Рус Укр
ГлавнаяПубликацииЖильеєОселя: з серпня українці зможуть взяти іпотечний кредит під 7%
Новости ЖКХ
26 апреля 2024 г.
23 апреля 2024 г.
18 апреля 2024 г.
16 апреля 2024 г.
09 апреля 2024 г.
05 апреля 2024 г.
04 апреля 2024 г.
03 апреля 2024 г.
01 апреля 2024 г.
19 марта 2024 г.
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

 







 

єОселя: з серпня українці зможуть взяти іпотечний кредит під 7%

Подати заявку на отримання кредиту під 7% зможуть ветерани війни, учасники бойових дій та люди, які не мають власного житла. Всі інші категорії позичальників залишаються у програмі також.
З 1 серпня збільшується кількість українців, які можуть отримати житло за програмою доступного іпотечного кредитування єОселя.
 
Подати заявку на отримання кредиту під 7% зможуть ветерани війни, учасники бойових дій та люди, які не мають власного житла. Всі інші категорії позичальників залишаються у програмі також. 
 
Відповідне рішення було ухвалене на засіданні Уряду 4 липня 2023 року.
 
Зокрема, подати заявку на участь у програмі зможуть:
 
  • ветерани війни та члени їх сімей; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України;
  • інші громадяни України, які не мають власної житлової нерухомості, або у власності яких менше ніж 52,5 кв. м для сім’ї з однієї особи (одинока особа) та додатково 21 кв. м - на кожного наступного члена сім’ї, за виключенням житла на тимчасово окупованих територіях.
Зазначені категорії громадян зможуть взяти участь у програмі єОселя на таких умовах:
  • фіксована річна ставка у гривні - 7%;
  • перший внесок - від 20%;
  • термін кредитування - до 20 років;
  • придбати можна квартиру у будинку, що будується, або не старшому за три роки на момент укладення договору.
Якщо людина захоче придбати житло, що будується, вона зможе це зробити лише у забудовників, які акредитовані банками-учасниками програми. У рамках єОселі допускається кредитування виключно за такими моделями фінансування, коли покупець стає власником майнових прав на житло, що будується, під час оформлення кредиту. Така модель роботи забезпечує захист прав позичальників єОселі при купівлі квартири на первинному ринку в об’єктах, що будуються. Акредитація забудовників банками у програмі буде доступна лише для тих забудовників, які обрали прозорі механізми фінансування будівництва.
 
В ухваленому рішенні Уряду також передбачаються наступні зміни до програми доступного іпотечного кредитування єОселя:
  • збільшено перелік територій, на які розповсюджується програма. Відтепер вона буде доступна на тих територіях Харківської, Запорізької та Херсонської областей, які не перебувають в окупації та на яких не відбуваються активні бойові дії;
  • до категорії військовослужбовців та силовиків, які можуть взяти іпотеку під 3% річних, додали детективів і старших детективів Національного антикорупційного бюро, осіб рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективів та осіб начальницького складу Бюро економічної безпеки;
  • для тих військових та силовиків, які внаслідок поранення під час бойових завдань, отримали І-ІІ групу інвалідності та втратили свою посаду, зберігається право на компенсацію % ставки за рахунок держави до рівня 3% річних;
  • по моделях фінансування будівництва житла виключено “попередні” договори та договори, по яких не відбувається “реальний” перехід майнових прав до покупців.
Нагадаємо, банками-партнерами єОселі є Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Глобус банк та Sky Bank. Ще декілька банків-партнерів знаходяться на стадії інтеграції із Дія та вже скоро долучаться до реалізації програми. Програму реалізує Міністерство економіки України, Міністерство цифрової трансформації та ПрАТ “Укрфінжитло”.
 

Програма єОселя працює з жовтня 2022 року. На сьогодні вже видано майже 1700 кредитів на суму понад 2,3 млрд грн.  

 
Комментарии (0)