Рус Укр
ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГНадання субсидій «підвели» до соціальних стандартів
Новини ЖКГ
26 Квітня 2024 p.
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Надання субсидій «підвели» до соціальних стандартів

Жовтень розпочався з великого житлово-комунального сюрпризу. Платити всього 3%, 5% або 7% місячного доходу за ЖКП для одержувачів субсидій стало не фантастикою, а реальністю. У комунальній революції розбиралась «У.К.».

Сьогодні Україна відправила в утиль норми володіння житловою площею та споживання житлово-комунальних послуг. Їм на зміну прийшли соціальні нормативи у сфері ЖКГ, розроблені Мінрегіоном та затверджені Кабміном Постановою №409 від 6 серпня 2014 року «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування». Дію Постанови відчує на собі кожен українець, що претендує на пільги з оплати ЖКП або отримання субсидії. Одним словом, жити по-новому доведеться багатьом, отримувачів субсидій в Україні зараз близько мільйона чоловік.

Справа була в липні

Мінрегіон анонсував зміни ще на початку липня, оприлюднивши на сайті Міністерства проект урядової постанови «Про встановлення деяких нормативів у сфері житлово-комунального обслуговування», який став основою Постанови №409. В процесі затвердження проекту коригувань внесено було мало, але більша частина з них «великокаліберні».

Головні положення проекту перекочували в Постанову №409 без змін. В ньому прописано 9 груп нормативів: соціальні норми житла для одержувачів субсидій та пільговиків; соціальні нормативи користування ЖКП: індивідуальним опаленням, газопостачанням, електропостачанням, вивезенням побутових відходів та водопостачанням у всіх його трьох проявах: централізованого водопостачання, гарячого водопостачання та водовідведення.

Газ треба економити

Принципових відмінностей між проектом та Постановою №409 всього чотири. У проекті Мінрегіон запропонував ввести соціальні нормативи з 2015 року, а «кліматичні» коефіцієнти для їх розрахунку - застосовувати з 1 травня 2015 року. Уряд же, форсував події: Постанова №409 набула чинності 1 жовтня, менше ніж через два місяці з моменту прийняття і в повному обсязі. Таким чином, нові нормативи будуть застосовуватися вже в майбутньому опалювальному сезоні.

Читайте також: Держава допоможе багатіям сплатити за послуги ЖКГ

Аналогічна ситуація з встановленням соціальних стандартів газопостачання. Вони вводяться з 1 жовтня цього року., у розрахунку на одну людину в місяць нормативи газопостачання встановлені в розмірі:

- 6 куб.м при наявності газової плити та централізованого гарячого водопостачання;

- 9 куб.м якщо газова плита є, а газова колонка й централізоване гаряче водопостачання відсутні;

- 18 куб.м для мешканців будинків, обладнаних газовими плитами і колонками.

Спочатку перехід до даних нормативів було заплановано запровадити поетапно. Мінрегіон пропонував встановити проміжні, підвищені норми газопостачання: для жителів будинків з газовими плитами до 2018 року в розмірі 9,8 куб.м, а для жителів будинків з газовими плитами і колонками до 2016 року в розмірі 23,6 куб.м.

Втім, відмова від перехідного періоду закономірна. В стані «газової війни» та припинення постачань газу з Росії це логічне і прогнозоване рішення.

Ще одне ключове коригування стосується централізованого опалення. Мінрегіон пропонував встановити соціальний норматив у розмірі 0,0548 Гкал на кв.м опалювальної площі на місяць в опалювальний період. У Постанові №409 цієї норми немає взагалі: послуги з централізованого опалення винесені за рамки соціальних стандартів. Зате з'явилися норми про інвалідів війни, членів їх сімей і сімей ветеранів війни.

Для сімей ветеранів війни, які складаються лише з пенсіонерів (непрацездатних осіб) встановлена особлива, підвищена соціальна норма користування газом для опалення - в розмірі 42 кв. м опалювальної площі на одного пільговика та додатково 21 кв. м на сім'ю. Даний «метраж» діє з 2002 року і прямо передбачений Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Для інвалідів війни і пільговиків-членів їх сімей Постановою №409 також встановлені особливі умови: плата за воду і водовідведення прив'язана до загальним соціальним нормативам.

Метри на метри

В іншому, соціальні стандарти запроваджені саме в тому вигляді, в якому були запропоновані Мінрегіоном. Раніше діяли «квартирні» норми - 21 кв. м на кожного члена сім'ї, зареєстрованого в будинку або квартирі, і додатково 10,5 кв.м на сім'ю, - залишені тільки для одержувачів пільг з плати за житло. Для одержувачів субсидій Постановою №409 встановлена нова соціальна норма житла - 13,65 кв.м загальної площі на одну особу і додатково 35,22 кв.м на сім'ю.

