Рус Укр
ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаЯк заощадити на опаленні та охолодженні будинку
Новини ЖКГ
19 Березня 2024 p.
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Як заощадити на опаленні та охолодженні будинку

Із допомогою тепла землі можна економити на обігріві будинку взимку і його охолодженні влітку. Для цього знадобиться ґрунтовий теплообмінник.

Поверхневий шар грунту Землі — це природний тепловий акумулятор. Головне джерело теплової енергії, яка надходить у верхні шари Землі — сонячна радіація. На глибині близько 3 м і більше (нижче рівня промерзання) температура ґрунту протягом року практично не змінюється і приблизно дорівнює середньорічній температурі зовнішнього повітря. На глибині 1,5-3,2 м взимку температура складає від +5 до + 7 ° С, а влітку від +10 до + 12 ° С. Цим теплом взимку можна не допустити замерзання будинку, а влітку не дати йому перегрітися вище 18-20 ° С, повідомляє econet.

Найпростішим способом використання тепла землі є використання ґрунтового теплообмінника (ПТО). Під землею, нижче рівня промерзання грунту, укладається система повітроводів, які виконують функцію теплообмінника між землею і повітрям, що проходить по цих повітроводах. Взимку входить холодне повітря, яке надходить у будинок і проходить по трубах — нагрівається, а влітку — охолоджується. При раціональному розміщенні повітроводів можна відбирати з грунту значну кількість теплової енергії з невеликими витратами електроенергії.
 
Можна використовувати теплообмінник «труба в трубі». Внутрішні димарі з нержавіючої сталі виступають тут у ролі рекуператорів.

Охолодження в літній період

У теплу пору року грунтовий теплообмінник забезпечує охолодження припливного повітря. Зовнішнє повітря надходить через вхідний пристрій у грунтовий теплообмінник, де охолоджується за рахунок грунту. Потім охолоджене повітря подається повітроводами в припливно-витяжну установку, в якій на літній період замість рекуператора встановлена річна вставка. Завдяки такому рішенню, відбувається зниження температури в приміщеннях, поліпшується мікроклімат в будинку, знижуються витрати електроенергії на кондиціонування.

Робота в міжсезоння

Коли різниця між температурою зовнішнього і внутрішнього повітря невелика, подачу свіжого повітря можна здійснювати через припливну решітку, розміщену на стіні будинку у надземній частині. У той період, коли різниця суттєва, подачу свіжого повітря можна здійснювати через ПТО, забезпечуючи підігрів / охолодження припливного повітря.

Економія в зимовий період

У холодну пору року зовнішнє повітря надходить через вхідний пристрій у ПМО, де прогрівається і потім надходить в припливно-витяжну установку для нагрівання в рекуператорі. Попередній нагрів повітря в ПМО знижує ймовірність обмерзання рекуператора припливно-витяжної установки, збільшуючи ефективне використання рекуперації і мінімізує витрати на додатковий нагрів повітря у водяному / електричному нагрівачі.

Як розраховуються витрати на підігрів та охолодження повітря

Можна заздалегідь підрахувати витрати на нагрів повітря в зимовий період для приміщення, куди надходить повітря при нормативі 300 м3 / год. У зимовий період середньодобова температура протягом 80 днів становить -5 ° С — її треба підігріти до + 20 ° С. Для нагріву такої кількості повітря потрібно витрачати 2,55 кВт в годину (при відсутності системи утилізації тепла). При використанні геотермальної системи відбувається підігрів зовнішнього повітря до +5 і тоді на догрів вхідного повітря до комфортного йде 1,02 кВт. Ще краще ситуація при використанні рекуперації — треба витрачати тільки 0,714 кВт. За період 80 днів буде витрачено відповідно 2448 кВт * год теплової енергії, а геотермальні системи знизять витрати на 1175 або 685 кВт * год.
 
У міжсезоння протягом 180 днів середньодобова температура становить + 5 ° С — її треба підігріти до + 20 ° С. Планові витрати становлять 3305 кВт * год, а геотермальні системи знизять витрати на 1322 або 1102 кВт * год.
 
У літній період протягом 60 днів середньодобова температура близько + 20 ° С, але протягом 8 годин вона знаходиться в межах + 26 ° С. Витрати для охолодження складуть 206 кВт * год, а геотермальна система знизить витрати на 137 кВт * год.
 
Протягом року роботу такої геотермальної системи оцінюють за допомогою коефіцієнта — SPF (фактор сезонної потужності), який визначається як відношення кількості одержаної теплової енергії до кількості спожитої електричної з урахуванням сезонних змін температури повітря/грунту.
 
Для отримання від грунту 2634 кВт•год теплової потужності в рік витрачається вентиляційною установкою 635 кВт•год електроенергії. SPF = 2634/635 = 4,14.
 
Коментарі (0)