Рус Укр
ГлавнаяПубликацииОСМДРоз'яснення: Як ОСББ набути статусу активного споживача?
Новости ЖКХ
05 сентября 2024 г.
04 сентября 2024 г.
21 августа 2024 г.
20 августа 2024 г.
07 августа 2024 г.
06 августа 2024 г.
02 августа 2024 г.
31 июля 2024 г.
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

Роз'яснення: Як ОСББ набути статусу активного споживача?

Зміни в законодавстві дозволяють ОСББ набути статусу активного споживача та здійснювати продаж надлишків виробленої та не спожитої електричної енергії за механізмом самовиробництва своєму електропостачальнику
Так, Законом України від 30.06.2023 № 3220-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та «зеленої» трансформації енергетичної системи України» встановлено право ОСББ набувати статусу активного споживача та здійснювати продаж надлишків виробленої та не спожитої електричної енергії за механізмом самовиробництва своєму електропостачальнику. 
 
Реалізувати це право можна за наступними схемами:
 
1) за умови приєднання ОСББ генеруючих установок та/або установок зберігання енергії до електричних мереж багатоквартирного будинку. 
 
Отже для набуття статусу активного споживача ОСББ має:
  • виконати процедуру приєднання (встановлення) генеруючих установок;
  • приєднатись до комерційної пропозиції за механізмом самовиробництва у обраного електропостачальника/змінити комерційну пропозицію у діючого постачальника на комерційну пропозицію за механізмом самовиробництва та укласти договір про купівлю-продаж електричної енергії за механізмом самовиробництва, який є додатком до договору про постачання. 
2) за умови приєднання мешканцями генеруючих установок та/або установок зберігання енергії до електричних мереж квартир та/або нежитлових приміщень. 
 
Тобто, ОСББ може набути статус активного споживача у разі встановлення генеруючих установок та/або установок зберігання енергії власниками квартир або нежитлових приміщень на своєму об’єкті. 
 
Продаж відпущеної електричної енергії ОСББ у разі укладення з постачальником універсальних послуг договору купівлі-продажу електричної енергії за механізмом самовиробництва здійснюється за ціною, що склалася на ринку «на добу наперед» у розрахунковому періоді (годині), такому постачальнику універсальних послуг; у разі укладення з іншим електропостачальником, ніж постачальник універсальних послуг, договору купівлі-продажу електричної енергії за механізмом самовиробництва - за вільними цінами.
 

Додатково звертаємо увагу, що для забезпечення власної енергонезалежності та автономності – виробітку електричної енергії як в синхронізованому з енергосистемою, так і в автономному режимі (коли відсутня напруга в мережі), активним споживачам рекомендується встановлювати генеруючі установки гібридного типу разом з установками зберігання енергії.  

 
Комментарии (0)