В цілому, рівень соціального захисту отримувачів субсидій в результаті зміни нормативів змінився незначно. Для малочисельних сімей він навіть підвищений. Одинокі власники житла тепер можуть претендувати на покриття субсидією 48,87 кв. м житлоплощі, а не 31,5 «квадрата», як раніше. Для сімей з двох осіб ліміт покриття житлово-комунальних витрат субсидіями підвищено на 10 м з 52,5 кв.м до 62,52 кв.м. Сім'ям з 4 чоловік доведеться на 6 м «стиснутися», з 94,5 кв.м до 89,82 кв.м. Серйозні зміни стануть відчутні лише для великих сімейств. Наприклад, для сім'ї з 10 чоловік соціальний норматив житла тепер 158,07 кв.м, а не 199,5 кв.м, як раніше.

Скасовано також «безліміт» для однокімнатних квартир - раніше громадянам, які проживають в однокімнатних квартирах, субсидії надавалися на загальну площу житла незалежно від розміру квартири.

Разом з тим, з набранням чинності Постанови №409 у пільговиків та одержувачів субсидій з'явився серйозний стимул для економного споживання комунальних послуг. Справа в тому, що нові соціальні нормативи споживання значно скромніше діяли раніше. Так, нормативи водопостачання, як холодного, так і гарячого, зменшені приблизно в два рази. Наприклад, нормативи гарячого водопостачання зменшено з 3,5 кв.м до 1,6 кв.м. Аналогічна ситуація з водовідведенням та газопостачанням, нормативи їх споживання істотно знижені. З електропостачанням та вивезенням побутових відходів ситуація зворотна: нормативи їх споживання підвищені. Важливо і те, що тепер всі нормативи споживання приведені до одного знаменника» - об'єднані в одному документі. Раніше по кожній послузі нормативи споживання були встановлені окремими документами, що часом призводило до плутанини і навіть судових розглядів.

Так що в цілому Постанову №409 можна охарактеризувати як еволюційний документ.

Кожному субсидія - по доходу

А ось про поправки, внесені Постановою №409 безпосередньо в порядок призначення субсидій та Постанова КМ №1156, яким встановлено розмір витрат на оплату ЖКП при призначенні субсидій, варто сказати особливо. Головна з них - відміна обов'язкових платежів у розмірі 15% або 10% місячного або річного доходу сім'ї. Замість цих фіксованих показників тепер діє гнучка прогресивна шкала.

Розмір обов'язкових платежів, що не покриваються субсидією, відтепер буде розраховуватися за формулою, прив'язаною до розміру прожиткового мінімуму. Завдяки цьому сім'ї з невеликим середньомісячним сукупним доходом (у розрахунку на одного члена сім'ї) будуть платити менше, ніж до 1 жовтня 2014 року. А сім'ям зі значним доходом, навпаки, платити доведеться більше.

Читайте також: Українцям рідше відмовляють в субсидіях на оплату ЖКП

Це принципове нововведення. Якщо середньомісячний доход на одного члена сім'ї становить 500 грн, сім'я за комунальні послуги тепер буде оплачувати лише 3,2%, на решту суми буде надаватися субсидія в межах соціальних норм і нормативів. Для сім'ї з місячним доходом на члена сім'ї в розмірі двох прожиткових мінімумів, близько 2500 грн, не зміниться нічого: така сім'я буде сплачувати 15% доходу. А для сім'ї з місячним доходом в розмірі 5 тис. грн обов'язковий платіж складе вже близько 30%.

Загалом, внесено багато поправок. Але все це, порівняно з зміною механізму розрахунку обов'язкового платежу, штрихи до портрета.

Так, громадянам, які купили квартиру, Постанова №409 дозволяє отримати субсидію відразу, а не чекати, поки з моменту купівлі-продажу мине рік, як було раніше. Отримувати субсидію тепер можуть не тільки власники житла, а будь-які громадяни, що офіційно в житлі зареєстровані.

Разом з тим, місцева влада позбавлені права в особливих випадках призначати субсидії на повну площу житла, без оглядки на діючі стандарти. Розмір нарахованих субсидій тепер ніяк не пов'язаний з фактичними обсягами споживання комунальних послуг. «Надлишки» субсидій виробники комунальних послуг будуть зараховувати як оплату обов'язкової частки платежу домогосподарства на наступний розрахунковий рік.  До всіх цих нововведень українці з часом звикнуть.

Куди важливіше те, що одержувачам житлових субсидій, всім без винятку, в найближчі місяці потрібно буде звернутися в управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання для призначення субсидій за новими правилами.

Постанова №409 - справжня комунальна революція, тільки в локальному виконанні.

Валентин Хорошун

 
Коментарі (0)