Рус Укр
ГоловнаПублікаціїОСББЧи може не платити гроші мешканець, який не згоден з рішенням ОСББ?
Новини ЖКГ
26 Квітня 2024 p.
23 Квітня 2024 p.
18 Квітня 2024 p.
16 Квітня 2024 p.
09 Квітня 2024 p.
05 Квітня 2024 p.
04 Квітня 2024 p.
03 Квітня 2024 p.
01 Квітня 2024 p.
19 Березня 2024 p.
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги


УК  NEW Роз'яснення, щодо розрахунку розміру житлової субсидії

УК  NEW Житлова субсидія: хто має право на її отримання

УК  При призначенні субсидії враховуються доходи подружжя, незалежно від їх реєстрації

УК   Категорії громадян, які втратили право на отримання субсидії

УК  П'ять основних питань та відповідей про субсидію на оплату ЖКП

 



 

 



 

Чи може не платити гроші мешканець, який не згоден з рішенням ОСББ?

Українське законодавство передбачає зобов'язання співмешканців багатоквартирного будинку виконувати рішення зборів жителів. Якщо рішення було ухвалено на загальних зборах, то це обов'язок.
За законодавством України мешканці багатоквартирних будинків зобов'язані брати участь в житті цих будинків. 
 
Тобто, якщо на зборах Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) було ухвалено якесь рішення, наприклад, щодо утеплення будинку, для чого потрібно здавати гроші, то обов'язок всіх учасників цього ОСББ це рішення виконувати. 
 
Про це розповів юрист, керівник Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції Олександр Баранов в програмі "Маю право".
 
"Українське законодавство передбачає зобов'язання співмешканців багатоквартирного будинку виконувати рішення зборів жителів. Якщо рішення було ухвалено на загальних зборах, то це обов'язок. Обов'язок кожного жителя будинку виконати таке рішення", — пояснив він.
 
Також, за словами юриста, якщо мешканець, який незгодний з рішенням, відмовиться платити, то можуть бути наслідки. Можлива ситуація, що ОСББ може звернутися до суду і в судовому порядку вимагати оплати цих коштів з утеплення. В такому випадку правозахисник радить мешканцеві, що не згоден, спробувати врегулювати проблему поза судового порядку.
 
"Пояснити ситуацію з доходом на зборах, можливо, зробити якусь розстрочку оплати. Але ми прекрасно розуміємо, що у ОСББ дуже часто немає жодних інших засобів і доходів, крім тих платежів, які роблять мешканці. І знову-таки законом передбачено, що в оплаті, в комунальній оплаті, яку здійснюють мешканці, може бути закладена частина коштів на поточний ремонт, можливо, реконструкцію, навіть капітальний ремонт будівлі. Будівля перебуває у власності мешканців — ніхто крім не буде доглядати за будинком, ремонтувати і приводити його в порядок. Тому можливо провести переговори з керівництвом ОСББ, пояснити поточну ситуацію і знайти якесь рішення, якийсь вихід може бути у вигляді розстрочки платежів...", — пояснив Баранов.
 
Він додав, що на поточний момент фактично фонди ОСББ складаються з фінансів, які платять мешканці будинку.
 

"Якщо у випадку ми говоримо про ЖЕК, то дійсно там раніше і зараз повинні бути фінанси, які акумулюються з року в рік. Тому що в кожному платежі у нас закладена певна сума на реновацію, реконструкцію приміщень, в яких ми проживаємо і у ЖЕКів такі фінанси повинні бути. Отримувати якесь додаткове фінансування у ЖЕКів немає можливості. Вони також отримують фінансування від мешканців", — додав Олександр Баранов. 

 
Коментарі (0)