Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїОСББРеєстрація будь-яких змін у статутах ОСББ та ЖБК тепер коштує 1 тис грн.
Новини ЖКГ
13 Травня 2024 p.
08 Травня 2024 p.
07 Травня 2024 p.
02 Травня 2024 p.
01 Травня 2024 p.
30 Квітня 2024 p.
26 Квітня 2024 p.
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Реєстрація будь-яких змін у статутах ОСББ та ЖБК тепер коштує 1 тис грн.

На минулому тижні ВР ухвалила законопроект № 5067 від 5.09.2016 р., який передбачає внесення змін до ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».
На минулому тижні Верховна Рада України ухвалила законопроект № 5067 від 5 вересня 2016 року, який передбачає внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».
 
Відповідно до вказаного законопроекту:
 
«Рішення уповноваженого органу управління юридичної особи, що подається для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, викладається у письмовій формі, прошивається, пронумеровується та підписується засновниками (учасниками), уповноваженими ними особами або головою та секретарем загальних зборів (у разі прийняття такого рішення на загальних зборах). Справжність підписів на такому рішенні повинна бути нотаріально засвідчена, крім випадку, передбаченого законом».
 
Таким чином, для того, щоб зареєструвати зміни про юридичну особу (наприклад, привести статут у відповідність до Податкового кодексу), необхідно нотаріально посвідчити підписи на рішенні про відповідні зміни (у випадку ОСББ та ЖБК – підписи на протоколі загальних зборів).
 
Крім того, підписи на установчому документі юридичної особи (статуті), в тому числі ОСББ та ЖБК, також мають бути нотаріально посвідчені.
 
Вказаний законопроект звільняє від вимоги посвідчувати підписи на вказаних документах громадські об’єднання (ГО) та благодійні організації (БО).
 
Для ГО та БО зменшено адміністративний збір за реєстрацію змін до 0,1 % мінімальної заробітної плати. А адміністративний збір за приведення статутів у відповідність до Податкового кодексу України для громадських об’єднань та благодійних організацій взагалі скасовано!
 
ОСББ та ЖБК не належать ані до громадських об'єднань, ані до благодійних організацій, але також є неприбутковими організаціями, відповідно також вимушені до 1 січня 2017 року привести свої статути у відповідність до Податкового кодексу України. Завдяки вказаним законодавчим новелам, для того, щоб привести статут у відповідність до Податкового кодексу України, ОСББ та ЖБК мають сплатити приблизно 1000 грн.
 
Крім того, будь-які зміни до відомостей про керівників ОСББ та ЖБК також будуть коштувати орієнтовно 1000 гривень.
 
ОСББ не є гіршими за громадські об’єднання та благодійні організації, тому стандарти мають бути однаковими.
 
Законопроект № 5067 мав на меті захист громадян України від рейдерства і це правильно. Але подвійні стандарти для неприбуткових організацій та порушення прав ОСББ та ЖБК – неприпустимі. Громадянська мережа ОПОРА просить Президента України Петра Порошенка застосувати право вето та відправити вказаний законопроект на доопрацювання. Тільки після врахування прав усіх неприбуткових організацій цей законопроект може бути підписано та офіційно оприлюднено. Конституція України передбачає принципи рівності та справедливості, які в жодному разі не можуть бути порушені.
 

джерело: zhytlo.in.ua

 
Коментарі (3)
Наталія2
28 Жовтня 2016 p. 14:44
было бы интересно узнать - каким образом заверять НОТАРИАЛЬНО подписи совладельцев ОСББ. ВЕДЬ ДЛЯ ЭТОГО ВСЕМ, КТО ГОЛОСОВАЛ НАДО ТОПАТЬ К НОТАРИУСУ. Приглашать нотариуса на собрание?! Это собрание будет продолжаться несколько часов, а обычно оно проходит в будний день после рабочего дня. Что еще могли придумать воспаленные мозги законотворцов? Наше ОСББ существет почти 20 лет - что делать в таком случае?
Наталія2
21 Листопада 2016 p. 21:22
Будет очень хорошо, если мой комментарий прочитают те, кто собирается регистрировать новый статут (новые ОСББ) и старый с изменениями (ОСББ со стажем). И очень хотелось бы чтобы этот комментарий попал к властьимущим. Дело в том, что на сегодняшний день НИКТО НЕ ЗНАЕТ КАКОВА ПРОЦЕДУРА регистрации статута. А уже вторая половина ноября. Ни один нотариус не может дать точную, исчерпывающую информацию, которую ввели со 2-го ноября. Кто-то из них считает, что надо регистрировать ВЕСЬ список под протоколом собрания и требует номера паспортов всех проголосовавших. Если указана площадь квартиры проголосовавшего - требуют справки из БТИ с указанием площади квартиры. Другие нотариусы просят ОДИН экз (оригинал) статута и его регистрируют, другие просят два экз оригинала. В администрации нашего района только 21 НОЯБРЯ (!!!) сказали что надо (вроде бы) : 2 экз статута и протокол оригинал и 2 его копии. При этом точно не знают, сколько чего надо заверять у нотариуса. СКАЖИТЕ ПОЖАЛУЙСТА! зАЧЕМ ОСББ С 20-ЛЕТНИМ СТАЖЕМ, которое имеет свою печать, полностью и давно зарегистрировано ЗАВЕРЯТЬ ПОДПИСЬ УЖЕ ДАВНО ЗАРЕГИСТРОВАННОГО по всем инстанциям ПРЕДСЕДАТЕЛЯ У НОТАРИУСА? И почему это решили делать в ноябре, когда до конца регистрации статутов осталось сроку 1,5 месяца? Почему не пояснили что к чему? Почему мы ориентируемся на типовой протокол общего собрания ОСББ, а требования непонятно какие-то новые? Ну дадим мы подзаработать нотариусам перед новым годом, но почему процедура регистрации статута превращается в нервотрепку, когда регистраторы говорят - мы примем у вас то, что есть, мы сами не знаем что к и как должно быть.И это лучший вариант - некоторые председатели ходят по 3-5 раз и проводят в ЦО райадминистраций по полдня. Это что европейская процедура? Да нет, ведь она наша родная традиционная - безобразная. Сначала кинули сроки - до 1 января 17 года. ОСББ начали делать статуты и регистровать их в середине года, потом власти подумали и решили создавать новые реестры в налоговой (в июле). А ведь статуты у многих уже зарегистророваны. Не-а, начинай сначала. И ПЛАТИ! Все это время не нужен был нотариус, а вот к конце гда спохватились - как жеж так, надо им подработать! Как вы нам дОроги, чиновники! В полном смысле слова дОроги.
ІА «Україна Комунальна»2
21 Листопада 2016 p. 21:52
Наталья, мы постараемся привлечь максимум внимания к Вашему комментарию. Заходите на нашу страницу в ФБ: https://www.facebook.com/UkrainaKomunalna/