Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББСубсидії на оплату ЖКГ - український «Титанік»
Новини ЖКГ
26 Квітня 2024 p.
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Субсидії на оплату ЖКГ - український «Титанік»

Проблеми багатоквартирного будинку проявляються і актуалізуються, коли у ньому створюється об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), і життя власників - мешканців будинку - регламентується законом, статутом і правилами.
Однією з проблем, яка була піднята на засіданні Кабінету міністрів 14 грудня 2011 року, була проблема надання та відшкодування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг громадянам, які проживають у будинках, де створені ОСББ, і які за законом мають право на таку пільгу.
 
Процедура надання пільг та субсидій, а також компенсації витрат на їх виплату, роками відпрацьована: жителі захищені, підприємства - постачальники комунальних послуг «борються» за відшкодування витрат з бюджету. При цьому, природні монополісти відносяться до юридичних осіб зі статусом прибуткових організацій і, відповідно, можуть дозволити собі списати ці витрати на збитки.
 
У відношенні ОСББ все набагато складніше. По-перше, згідно зі ст. 25 Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирних будинків» органи місцевого самоврядування повинні передати повноваження з надання пільг та субсидій. Не у всіх регіонах України це відбувається.
 
По-друге, не читаючи Закону «Про ОСББ», для отримання з державного бюджету відшкодування витрат з надання пільг та субсидій місцеві чиновники, керуючись ЗУ «Про ЖКП» та ЗУ «Про ОМС» змушують об'єднання погоджувати тариф, прирівнюючи ОСББ до виконавців послуг. Тим самим вони наражають ОСББ на небезпеку виникнення у них податкових зобов'язань як юридичних осіб зі статусом неприбуткової організації. Крім того, таким чином, місцева влада утискають права мешканців, які мають пільги та субсидії: у тих випадках, коли ОСББ відмовляється погоджувати тариф, ці жителі змушені оплачувати в повному обсязі всі нарахування за змістом домогосподарства. Часто це загрожує конфліктами, які, траплялося, доходили до судових розглядів між мешканцем і об'єднанням.
 
Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, а також Міністерство соціальної політики дали свої роз'яснення на користь ОСББ, але на місцях досі процедури не змінені. Це пов'язано з тим, що багато порядки затверджені міськими радами і виконкомами, скріплені гербовими печатками. Але вищевикладені факти - це надводна поверхня айсберга, який може потопити «Титанік» законодавства по пільгах та субсидіях.
 
Справа у тому, що закони, які регулюють правовідносини у частині виплати та отримання пільг, приймалися ще в 90-х роках, і базувалися ці нормативні акти на законодавстві СРСР про соціальний захист. У той час квартири були державною власністю. Виняток становили кооперативні квартири в будинках ЖБК, де пільги мешканцям не надавалися (за принципом - якщо зміг купити квартиру, зможеш цю квартиру утримувати). Мешканців багатоквартирних будинків називали квартиронаймачами, і вони вважалися користувачами державною власністю - квартирою.
 
Зараз у житловому фонді України налічується 98% власників квартир у багатоквартирних будинках. Ставши власником квартири, громадяни отримали право розпоряджатися своїм майном, а також зобов'язання утримувати дане майно.
 
А що ж написано в законах, що регламентують виплату пільг стосовно питань власності? «Надається знижка на користування житлом». Виникають резонні запитання: «користування житлом» і «зміст домогосподарства» - терміни взаємозамінні? Якщо це різні поняття, то власнику житла не передбачається пільга, а громадянину, який проживає, але фактично не є власником - покладена. Тоді чому повсюдно пільга надається власнику житла і відшкодовуються витрати з дефіцитного державного бюджету? Чому ніхто із зацікавлених сторін у профільних міністерствах, народних депутатів не читає і не ініціює внесення змін до цих законів? Також залишається відкритим інше питання: якщо надається пільга власнику квартири, то чому не надається пільга на користування житлом власнику приватного сектора?
 
Законодавство України, яке регламентує субсидування населення, що було прийнято пізніше, вже правильно трактує поняття надання допомоги, у тому числі, і власникам квартир, в якості допомоги на утримання житла. У даному випадку і власники будинків у приватному секторі можуть розраховувати на отримання держпідтримки в рамках чинного закону.
 
Цікаво керувати ОСББ: знати потрібно багато, щоб захищати головне досягнення демократії - право власності громадянина на гідне проживання в багатоквартирному будинку.
 
Юлія Самойлова, член Національної ради з питань ОСББ, член правління «Спілки власників житла України», голова фонду «Сприяння» (м. Харків). 
 
Коментарі (0)