Рус Укр
ГоловнаПублікаціїЖитлоЖитло для учасників АТО: що передбачено та як отримати
Новини ЖКГ
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Житло для учасників АТО: що передбачено та як отримати

На останньому засіданні уряд виділив 1 мільярд гривень на закупівлю житла для учасників АТО та сімей загиблих воїнів. На що прогнозовано вистачить цих коштів, та як бійцям скористатися своїм правом на отримання житла? «У.К.» пропонує відповідь.

Кількома днями раніше, 27 травня, на засіданні уряду Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк підписав постанову про використання бюджетних коштів на закупівлю житла для учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих воїнів АТО. 

При цьому Прем’єр підкреслив, що документ оприлюднюється з моменту підписання. Тобто вже два дні як силові відомства мають право на отримання 1 млрд грн, який передбачено цьогорічним державним бюджетом за загальним фондом, на поліпшення житлових умов учасників АТО та сімей загиблих на сході країни бійців. 
 
Тож, спеціальним Міністерствам було доручено невідкладно оформити відповідні бюджетні програми, а Мінфіну — забезпечити належне фінансування. «Швидко в прозорому режимі закуповувати житло, щоб ми до вересня вже забезпечили перший етап», — зокрема наголосив Арсеній Яценюк.
 
Примітно, що поряд із зазначеною сумою, цьогоріч із державної казни на забезпечення житлом військовослужбовців також додатково пропонується спрямувати 140,5 млн грн за спеціальним фондом. Наразі, за інформацією Міноборони, відповідно до цих видатків затверджено Перелік житлових об’єктів, які передбачається фінансувати. 
 
У Міноборони стверджують, що зазначених коштів вистачить на купівлю понад трьох тисяч квартир. «Ефективне та цільове використання цих коштів дасть можливість у 2015 році збудувати та придбати 3058 квартир, у тому числі, 2907 квартир – за бюджетні кошти та 151 квартиру – за не бюджетні», - повідомила днями начальник управління комунікацій та преси Міноборони підполковник Оксана Гаврилюк.
 
Окрім цього, за її словами, у поточному році для військовослужбовців передбачено придбання 1300 квартир на вторинному ринку на умовах пайової участі.
 
На сьогодні, запевняють у Міноборони, вже наявні декларації про готовність до експлуатації деяких житлових будинків, в яких 121 квартира призначається сім’ям військовослужбовців. Мова йде про 22 квартири у Миколаєві, 3 квартири в Одесі та 96 квартир у селі Михайлівка-Рубежівка, що у 12 км від Києва.
 
Таким чином, можна сказати – процес забезпечення житлом учасників АТО та членів сімей загиблих воїнів запущено. Поряд з тим, у самих бійців часто виникає запитання, а яким чином вони можуть скористатися своїм правом на отримання житла?
 
Зауважимо, право на першочергове забезпечення житловою площею учасники АТО мають на підставі пункту 14 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» поряд з іще понад двадцятьма пільгами.
 
Його можна реалізувати, якщо ви:
 
- проживаєте у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам; 
- забезпечені житловою площею нижче за встановлений рівень; 
- хворієте на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можете проживати в комунальній квартирі чи в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;
- проживаєте в гуртожитку; 
- за договором піднайму житлового приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду чи за договором найму житлового приміщення в будинках; 
- в одній кімнаті по дві і більше сім’ї; 
- тривалий час за договором найму в будинках, що належать іншим громадянам на правах власності.
 
Для цього потрібно:
 
- звернутися до відповідного відділу, що здійснює зарахування на квартирний облік, для отримання бланку заяви та попередніх консультації житлово-будівельних кооперативів;
- зібрати необхідні документи та подати до відділу, що здійснює зарахування на квартирний облік. 
 
 
Натисніть для збільшення
 
Опісля цього, в місячний термін із дня подання усіх документів у відповідному відділі мають прийняти рішення про прийняття вас на квартирний облік, про що вас повідомлять письмово. Якщо рішення позитивне, у повідомленні мають бути зазначені дата взяття на облік, вид і номер черги, якщо негативне – причини відмови. Далі потрібно дочекатися своєї черги та отримати ордер на житлове приміщення.
 
Якщо ж житла ви не отримали, згідно зі статтею 481 Житлового кодексу Української РСР, ви маєте право на грошову компенсацію за належні для отримання житлові приміщення, у розмірі, що встановлюється Кабінетом Міністрів.
 
 
Натисніть для збільшення
 
Залишається лише сподіватися, що процес забезпечення житлом учасників АТО і родин загиблих на сході країни бійців не гальмуватиметься, у процесі реалізації своїх прав останні не зіштовхнуться з непорозуміннями, і передбачена цьогоріч пропозиція покриє попит. 
 
Катерина Ляшевська
 
Коментарі (0)