Рус Укр
ГоловнаПублікаціїТеплоенергетика Як забезпечити енергоефективність системи опалення
Новини ЖКГ
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Як забезпечити енергоефективність системи опалення

У зв'язку з підвищенням тарифів на комунальні послуги вітчизняний житловий фонд потребує модернізації існуючих систем опалення. Як забезпечити енергоефективність систем? - розповідають експерти.

Ні для кого не секрет, що левова частка житлових будинків в Україні оснащена морально застарілими однотрубними системами опалення, експлуатація яких не лише не забезпечує комфортну температуру у всіх приміщеннях будівлі, але і призводить до перевитрат енергії. Саме тому в нашій країні на опалення, вентиляцію і гаряче водопостачання будинків витрачається близько 40% паливно-енергетичних ресурсів, що в кілька разів перевищує показники передових країн світу з аналогічним кліматом. Причому велика частина енергії витрачається на опалення. Думаю, не варто говорити про те, що така ситуація не може тривати вічно, адже, при незмінному зростанні вартості енергоресурсів, в бюджеті кожної сім'ї частка витрат на опалення буде лише йти вгору! 

Часто можна почути заклики до утеплення зовнішніх стін, під'їздів і горищ, а також заміну старих вікон на нові - енергозберігаючі. Необхідність цих заходів важко (та й безглуздо) оскаржувати. Проте утеплення не дає енергозберігаючого ефекту. 
 
 
Для забезпечення енергоефективності існуючої системи опалення необхідно, по-перше, оснастити кожен опалювальний прилад радіаторним терморегулятором. Це дозволить користувачам встановити комфортну температуру в кожному приміщенні. Ви повинні розуміти, що економія витрат на опалення зовсім не означає, що в приміщенні буде холодно! До прикладу, терморегулятори Danfoss економлять енергію та забезпечують високий рівень комфорту в приміщенні. При цьому питоме споживання енергії знижується за рахунок того, що в будинку більше не буде необґрунтовано перегрітих приміщень! 
 
По-друге, у розгалужених системах опалення багатоквартирних житлових будинків для підвищення енергоефективності системи та забезпечення оптимальних умов робота терморегуляторів є обов'язковою умовою проведення другого заходу - автоматичного гідравлічного балансування системи. Для цього в однотрубних системах використовують автоматичні клапани, які обмежують максимальні витрати теплоносія, а в двотрубних системах - регулятори перепаду тиску, завдяки яким розгалужена система опалення перетворюється в сукупність незалежних один від одного підсистем (стояків або відгалужень), в кожній з яких будуть забезпечуватися свої розрахункові параметри (перепад тиску і витрати).
 
Ці заходи дозволять знизити споживання енергії від 20 до 46%.
 
При виборі терморегуляторів і балансувальних клапанів для термомодернізації існуючої системи опалення необхідно подумати й про термін їхньої окупності та економічний ефект від використання описаного устаткування протягом усього терміну експлуатації. 
 
 
Примітно, обладнання Danfoss має унікальні технічні характеристики, котрі значно перевершують вимоги норм європейських стандартів, а його надійність підтверджена багаторічною експлуатацією не лише в європейських державах, але і в Україні. Спираючись на європейський досвід, можемо констатувати, що енергоефективне обладнання Danfoss окупається вже через 1-2 опалювальних сезони, при розрахунковому терміні експлуатації понад 20 років! В Україні період окупності дещо вищий, але він неухильно знижується, оскільки опалення стає з кожним роком все більш і більш дорожчою комунальною послугою. Висновок експертів однозначний: модернізація існуючих систем необхідна і безальтернативна.
 
Андрій Берестян
 
Коментарі (3)
Terror6
15 Квітня 2015 p. 10:46
Интересует цена вопроса для 9-ти этажного 4-х подьездного дома.
Sergey Turovskiy3
15 Квітня 2015 p. 10:49
офигеть. крутое решение, правда.вопрос денег. потрудились бы лучше над созданием мульта как собирают деньги, сколько, и как долго эти работы проводить.
Владимир4
15 Квітня 2015 p. 10:57

Все , что нужно сделать для эффективности домовой системы ЦО : 1. Подготовленные внутри домовые системы ЦО 2. Наличие комерческого узла учета тепловой энергии , 3. Термосонация дома 4. Наличие индивидуального теплового пункта с регулировкой потребления тепловой энергии в зависимости от наружной температуры