Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББЧи може обов’язки голови правління ОСББ виконувати фізособа-підприємець?
Новини ЖКГ
26 Квітня 2024 p.
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Чи може обов’язки голови правління ОСББ виконувати фізособа-підприємець?

Чи може обов’язки голови ОСББ виконувати підприємець або фізособа на умовах цивільно-правового договору?
Чи може обов’язки голови правління ОСББ виконувати фізособа-підприємець або інша фізсоба на умовах цивільно-правового договору? Як визначити розмір винагороди та які податки в таких випадках потрібно сплачувати?
 
ВІДПОВІДЬ: За таких обставин ми говоримо про виконання обов’язків голови правління ОСББ з відповідною виплатою винагороди. А «розмір матеріального й іншого заохочення голови та членів правління» мають визначити загальні збори ОСББ (абз. 9 ч. 9 ст. 10 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. № 2866-III, далі — Закон про ОСББ). Проте, що малося на увазі під заохоченням, одразу важко здогадатися, але якщо проаналізувати, це повинна бути оплата праці.
 
Статут об’єднання складають відповідно до Типового статуту об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, затвердженого наказом Держкомунгоспу від 27.08.2003 р. № 141 (далі — Типовий статут). Саме в статуті визначають: статутні органи об’єднання, їхні повноваження та порядок формування. До того ж саме в статуті ОСББ можуть бути визначені особливості оформлення відносин із головою ОСББ.
 
Згідно з п. 16 р. ІІІ Типового статуту, на виконання своїх повноважень голова правління:
  • веде засідання правління, якщо правління не доручило ведення засідання іншому членові правління;
  • забезпечує виконання рішень загальних зборів і рішень правління;
  • діє без доручення від імені об’єднання й укладає в межах своєї компетенції договори та вчиняє інші правочини відповідно до рішень правління;
  • розпоряджається коштами об’єднання згідно із затвердженим кошторисом і рішеннями правління, має право першого підпису фінансових документів об’єднання;
  • наймає на роботу в об’єднання працівників і звільняє їх, застосовує до них заходи заохочення та накладає стягнення, видає обов’язкові для працівників об’єднання накази у сфері трудових правовідносин;
  • за рішенням правління видає довіреності на представництво інтересів об’єднання іншим особам;
  • відкриває та закриває рахунки об’єднання в банківських установах й інших фінансових установах, підписує банківські й інші фінансові документи;
  • відповідно до рішень правління, здійснює інші дії, спрямовані на досягнення мети й завдань об’єднання.
А такі повноваження може мати лише посадова особа, яка є керівником юрособи (ОСББ). Тож, якщо такій особі виплачують винагороду за роботу (так зване заохочення), то постає питання про оформлення трудових відносин.
 
Оформлення трудових відносин із головою ОСББ, оплата, податки
 
Не існує обов’язку укладати трудовий договір із головою ОСББ у письмовій формі. Але саме загальні збори ОСББ повинні вирішити питання, на яких умовах виконуватиме обов’язки голова ОСББ, як оформлювати з ним відносини та якою буде оплата за виконання ним своїх обов’язків. Тому залежно від того, що прописано в статуті ОСББ, і від рішення загальних зборів може бути передбачено укладення з головою ОСББ письмового трудового договору чи контракту. Для нього це може бути основне місце роботи чи сумісництво.
 
Щодо оплати праці, то потрібно зважати на трудові новації.
 
По-перше, із 1 січня 2017 року заробітна плата за виконану норму праці не може бути меншою за 3200 грн. Якщо ж голова ОСББ, припустімо, працює на умовах неповної зайнятості, то гарантований розмір мінзарплати визначають пропорційно. Наприклад, якщо голова ОСББ працює на 0,5 ставки, то зарплата за відпрацьований місяць не може бути меншою за 1600 грн.
 
По-друге, у разі якщо для голови ОСББ — це основне місце роботи, то незалежно від умов зайнятості, базу нарахування ЄСВ визначають на рівні мінзарплати (3200 грн). Якщо ж він працює на умовах сумісництва, то ЄСВ нараховують на фактичну зарплату.
 
По-третє, якщо голові ОСББ нарахували зарплату в сумі не більшій, ніж 2240 грн, то він може скористатися загальною податковою соцпільгою (за умови, якщо він надав заяву про застосування податкової соцпільги). Військовий збір утримують із загальної суми нарахованої зарплати.

Чи можна укласти трудовий договір із фізособою-підприємцем?
 
Так, підприємці мають право укладати трудові договори як звичайні фізособи. Тоді за місцем роботи такій фізособі як працівнику нараховують зарплату, нараховують ЄСВ, утримують ПДФО та військовий збір. А доходи від підприємницької діяльності оподатковуються залежно від обраної системи оподаткування.
 
Чи можна укласти цивільно-правовий договір на виконання обов’язків голови ОСББ із фізособою чи підприємцем?
 
Укладення договорів цивільно-правового характеру (далі — договори ЦПХ) урегульовано ЦКУ. Останній передбачає такі види договорів:
  • договір підряду — може укладатися на виготовлення, обробку, переробку, ремонт речі або на виконання іншої роботи з переданням її результату замовникові (ст. 837 ЦКУ);
  • договір на надання послуг — за яким виконавець надає послугу, що споживається в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності, а замовник зобов’язується оплатити її виконавцеві (ст. 901 ЦКУ);
  • договір доручення — згідно з яким одна сторона зобов’язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони певні юридичні дії (ст. 1000 ЦКУ).
Жоден із перелічених видів договорів ЦПХ не підходить для виконання обов’язків голови ОСББ. Адже такі обов’язки виконуються на постійній основі й оплачують його працю, а не надані послуги (виконані роботи). Тобто фактично оплачують час, протягом якого голова ОСББ виконує свої обов’язки, а не виконаний обсяг робіт (послуг).
 
Таким чином, обов’язки голови ОСББ на умовах трудового договору може виконувати й особа, яка одночасно займається підприємницькою діяльністю. Але ні з фізособою, ні з підприємцем не можна укласти договір ЦПХ на виконання обов’язків голови ОСББ (який є керівником і посадовою особою). Адже він виконує свої обов’язки на постійній основі, і вони не вписуються в площину цивільного законодавства.
 

Світлана Лістрова, експерт 

джерело osbb-inform 

 
Коментарі (0)