Рус Укр
ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГ Субсидії на оплату ЖКП «підкошують» діяльність ОСББ
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Субсидії на оплату ЖКП «підкошують» діяльність ОСББ

При владі заявляють, що спрощений механізм надання субсидій запрацював – наразі кожен третій українець отримує компенсацію на оплату ЖКП. Однак, це стало непосильним тягарем для ОСББ – держава місяцями забуває відшкодовувати їм відповідні витрати.

В Україні практично кожен третій громадянин отримує пряму фінансову допомогу від держави на оплату житлово-комунальних послуг. Таку заяву кілька тижнів тому зробив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

«Усі страхи, які були ще півроку тому з приводу того, що субсидію неможливо оформити або що цей механізм не буде працювати, виявилися політичною брехнею. Практично кожен третій громадянин країни отримує пряму фінансову допомогу від держави», - зазначив глава Кабміну.
 
Його слова підкріплюють дані Державної служби статистики. Згідно з інформацією Держстату, продовж 2015 року за субсидіями для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг звернулося 5,9 млн домогосподарств. «Що у 3,5 рази більше, аніж за відповідний період 2014 року» - підкреслюється у повідомленні. 5,4 мільйонам з них (91,1% від загальної кількості) державну допомогу на оплату ЖКП було призначено.
 
Це доводить, що оформити субсидію на оплату житлово-комунальних послуг стало простіше, втім, чи дійсно кожен третій громадянин країни отримує пряму фінансову допомогу від держави?! – питання суперечне. Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків б’ють на сполох – держава вже декілька місяців не відшкодовує витрати на пільги та субсидії.
 
«У багатоквартирних будинках, в яких створено ОСББ, проживають громадяни, які користуються пільгами та субсидіями на оплату житлово-комунальних послуг. Виконуючи соціальні зобов’язання держави, ОСББ щомісячно зменшують суму нарахувань таким громадянам на суму призначених їм пільг і субсидій та надають відповідні відомості для відшкодування Управлінню соціального захисту населення державних адміністрацій, а відшкодування не отримують» - зазначає член Національної ради з питань функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків при Кабінеті Міністрів Роман Гученко.
 
Так, до прикладу ОСББ «Кіровське» (м. Суми) держава не відшкодувала витрати на пільги та субсидії за 3 місяці. Станом на 1 січня 2016 року заборгованість держави перед організацією становить 75,43 тис. грн. При цьому загальна заборгованість держави перед обслуговуючими організаціями та ОСББ у Сумах складає 72,6 млн грн.
 
ОСББ «Освіта» (м. Тернопіль) держава станом на 1 січня 2016 року боргує 35,36 тис. грн. відшкодувань на пільги та субсидії (за 3 місяці). Загальна заборгованість держави перед обслуговуючими організаціями та ОСББ у Тернополі складає 6,26 млн грн.
 
Асоціація ОСББ «Оберіг» (м. Львів) не отримала від держави станом на 1 січня 56,36 тис. грн. відшкодувань на пільги та субсидії (за 2 місяці). Загальна заборгованість держави перед обслуговуючими організаціями та ОСББ у Львові становить 89 млн грн.
 
І подібних прикладів безліч.
 
За словами Романа Гученко, такий стан речей позбавляє ОСББ можливості виконувати кошторис, затверджений загальними зборами, та належним чином утримувати їхні будинки, своєчасно сплачувати податки по заробітній платі і саму заробітну плату працівникам, проводити розрахунки з обслуговуючими організаціями, в тому числі за електроенергію, що використовується для загально-будинкових потреб.
 
 
Зауважимо, ОСББ є неприбутковими організаціями і не мають джерел коштів для погашення «касових розривів», зумовлених несвоєчасним виконанням державою своїх зобов’язань із відшкодування пільг і субсидій мешканцям багатоквартирних будинків, у яких створено ОСББ.
 
Тож, виходить, що на папері держава надає субсидії громадянам і вони її навіть отримують, однак подекуди не за державний рахунок, а коштом таких же громадян. 
 
Представники ОСББ підкреслюють, що невиплата державою відшкодування на пільги та субсидії мешканцям багатоквартирних будинків, у яких створено ОСББ, є порушенням вимог Порядку фінансування видатків місцевих бюджетів на здійснення заходів із виконання державних програм соціального захисту населення за рахунок субвенцій із державного бюджету (затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 4 березня 2002 року №256) щодо строків розрахунків, в тому числі 5-денного строку розрахунків із постачальниками послуг, встановленого п.8 зазначеного Порядку.
 
Ними вже написані звернення як до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка,  Віце-прем’єр-міністра Геннадія Зубка, Міністра соціальної політики Павла Розенка, Міністра фінансів Наталії Яресько, так і до народних обранців, зокрема заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альони Бабак. Однак, поки жодної реакції на них не було.
 
 
На місцевому рівні, за словами  Романа Гученко, було дано відписку, що на відшкодування ОСББ пільг і субсидій бракує коштів.
 
Катерина Ляшевська
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
30 Січня 2016 p. 21:33
Справа в тому, що субсидія зараз не призначається взагалі нікому , тобто жоден споживач, якому в платіжці була написана субсидія , немає офіційного підтверджувального документу на цю написану субсидію. Раніше такий документ видавав на півроку вперед собес при призначенні субсидії. Тепер у зв"язку із "спрощеним" порядком, якщо в платіжці за попередній місяць була написана субсидія, то це зовсім не означає, що ця субсидія буде записана і в наступній платіжці.