проживають в будинку № 9 на Карпенка-Карого свавіллям ДКП «Луцьктепло» обурені. Мешканка Катерина на коментар погодилась, але просила прізвище не називати. «Минулого року зима була дуже холодна. 600 гривень ми платили лише раз, за один найхолодніший місяць. Це була найбільша сума, яку ми коли-небудь сплачували за опалення. Але ж не 1000 гривень! Особисто мені працівники «Луцьктепло» пояснили що в мене насправді не має пільги, відповідно у мене виникла заборгованість. Я плачу щомісяця і точно знаю, що заборгованості у мене не має. Я їм про це сказала. А вони мені у трубку кажуть: «Ну то ідіть до свого предсєдатєля! Так минулого ж року була зима холодна, а цього року тепла. Чому я повинна сплачувати за тепло по минулорічному тарифу?», - скаржиться жінка.

Говорили-балакали…

Щоб якось владнати ситуацію, голова ОСББ 28 лютого надіслав в ДКП «Луцьктепло» лист з вимогою провести перерахунок використаної теплоенергії згідно встановленої вартості однієї гігакалорії. Якщо вимогу мешканців буде проігноровано – пригрозив поскаржитись на ДКП «Луцьктепло» в прокуратуру.
 
Прокурорська перевірка в плани комунальників не входила, тому сторони вирішили владнати ситуацію мирно. Під час зборів постановили: здати лічильниик на повірку в ДП «Волиньстандартметрологія». Висновок не забарився – свідоцтво датоване 14 березня 2014 року підтверджує, що теплолічильник «Горинь» справний і може надалі виконувати свої функції.
 
На підставі висновку ДП «Волиньстандартметрології» мешканці мають намір вимагати в ДКП «Луцьктепло» перерахунку. Обіцяють, якщо їх вимогу проігнорують і надалі будуть нараховувати «космічні» суми за тепло – подадуть позов до суду.

А тим часом…

З власних джерел «Комунальному патрулю» стало відомо, що «комунальний рекет» набирає обороті. Не так давно, точнісінько така ж сама проблема виникла на Соборності 42а. Зі слів мешканця будинку, який захотів залишитись невідомим, працівники «Луцьктепла» під час перевірок встановлених теплолічильників поводять себе дуже нахабно: відмовляються представитись, показати свої документи. На Соборності 42а комунальники також власноруч зірвали пломбу,а потім мешканцям нарахували захмарну плату за тепло. Втім, де сіли, там і злізли. Як виявилося згодом, серед мешканців будинку є працівники владних структур, яким вдалося з’ясувати істину і поставити на місце недолугих «рекетирів». Після проведеного перерахунку теплоенергії справу «зам’яли».
 
Коментарі (1)
I am2
21 Березня 2014 p. 18:11
Это та мафия о которой Татьяна Монтян все время говорит или это новое ОПГ?