Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЗаконодавствоДепутати хочуть внести зміни в наданні ЖКП: експерти наполягають на доопрацюванні законопроєкту
Новини ЖКГ
26 Квітня 2024 p.
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Депутати хочуть внести зміни в наданні ЖКП: експерти наполягають на доопрацюванні законопроєкту

Експерти звернулись до народних депутатів України з проханням терміново врегулювати питання безпеки газопостачання для громадян України та доопрацювати законопроєкт
На початку листопаду в Верховній Раді України було зареєстровано законопроєкт за №2458 “Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг”. 
 
Розглянути законопроєкт просить представник уряду у Верховній Раді Олена Шуляк. 
 
Вона вважає, що на законодавчому рівні немає механізму, який застосовується при зміні цін на енергоносії.
 
«Ми просимо включити до порядку денного законопроєкт №2458. Це проєкт закону про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг. На сьогодні на законодавчому рівні не передбачена можливість укладання публічних договорів та немає механізму, який застосовується при зміні цін на енергоносії», — сказала Олена Шуляк.
 
Згідно з пояснювальною запискою, він начебто покликаний спростити укладення договорів про надання комунальних послуг за новим Законом “Про житлово-комунальні послуги” та розв’язати конфліктну ситуацію довкола технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання.
 
Але, якщо детальніше ознайомитися із текстом документу, то реалізація окреслених завдань виглядає малоймовірною. 
 
У зв'язку з цим, Громадянська мережа ОПОРА​, звернулась до народних депутатів України з проханням терміново врегулювати питання безпеки газопостачання для громадян України.
 
Текст звернення: 
 
☑️ Згідно з пояснювальною запискою, законопроєктт покликаний спростити укладення договорів про надання комунальних послуг за новим Законом “Про житлово-комунальні послуги” та розв’язати конфліктну ситуацію довкола технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Зазначені проблеми на сьогодні є досить гострими і дійсно потребують врегулювання.
 
☑️ Однак, звертаємо вашу увагу, що реалізація окреслених завдань у законопроєкті виглядає малоймовірною. Насамперед, він не розв’язує конфліктної ситуації щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків, а заганяє її в глухий кут. Адже співвласники багатоквартирних будинків ставляться в нерівні умови залежно від обраної форми управління, а запропоновані зміни фактично демотивують співвласників створювати ОСББ чи обирати управителів.
 
☑️ Окрім того, через некоректність формулювань у проєкті Закону запропоновані норми взагалі не зможуть бути реалізовані на практиці.
 
Тому закликаємо вас терміново доопрацювати законопроєкт з урахуванням пропозицій від громадськості задля безпечного проживання громадян України у газифікованих будинках.
 
При доопрацюванні врахувати наступне:
 
▪️визначити в статті 19 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, що, незалежно від форми управління багатоквартирним будинком, обов’язок з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в силу закону лежить на операторі газорозподільної системи, та що для здійснення такого технічного обслуговування не вимагається укладання договору між таким оператором та ОСББ, управителем чи будь-якою “уповноваженою особою” співвласників багатоквартирного будинку,
 
▪️визначити в статті 19 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, що співвласники багатоквартирного будинку виключно за власним добровільним спільним рішенням мають право залучити інших суб’єктів до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання,
 
▪️відмовитися від пропозиції законопроєкту щодо зміни структури моделей організації договірних відносин, визначених статтею 14 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, зокрема - відмовитися від запровадження як окремого виду “індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем”,
 
▪️більш докладно описати механізм укладення публічних договорів про надання комунальних послуг через механізм “публічної оферти”, зокрема: узгодити його із загальним порядком укладення договорів, передбаченим ст.13 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, та залишити можливість укладання відповідної категорії договорів з ініціативи споживача в загальному порядку, визначити способи акцепту споживачами публічної оферти (пропозиції) виконавця комунальної послуги, врегулювати питання укладання договорів у новобудовах та питання чинності договорів у разі зміни власника нерухомого майна, усунути інші прогалини в описі процедури укладання договорів.
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
03 Грудня 2019 p. 20:30
Замість тепла - схеми теплопостачання і лічильники тепла - це вже реалізовано. ------------------------------Тепер намічається замість газопостачання "врегулювати питання безпеки газопостачання для громадян України".
Коля Пухов
06 Грудня 2019 p. 23:44
Загальнобудинкові   лічильники   газу   заважають   олігархам  обкрадати населення.  Не  будь  лічильника,   зараз би   ті  монополісти  , збільшивши нормативи, накинули б на будинок вдвічи більше кубів, ніж    насправді   використовується ...--------------------------------А  ті мешканці, які думають,  що   спалюють  вдома   мало газу ( і тому б хотіли індивідуальний лічильник) , як правило , на своїй роботі для своїх особистих потреб спалюють величезну кількість електроенергії, за яку не платять ні копійки...То нехай хоч за газ платять нарівні з усіма.