Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББЯк ОСББ економити до 50% на ремонтах внутрішньобудинкових мереж?
Новини ЖКГ
07 Березня 2024 p.
06 Березня 2024 p.
04 Березня 2024 p.
01 Березня 2024 p.
29 Лютого 2024 p.
28 Лютого 2024 p.
23 Лютого 2024 p.
21 Лютого 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Як ОСББ економити до 50% на ремонтах внутрішньобудинкових мереж?

Все більше жителів багатоквартирних будинків створюють ОСББ. Такі об'єднання мають свої переваги, але ось постачають комунальні послуги в будинок інші комунальні підприємства.
Все більше жителів багатоквартирних будинків створюють ОСББ. Такі об'єднання мають свої переваги, але ось постачають комунальні послуги в будинок інші комунальні підприємства.
 
Найголовніший носій - вода, і ось від її якості багато що залежить:
  • як часто мешканці будуть витрачати на ремонт внутрішньобудинкових мереж;
  • як часто мешканці ремонтуватимуть побутові прилади (пральні машини, мийки, бойлери, міняти картриджі фільтрів і осмосу для питної води)
  • чи будуть у них часто прориватися труби і сусіди будуть затоплені?
  • чи будуть часто ремонтувати крани та іншу інфраструктуру для труб в квартирі?
Як зменшити виникнення таких випадків на 50%, розповів Василь Тугаенко, інженер-технолог, керівник виробництва Укргазкомплект-2010.
 
Нагадаємо, міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко повідомив, що кількість ОСББ в Україні зараз становить 33 тис одиниць, що в 2,5 рази більше, ніж в 2014 році.
 
Припустимо у нас є споживач — будинок на 60 квартир, і що він отримує "від міста"?
 
Головний біль — планові сезонні ремонти
 
У трубах відразу утворюється іржа, яка при запуску мчить в усі крани будинку і зливається цілий тиждень. Але це півбіди — найбільше страждають споживачі холодної води: ламаються пральні машини, посудомийні, забиваються шланги. Найбільший довгострокова шкода - це порушення роботи вимірювальних приладів, імпульсні лічильники води, і механічні також, через потрапляння шламу - починають неправильно показувати показники, про це споживач може просто не знати, що вже має викликати майстра для нової калібрування приладів.
 
Якщо ОСББ не використовує систему циркуляції гарячої води в літній період - а тільки холодну, в цьому випадку страждає своя бойлерна - виходять з ладу котли, але частіше за все, виходять з ладу приватні бойлери в кожній квартирі.
 
У парі зі шламом "працюють" різні домішки: пісок, мул і т.д. - вони утворюють вапняний наліт, від якого страждають всі побутові прилади, радіатори, труби, що підводять та відводять воду до будинку.
 
 
Для того щоб цілий будинок не приймав в свою мережу труб холодну воду зі шламом - можлива установка промислового фільтра-сепаратора циклонного типу з двома камерами для фільтрації. В цьому випадку вода входить в тангенціальний (не прямий патрубок) закручується в вихровому потоці, під силою тяжіння осідають частинки, пісок, суспензія, шлам, потім вода надходить у верхню другу камеру де фільтрується в фільтрі тонкого очищення, після цього вода йде вже значно очищеної (приблизно такою, якою їй би надходити від комунальників - але це окрема тема). Після такого очищення споживачам також менше доведеться міняти фільтри для питної води: проточні або зворотного осмосу.
 
Вода як теплоносій
 
Найбільший ворог всіх труб — залізний шлам: частинки заліза, окалини, іржі, залізний шлам в воді - при середній швидкості руху в трубах 2 метри в секунду — стає таким абразивом, який "стирає" труби, і він найбільш шкодить в теплоносії.
 
Пластинчасті радіатори, які люблять встановлювати в нових будинках, мають невелику прохідність води, і розраховані практично на ідеальну воду, через шлам можуть набагато гірше забирати тепло з теплоносія, і, відповідно споживачі не отримують це тепло, за яке вони платять, воно йде в шлам і накип у вигляді "буфера тепла" всередині радіаторів. Вапняний наліт може накопичуватися навіть в пластикових трубах.
 
Чисті радіатори можуть бути теплоеффектівніші до 40%
 
Багатоквартирний будинок може собі встановити промислові фільтри сепаратори і зменшити проблеми з ремонтом труб, з усією водою - і тією що подається, і тією що відводиться.
 
Залізний шлам налиплий на магніти шламовідділювача
 
У випадку з водою, як теплоносієм, то для кращого очищення необхідний грязьовик - для грубої очистки, а потім магнітний шламовідділювач для остаточно очищення від шкідливого шламу теплої води.
 
 Грязьовик і магнітний шламовідділювач можуть працювати в парі
 
Промислові агрегати для очищення гарячої та холодної води при своєму проектуванні, створенні, установці — можуть окупитися за 1-2 роки, і далі дрібні "ремонти" водних мереж будинку ОСББ не будуть накопичуватися в сніжний ком, який загрожує весь будинок залишити без води і тепла в самий невідповідний час.
 
Логічне запитання: — а як обслуговувати такі агрегати? По-перше, для кожного ОСББ проводять свої розрахунки (створюється проект), відповідність всім ГОСТам і ТУ, а також технічний паспорт з чіткою інструкцією з обслуговування, і будь-хто, хто більш-менш розуміє в техніці може обслуговувати ці агрегати. Обслуговування зводиться за великим рахунком тільки в очищенні від накопиченого шламу. Або ж, ОСББ може укласти сервісний контракт з тим же підрядником, який проектував і виготовляв ці пристрої.
 
Такі або схожі агрегати ставлять на промислових підприємствах щоб берегти обладнання. На об'єктах житлово-комунального господарства такі пристрої і так використовуються (найчастіше в котельних), але: — їх потужності недостатньо з огляду на загальну зношеність водних мереж, а ті моделі, що стоять на деяких, навіть нових будинках — малопотужні, не витримують навантаження і не дуже добре обслуговуються. Жителям нових будинків варто особливу увагу звернути на якість підготовки всієї води, що "приходить з міста".
 
Рішення для "суворої" промисловості, можуть підійти і великим приватним клієнтам - багатоквартирним будинкам. Об'єднання мешканців навіть без передачі будинку на обслуговування, може ініціювати установку таких агрегатів за погодженням з комунальним підприємством — водоканалом.
 
Василь Тугаенко, інженер-технолог, керівник виробництва Укргазкомплект-2010 
 
Коментарі (0)