Рус Укр
ГоловнаПублікаціїБудівництвоДля забезпечення українців доступним житлом розробляються пільгові програми
Новини ЖКГ
26 Квітня 2024 p.
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Для забезпечення українців доступним житлом розробляються пільгові програми

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення Україна зазнала найбільших руйнувань з часів Другої світової війни. Знищені десятки міст та сіл, тисячі людей втратили домівки.
Для забезпечення українців доступним житлом Уряд розробляє декілька пільгових програм – крім вже існуючої програми єОселя, з’являться механізми «Оренда з правом викупу» та «Соціальна оренда». 
 
Про це розповіла Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко, пише "Україна Комунальна".
 
«Внаслідок повномасштабного російського вторгнення Україна зазнала найбільших руйнувань з часів Другої світової війни. Знищені десятки міст та сіл, тисячі людей втратили домівки. Щонайменше 160 тисяч будівель та споруд зруйновані, приблизно 20 тисяч із них – багатоповерхові. Та, на жаль, щодня додаються нові руйнування. росіяни цілеспрямовано продовжують завдавати ударів житловій інфраструктурі.
 
У той самий час тисячі українців залишили свої будинки через окупацію. Хтось виїхав за кордон, інші знайшли прихисток у більш безпечних регіонах України. Станом на сьогодні в Україні близько 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Ще близько 2 мільйонів сімей, які безповоротно втратили домівку. Тому питання житла – одне з найбільш нагальних для нас», - наголосила Юлія Свириденко.
 
Щоб певною мірою задовольнити цю потребу, Уряд зараз реалізує дві програми. 
 
Перша – це єВідновлення, що передбачає виплату компенсацій українцям, в яких зруйноване або пошкоджене житло. 
 
Друга – це програма пільгової іпотеки єОселя. За її умовами фактично кожен українець може взяти доступний кредит на житло під 3 або 7%.
 
«Крім програми «Доступна іпотека», яку вже презентує єОселя, ми розглядаємо можливість впровадження ще кількох інструментів, які наразі на стадії розробки. Йдеться про систему оренди з правом викупу (rent-to-own) та соціальну оренду. Ці підходи досить поширені на Заході. Для реалізації цього ми фактично вже маємо єдиного державного оператора – ПрАТ «Укрфінжитло», і держава вже профінансувала його статутний капітал на 50 млрд грн за рахунок облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), а також планує здійснити додаткове вливання в капітал УФЖК ще 20 млрд грн цього року», - продовжила Юлія Свириденко.
 
У планах Уряду на 2024 рік видати 12 тисяч житлових кредитів, у 2025 році – 23 тисячі на загальну суму 56,6 млрд грн.
 
Перевага надаватиметься новозбудованим квартирам, будинкам та таунхаусам або тим, які тільки будуються. Так держава сприятиме не лише вирішенню житлового питання українців, а й стимулюватиме розвиток ринку житлового будівництва та суміжних галузей, сприятиме появі нових робочих місць та наповненню бюджетів різних рівнів. Це також сприятиме повоєнній відбудові України.
 
Напередодні повномасштабного російського вторгнення іпотечні позики в Україні становили менше ніж 1% ВВП. Тоді як у країнах Єврозони цей показник у середньому дорівнює 40%. 
 
Наша стратегічна мета за 10 років вийти на рівень 10% ВВП. Більше того, згідно з нашою стратегією, будівництво визначено одним з пріоритетних секторів для відновлення української економіки. Адже після завершення війни Україна перетвориться на найбільший будівельний майданчик Європи.
 

Разом з доступною іпотекою зараз розробляються додаткові програми доступної оренди – з правом викупу та соціальної оренди.  

 
Коментарі (0)